neverovatno dejstvo

Snažno RUŠI HOLESTEROL, reguliše šećer i jača LIBIDO: Ova moćna biljka koristi se na bezbroj načina, a deluje brzo

0

Ako je ranije niste jeli, promenite to što pre!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Čičoka (lat. Helianthus tuberosus), poznata i kao jerusalimska artičoka, biljka iz familije glavočika, sve je popularnija u svetu, i to ne bez razloga!


Pre nego što su Evropljani stigli u Latinsku Ameriku, odakle je poreklom, čičoka je obično korišćena kao zimska namirnica, a po otkrivanju njenih supermoći pronađeno je mnogo interesantnih načina da se ona doda ishrani.

 

Prepoznatljiva je po visokoj stabljici i krupnim žutim cvetovima, a interesantno je da može da preživi i sušu i izuzetno niske temperature — čak i do više desetina stepeni u minusu! Ipak, najbolje joj prija vlaga, premda se ne preporučuje da se čičoka zasadi na tlu na kojem je ranije nicao suncokret, a sadi se ili u kasnu jesen ili u rano proleće.


Čičoka je odličan izvor vitamina, minerala, proteina i biljnih vlakana. U oko 150 grama ove biljke nalazi se 110 kalorija, 38 grama proteina, 26,1 grama ugljenih hidrata i ni miligram masti! Obiluje, pre svega, gvožđem, bakrom, magnezijumom, fosforom i kalijumom, zatim vitaminima A, B, C i D, esencijalnim aminokiselinama...

 

čičoka, čičoke, cvet čičoke
foto: Shutterstock

Ipak, najvrednijim sastojkom čičoke smatra se — inulin. U pitanju je polisaharid koji ne pruža glukozu već fruktozu i koji normalizuje nivo triglicerida i holesterola.

 

Kada se inulin razgrađuje, ne dolazi do porasta nivoa šećera i insulina u krvi, a deluje i probiotički, odnosno stimuliše razvoj dobrih bakterija u crevima, poboljšava varenje, smanjuje loš holesterol i samim tim, rizik od kardiovaskularnih bolesti.

 

Zbog svega toga, nije čudo što su brojna istraživanja potvrdila su njeno snažno i blagotvorno dejstvo po zdravlje, ali ni što je čičoka najpoznatija kao moćno sredstvo za prirodnu regulaciju glukoze u krvi.

 

Čičoka
foto: iMarzi/Shutterstock

Zanimljivo je i to što snižava povišen krvni pritisak i poništava negativno dejstvo natrijuma u organizmu.


Utvrđeno je i da se u čičokama nalazi 11 vrsta seskviterpenskih laktona i dva flavona, a zajedno ova jedinjenja su se pokazala kao citotoksična u borbi protiv ćelija raka.

 

Ova biljka preporučuje se i za jačanje imunog sistema, kao prevencija alergija i alergijskih reakcija, a malo je poznato da deluje i tako što jača seksualni nagon.

 

Čičoka
foto: Chatham172/Shutterstock

Kako se koristi čičoka?


Ovo korenasto povrće može da se priprema na brojne načine. Za razliku od krompira, čičoka može da se jede sirova. Može se termički obraditi, ali najviše hranljivih materija pruža presna. Ipak, delotvorna je i pečena, kuvana, ispasirana, pržena...


Kao i u slučaju krompira, ljudska čičoke je jestiva i bogat izvor vlakana, ali nije toliko privlačna, pa se uglavnom uklanja.


Kako sve može da se pripremi?

 

  • Kuvano. Može da se spremi kuvana u vodi i, još bolje, na pari, može da se ispasira u kašu i doda nekoj čorbi...
  • Kuvano u limunovom soku. U pitanju je vekovima star recept s američkog tla koji dovodi do pojačanog razlaganja inulina. Ukus će biti promenjen, ali će se čičoka lakše svariti nego sirova, ako se jede u većim količinama. Ipak, tada nije toliko efikasna.
  • U turšiji. Kisela čičoka može da bude vrlo blagotvorna po zdravlje, a zbog fermentacije neće izazvati gasove kao što bi mogla presna.
  • U manjim porcijama. Inulin je vrlo koristan, ali ni sa čim ne treba preterivati, pa tako ni s njim, makar dok se telo ne navikne na veću količinu ove saharide u većoj količini na jedno mestu.

 

 

makonda-tracker