u ranoj fazi je izlečiv

Ako ne prolaze posle dve nedelje, vreme je za pregled: Tihi simptomi RAKA JAJNIKA koje mnogi shvataju olako

0

Kancer jajnika je najsmrtonosniji ginekološki malignitet ― samo u Srbiji godišnje oboli 800 žena, a umre 450. Jedna od 78 žena se suočava s ovom dijaznozom, koja nekad stigne kasno jer nisu primećeni prvi pokazatelji bolesti

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Istraživanja su pokazala da je petogodišnja stopa preživljavanja raka jajnika u ranoj fazi oboljenja veća od 90 odsto, zbog čega je izuzetno važno reagovati na vreme.


Kako ističu stručnjaci, problem je u tome što simptome žene često ne shvataju ozbiljno. Dr Stefani Blenk, profesorka ginekološke onkologije Medicinske škole u okviru bolničke mreže Maunt Sinaj, ističe da su neki od njih nadutost, promene u radu creva, abnormalno mokrenje i osećaj nelagode u karlici. Većina žena u svakom slučaju oseća ove promene tokom menstrualnog ciklusa, pa nije lako uočiti neku značajnu razliku u simptomima. Međutim, ukoliko oni traju više od dve nedelje ili se pogoršavaju, trebalo bi obratiti se lekaru, ističe dr Blenk.


Budući da ne postoji jedan karakterističan simptom, potrebno je sumnjati baš na to da bi se uspostavila dijagnoza ― smatra ona. ― Rak jajnika nije nužno na vrhu liste bolesti koje se dovode u obzir, pa često pacijentkinje moraju da se testiraju na brojna druga stanja pre nego što dođemo do te dijagnoze.

 

Materica, Jajnici, Rak jajnika
foto: Shutterstock

Dr Blenk dodaje da su najugroženije žene koje imaju genetsku predispoziciju za rak jajnika, a to podrazumeva i slučajeve žena s genetskim mutacijama u nekim genima za koje se zna da su povezani s ovim rakom, kao što su geni BRCA1 i BRCA2.


Dok za neke druge kancere postoje procedure za dijagnostiku kao što su papa test i mamografski pregled, to nije slučaj kod raka jajnika, pa treba pažljivo pratiti svaku promenu koja bi mogla da bude rani pokazatelj bolesti. Važno je redovno ići na transvaginalni ultrazvučni pregled, a na ovo stanje ukazuje i tumor marker CA 125 iz krvi, dok stručnjaci napominju da je u nekim slučajevima moguće posumnjati na to oboljenje čak i nakon rutinskog pregleda karlice.
 

 

makonda-tracker