Ova hrana sadrži i beta karoten u većoj količini koji je veoma jak antioksidans. Količina zavisi od boje – što crveniji to je veći sadržaj beta karotena.
Batat se smatra skrobnim povrćem, a izuzetno je bogato ugljenim hidratima, uz malo prisustvo šećera i potpuno bez masti. Zbog niskog glikemijskog indeksa pogodan je za osobe koje imaju dijabetes.
Pored toga što sadrži vitamin C, A, E i B 6, slatki krompir poseduje i značajne količine gvožđa, ali i kalcijuma, magnezijuma i kalijuma. Određene studije pokazuju da ova hrana značajno povećava vitamin A u organizmu, a to deluje pogodno za razvoj dece pa treba uvrstiti ovu namirnicu u njihovu ishranu.
Ova hrana sadrži i beta karoten u većoj količini koji je veoma jak antioksidans. Količina zavisi od boje – što crveniji to je veći sadržaj beta karotena.
Potpuno je isti način pripreme kao i kod običnog krompira. Sladak krompir se može kuvati, peći u rerni i pržiti, ali od njega može biti pripremljen i pire.
Važno je naglasiti i da je on specifičan, odnosno drugačiji od običnog krompira i po tome što se njegovi listovi isto tako mogu jesti.
Preporučuje se da budu korišćeni mladi listovi batata i to u potpuno svežem stanju. Najbolji način za konzumiranje jeste u formi salate, a uz dodavanje različitih sastojaka, malo jabukovog ili balzamiko sirćeta, te limunovog soka po želji. Kombinacija je nebrojano, tako da se može isprobati mnoštvo novih ukusa i kombinacija namirnica, samo je potrebno da imate volje.
Kako se sprema batat?
Ukoliko želite da pripremite kuvani slatki krompir, morate voditi računa i o preporuci za njegovu pripremu. Da bi u potpunosti bio očuvan specifični ukus, ali i svi hranljivi sastojci, ne bi trebalo da kuvate slatki krompir duže od 40 minuta. Posebno je važno i da ga pripremate na peri, ukoliko je ikako moguće. Jedino tako ćete biti sigurni da će mnogi hranljivi sastojci biti održani, piše majkapriroda.