Bez obzira na to da li želite da smršate ili iz zdravstvenih razloga smanjujete količinu šećera koju unosite u telo, ovo je veoma važno znati
Iako su gazirana pića i slatkiši najočiglednija "opasnost" kada je o borbi za manje šećera u krvi, nije malo namirnica koje su i te kako zdrave, ali deluju i tako što naglo povećavaju šećer. Njihova tajna je visok glikemijski indeks, poznat i kao slatki indeks namirnica, koji predstavlja brzinu kojom raste nivo šećera u krvi posle uzimanja iste količine određene vrste hrane.
Ovo su samo neke od njih.
Kuvana šargarepa
Verovali ili ne, kuvana šargarepa ima glikemijski indeks viši od 80, odnosno veći nego lubenica i beli šećer!
To, međutim, ne znači da treba da se odreknete ovog zdravog povrća — ukoliko šargarepe konzumirate sirove možete biti gotovo bezbrižni jer im je u tom slučaju glikemijski indeks oko 35.
Kukuruz
Ova žitarica, vrlo popularna na našim prostorima, pretvara se u šećer vrlo brzo — glikemijski indeks kukuruznog brašna je 71, kukuruznih mekinja 75, kokica je 85, kukuruznog griza 70...
Zato biste umesto ove namirnice mogli da konzumirate crni pasulj, koji će vam pružiti dovoljno vlakana, ali bez šećera.
Krompir
Povrće koje je osnova mnogih jela srpske kuhinje prava je mala glikemijska bomba. Glikemijski indeks pečenog krompira iznosi čak 95, dok pire krompir ima indeks 90. Ugljeni hidrati koje krompir sadrži zbog toga se vrlo brzo pretvaraju u šećere i takvi odlaze u krvotok, zbog čega bi bilo dobro izbegavati ih.