iskustva su stravična

Šta je, zapravo, AKUŠERSKO NASILJE? Mnoge žene ne znaju šta sve spada u zlostavljanje tokom porođaja – a doživele su ga

0

Mnoge od stvari koje žene doživljavaju u porodilištima nisu normalne i predstavljaju kršenje ljudskih prava, a toliko su ukorenjene da ih gotovo očekujemo. Znate li šta sve potpada pod akušersko nasilje?

Novi slučaj akušerskog nasilja prijavljen u Srbiji
Novi slučaj akušerskog nasilja prijavljen u Srbijifoto: Natalia Deriabina/Shutterstock

Najnoviji slučaj optužbi za akušersko nasilje u Srbiji potresao je našu zemlju, a žene na društvenim mrežama dele svoja potresna i stravična iskustva zlostavljanja tokom porođaja.


Ovaj, relativno nov pojam u Srbiji jer se o njemu priča tek poslednjih godina, odavno je poznat u svetu i jasno definisan, a toliko je duboko ukorenjen da mnoge žene ne pričaju o njemu i, štaviše, očekuju da će dobiti loš tretman ili čak doživeti makar i verbalno nasilje ukoliko "ne časte" osoblje.


Znate li šta je, zapravo, akušersko nasilje i šta sve potpada pod njega?

Šta je akušersko nasilje?


Zlostavljanje tokom porođaja ili akušersko nasilje generalno se definitše kao interakcija ili uslovi koji se smatraju ponižavajućim ili nedostojanstvenim, navodi se u radu objavljenom 2014. u Biltenu Svetske zdravstvene organizacije. Ono podrazumeva bilo koji vid ponašanja koji može da naškodi trudnici ili porodilji i spada u nasilje nad ženama i kršenje ljudskih prava.

 

Mnoge žene zahtevaju prisustvo supruga da bi se osetite bezbednije na porođaju
Mnoge žene zahtevaju prisustvo supruga da bi se osetite bezbednije na porođajufoto: Gorodenkoff/Shutterstock

Ukoliko ste bili žrtva akušerskog nasilja, mogli ste da se osetite posramljeno, ignorisano, nepoštovano, bespomoćno ili da doživite fizičko nasilje. Dakle, nisu samo fizičko nasilje i direktne uvrede problem, već svaka situacija u kojoj se osećate na navedene načine.

 

Prema studijama SZO, to je problem koji se javlja širom sveta i može imati ozbiljne posledice po majku i dete, a rizik da će se naći u ulozi žrtve povišen je kod adolescentkinja, neudatih i žena niskog socioekonomskog statusa, imigrantkinja, žena zaraženih HIV-om i etničkih manjina. Ipak, svaka žena može da biti izložena ovakvom vidu nasilja.


Akušersko nasilje u Srbiji


Advokaice Marina Mijatović, Ivana Soković Krsmanović i Jelena Stanković objavile su 2022. godine Izveštaj o akušerskom nasilju i pokrenule tim za pomoć ženama žrtvama ginekološko-akušerkog nasilja, a kako je preneo portal 021 slučajevi su prijavljeni u više ustanova u našoj zemlji.

 

Akušersko nasilje je tema o kojoj se dugo nije govorilo u Srbiji
Akušersko nasilje je tema o kojoj se dugo nije govorilo u Srbijifoto: Sara Nicole Garavuso/Shutterstock

Najčešće su to Klinika za ginekologiju i akušerstvo "Betanija" u Novom Sadu, Ginekološko-akušerska klinika "Narodni Front" u Beogradu, Univerzitetski klinički centar Niš i Klinika za ginekologiju i akušerstvo "Višegradska".


U Izveštaju se navodi da su žene na porođaju doživele navodno verbalno nasilje, Kristelerov zahvat, epiziotomiju, porođaj bez anestezije, nasilno bušenje vodenjaka, uključivanje indukcije i uskraćivanje hrane i vode. Dalje u Izveštaju stoji i da se pacijentkinje tokom porođaja vežu kaiševima, bivaju izložene ušivanju bez anestezije, uz "argumente" poput "da bude kao nova za muža" i "da se muž raduje".

U izveštaju se ističe i nalaz da se medicinski tretmani primenjuju tako da se pacijentkinje izlažu dodatnoj patnji i bolu, te da se ne preduzima nijedna mera koja bi dovela do olakšanja patnje i bola.

 

Zlostavljanje tokom porođaja ili akušersko nasilje generalno se definitše kao interakcija ili uslovi koji se smatraju ponižavajućim ili nedostojanstvenim
Zlostavljanje tokom porođaja ili akušersko nasilje generalno se definitše kao interakcija ili uslovi koji se smatraju ponižavajućim ili nedostojanstvenimfoto: Shutterstock

Kako je utvrđeno na osnovu više svedočenja, pacijentkinjama se preporučuje da ne uzimaju hranu i vodu "za njihovo dobro", a često im se i potpuno zabranjuje uzimanje hrane i vode.


Mnoge pacijentkinje su gladovale i bile su žedne za sve vreme porođaja, iako je porođaj trajao duže od 12 časova – samo su neki od podataka iznetih u Izveštaju.


U njemu se dalje navodi da su toaleti nefunkcionalni, bez osnovnih sredstava za higijenu, kao i da posteljina i spavaćice nisu menjani po nekoliko dana ili su pokrivane krvavim ćebadima.


Kod pobačaja je uočeno da su pacijentkinje ostavljane same, bez nadzora zdravstvenog radnika, odnosno bile su prinuđene da pobace u krevetu pred drugim trudnicama/porodiljama ili u kupatilu, tako što izbace plod u ve-ce šolju ili lopatu, a to su samo neki od stravičnih navoda u Izveštaju.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako izgleda ušivanje posle porođaja

 

makonda-tracker