ima vrlo mali uticaj

Idealna za dijabetičare i sve koji paze na zdravlje: Ukusna hrana koja ne izaziva nagli skok šećera u krvi

Koje namirnice neće dovesti do naglog ispuštanja glukoze u krvotok?

foto: Dean Drobot/Shutterstock

Bez obzira na to imate li neki zdravstveni problem ili ne, zdrava ishrana je osnova normalnog života i prevencije raznih oboljenja, a obično polazimo od toga da li namirnice izazivaju nagli skok šećera u krvi.


Čak i neka naizgled zdrava hrana ne preporučuje se ljudima koji imaju dijabetes, insulinsku rezistenciju, povišen holesterol i pritisak ili samo genetsku sklonost ka ovim stanjima, a razlog je to što naglo podižu glukozu i izazivaju niz problema u organizmu. Za ove namirnice se kaže da imaju visok glikemijski indeks i neophodno je zameniti ih hranom čiji je glikemijski indeks niži, a uz to imaju manje ugljenih hidrata po porciji.

 

Takve namirnice sporije se razlažu u digestivnom traktu, izazivaju manje oscilacije nivoa šećera i insulina, a ovo su neke od njih.

 

  • Sirova šargarepa

 

foto: 5 second Studio/Shutterstock

Iako mnogi veruju da su šargarepe pune šećera, u pitanju je zabluda – njihov glikemijski indeks raste kada su pečene ili kuvane, dok je sirova bezbedna za dijabetičare pošto tada vrlo malo može da utiče na šećer u krvi.


Šargarepe se obično smatraju povrćem bez skroba, što ih čini zdravom opcijom, zajedno s brokolijem i zelenom salatom.

 

  • Batat

 

foto: Shutterstock/mama_mia

Poznato je da običan beli krompir ni u jednom obliku nije pogodan za ljude koji paze na skokove šećera u krvi, pa se savetuje da se on zameni slatkim krompirom (batatom). Ovo povrće obiluje vlaknima, koje usporavaju varenje, apsorpciju hranljivih materija, skok glukoze, a uz to produžava osećaj sitosti. Ako ih jedete s korom, efekat je još bolji!

 

  • Švapski sir

 

foto: SMarina/Shutterstock

Iako se veruje da mlečni proizvodi nisu dobar izbor kada pazite da vam šećer u krvi ne skače naglo, stručnjaci ističu da je švapski sir dobra opcija jer ima manje ugljenih hidrata nego jogurt i mleko. Niskomasni švapski sir prepun je proteina i savršen dodatak obroku.

 

  • Ječam

 

foto: Sanit Fuangnakhon/Shutterstock

Ljudi koji brinu o skoku glukoze obično su vrlo oprezni sa žitaricama, ali ječam je jedna od onih koje su bezbedniji izbor. Ona ima značajno manji uticaj na glikemijsko opterećenje nego što se obično veruje, budući da ima niži glikemijski indeks.

 

  • Sočivo

 

foto: SMarina/Shutterstock

Kao i ječam, sočivo je odlična prirodna opcija za održavanje šećera u krvi u normalnom stanju zahvaljujući vlaknima, kojima obiluje, a savršena je zamena za meso. Budući da se obično pravi u obliku čorbe, a puno je vitamina, proteina i minerala, sočivo će učiniti i veliku uslugu vašem digestivnom traktu.