prepoznajte na vreme

Znakovi visokog holesterola na LICU: Neki deluju tako bezazleno da ne biste posumnjali na masnoću u krvnim sudovima

0

Kako prepoznati povišen holesterol bez nalaza iz krvi?

foto: HQuality/Shutterstock
foto: HQuality/Shutterstock

Iako ima vrlo negatinu reputaciju, vašem telu je neophodan holesterol. Ova masnoća, koju proizvodi jetra, ima niz funkcija u organizmu, između ostalog u formiranju ćelijskih struktura, polnih hormona i vitamina D.


Međutim, kada konzumira previše masna i prerađena hrana, u telu se taloži višak masti, odnosno holesterola, što dalje može da izazove nakupljanje tlaka u arterijama. To ih čini manje prohodnim, ograničava protok krvi do srca i izaziva niz kardiovaskularnih problema i, kao najtežu posledicu, srčani i moždani udar.

 

Povišen holesterol obično ne daje simptome, zbog čega ga nazivaju "tihim ubicom", što znači da ne možete znati za njegov previsok nivo osim ako uradite analize iz krvi.


Postoje, ipak, sitnice koje mogu da odaju visok holesterol u krvi, a neke od njih odražavaju se na licu.

 

Lice, Lepota, Prirodna lepota, Izgled, Oči, Pogled, Usne, Devojka, Tuga
foto: HQuality/Shutterstock

Kako povišen holesterol utiče na kožu?


Prekomeran holesterol u krvi taloži se ispod kože i može bude uzrok pojave narandžastih i žućkastih bubuljica ispunjenih masnoćom.


Holesterol, pored toga, može da začepi kapilare, sićušne krvne sudove koji dopremaju kiseonik u kožu, zbog čega menjaju njenu boju.


Previše holesterola dokazano pogoršava već postojeće probleme kao što su psorijaza i čirevi na koži.

 

Najčešći pokazatelji visokog holesterola koji se održavaju na koži su:

 

  • Voštane, žuto-narandžaste izrasline na koži

 

Ove naslage nisu bolne i razvijaju se na linijama dlana, uglovima očiju ili na zadnjoj strani i pri dnu butina.

 

  • Plava ili ljubičasta "mreža" na koži

 

Usled visokog holesterola može da nastane ateroembolija, poznata i kao sindrom embolizacije holesterola, a razvija se kad su sitne arterije blokirane.

 

Osmeh, Lepota, Sreća, Devojka, Prirodna lepota, Izgled, Dom, Zdravlje
foto: fizkes/Shutterstock

Na koži se tada javlja šara koja podseća na mrežu i zbog nje je vrlo važno obratiti se lekaru jer može doći do trajnog oštećenja tkiva i organa.

 

  • Kvržice na koži

 

Takozvani eruptivni ksantomi mogu nastati iznenada u predelu bilo koje regije tela, a obično su znak povišenog krvnog pritiska, holesterola i triglicerida u krvi

.
U pitanju je stanje koje izaziva iznenadno nakupljanje masnih naslaga, a može da se pojavi i u vidu sitnih bubuljica koje podsećaju na osip ili bradavice.

 

  • Plava ili ljubičasta boja kože

 

Ova pojava može da ukaže na začepljene arterije, a podseća na promenu boje kada nam je previše hladno. Ako je, međutim, temperatura normalna, a koža plava ili ljubičasta, to može biti pokazatelj majka kiseonika u tom delu tela.
 

 

 

makonda-tracker