obratite pažnju

Šta (ne) treba da jedete ako imate MIOME? Saveti stručnjaka uz koje se smanjuje rizik za njihov rast

0

Nijedna namirnica ne može stopostotno da spreči nastanak mioma ili da smanji postojeće, ali uz adekvatnu ishranu rizik za to je niži, pokazala su istraživanja 

Miomi mogu da izazovu brojne komplikacije
Miomi mogu da izazovu brojne komplikacijefoto: Nikodash/Shutterstock

Miomi, dobroćudni tumori koji se razvijaju u materici, nisu opasni po život, ali ponekad mogu da izazovu komplikacije i zdravstvene probleme.


Ovi fibroidi formiraju se u zidovima materice i oko njih, a sastoje se od mišića i drugih tkiva. Mogu biti sitni kao semenke ili porasti toliko da budu veće od teniske loptice.


Česta je zabluda da se miomi mogu smanjiti ili ukloniti ishranom – ne postoji nijedna namirnica koja deluje kao "čarobni štapić" i ukoliko sumnjate na njih obavezno se obratite svom lekaru.

Ipak, medicinska platforma Healthline piše da je određene promene u ishrani mogu sniziti rizik od pojave fibroida jer zdrava ishrana može da pomogne u upostavljanju ravnoteže hormona koji deluju kao okidač za razvoj ovih abnormalnih izraslina.

 

Životni stil i način ishrane su veoma važni kod mioma
Životni stil i način ishrane su veoma važni kod miomafoto: Alena Menshikova/Shutterstock

Kako živeti s miomima i smanjiti rizik za njihov rast?


Mediteranska dijeta


Healthline ističe da je mediteranski način ishrane jedan od načina da se unese dovoljno svežeg i kuvanog zelenog povrća, svežeg voća, mahunarki i ribe. Ova ishrana pokazala se efikasnom u snižavanju rizika za razvoj fibroida.


S druge strane, konzumiranje govedine, šunke, jagnjetine i drugog crvenog mesa može povećati rizik.


Smanjite unos alkohola


Konzumiranje bilo koje vrste alkohola može da poveća rizik za nastanak fibroida, jer alkohol podiže nivo hormona potrebnih za njihov rast, a takođe podstiče upalu.


Studija objavljena 2016. u medicinskom listu Current Obstetrics and Gynecology Reports pokazala je da žene koje piju jedno ili više piva dnevno povećavaju tako rizik od mioma za više od 50 posto.

Uravnotežite estrogen


Estrogen je izuzetno važan hormon za plodnost, i kod žena i kod muškaraca, ali kada ga ima previše raste rizik od fibroida ili pogoršava postojeće. Mnogi tretmani za miome deluju tako što snižavanju nivoe estrogena, a još neke od opcija su:

 

  • gubljenje prekomerne težine
  • izbegavanje hemikalija koje ometaju hormone

 

Miomi mogu da izazovu brojne komplikacije
Miomi mogu da izazovu brojne komplikacijefoto: Cat Box/Shutterstock

Snizite visok krvni pritisak


Istraživanja pokazuju da veliki broj žena s teškim miomima takođe ima visok krvni pritisak, iako je potrebno još istraživanja da bi se utvrdilo postoji li ova veza. Regulisanje pritiska je od značaja i za opšte zdravlje, a pomoći će vam ako:

 

  • izbegavate so
  • ograničite prerađenu hranu s visokim udelom natrijuma
  • svakodnevno proveravate pritisak
  • vežbate redovno
  • smršate oko struka
  • izbegavate ili ograničite alkohol
  • povećate unos kalijuma
  • prestanete da pušite
  • koristite redovno propisanu terapiju


Koristite dovoljno vitamina D


Studija objavljena u časopisu 2013. Epidemiology pokazala je da se rizik od fibroida može sniziri za skoro 32 posto uz pomoć vitamina D. Uz izlaganje suncu, za veći nivo vitamina D mogu pomoći unos žumanaca, soka od pomorandže, masne ribe, obogaćenog mleka i žitarica.


Ako želite da koristite suplemente, obavezno se najpre konsultujte s lekarom.

 

Vitamin D je veoma važan za apsorpciju kalcijuma i zdrave kosti
Vitamin D je veoma važan za apsorpciju kalcijuma i zdrave kostifoto: Iryna Imago/Shutterstock

Šta jesti ako imate miome?


Sama hrana nije lek protiv mioma niti stopostotna prevencija, ali uravnotežena i zdrava ishrana može biti od pomoći.


Preporučuju se namirnice bogate vlaknima, poput mahunarki, ovsa, peršuna, svežeg voća i povrća. Zatim se savetuje da se ishrana obogati kalijumom, kog ima u bananama, avokadu, citrusima, dinji, paradajzu, krompiru...


Koristan je i zeleni čaj, koji obiluje antioksidansima.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima

 

BONUS VIDEO

Ginekolog apeluje na sve žene da rade OVE TESTOVE

 

makonda-tracker