prva gozba obavljena

Preterali ste s hranom za Novu godinu? Evo kako da odmorite organizam i spremite se za BADNJI DAN I BOŽIĆ

0

Ako niste baš imali mere dok ste uživali u novogodišnjoj trpezi, a znate da ni na božičnoj nećete imati manji apetit, ove dane iskoristite da se telo oporavi

Hrana je za Božić i Novu godinu veliko zadovoljstvo i veliki teret za stomak
Hrana je za Božić i Novu godinu veliko zadovoljstvo i veliki teret za stomakfoto: Marian Weyo, Shutterstock

Kada su u pitanju porodična obeležavanja praznika, prva asocijacija širom sveta je hrana, a kada je u pitanju tradicionalna srpska kuhinja, to znači – masno, začinjeno, teško za stomak i, budimo iskreno, uglavnom neodoljivo.


Nije lako reći "ne" i zaustaviti se kada se na trpezarijskom stolu nađu sva naša omiljena jela, a čak i salate, poput ruske i mimoze, obično su kalorične, masne i posle njih imamo osećaj da ćemo pući.


Međutim, kada su u pitanju decembarsko-januarski praznici, imajte u vidu da je Nova godina samo "prvo poluvreme" i da nam tek predstoji prejedanje, najpre na posnoj trpezi za Badnji dan, a potom i mrsno za Božić.

Zato nas je zanimalo kako da se organizam odmori i oporavi i pripremi za naredni vikend, a medicinska platforma Healthline ističe da postoji više načina da se vratimo u uobičajeni ritam posle preterivanja s hranom. Mi smo izdvojili pet koje svako može da izvede, a koristiće vam.


Idite u šetnju

 

Ako ste se prejeli za Novu godinu, izađite u šetnju
Ako ste se prejeli za Novu godinu, izađite u šetnjufoto: Shutterstock / Monkey Business Images

Kako piše Healthline, odlazak u šetnju odmah nakon što ste se prejeli može vam pomoći da razbistrite um i učiniće da se osećate bolje.

 

Kako je pokazalo istraživanje objavljeno 2008. u medicinskom magazinu Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases, hodanje pomaže da se stomak brže isprazni, što može da ublaži neprijatan osećaj punoće i nadimanja nakon prejedanja, a pomaže i u sagorevanju dodatnih kalorija.


Odspavajte

 

Kvalitetan san je veoma važan za normalno funkcionisanje organizma
Kvalitetan san je veoma važan za normalno funkcionisanje organizmafoto: Shutterstock / Gladskikh Tatiana

Dovoljno spavanja posle prejedanja može da vam pomogne da sutradan nemate napade gladi i žudnje za određenom hranom, navodi ovaj portal.


Studije su pokazale da nedostatak sna može da bude povezan s povećanim apetitom jer utiče na nivoe grelina i leptina, hormona koji su uključeni u regulaciju gladi i apetita: grelin stimuliše glad u mozgu, a leptin se oslobađa iz masnih ćelija i signalizira sitost, uz potiskivanje gladi.


Istraživanje objavljeno 2004. u časopisu PLoS Medicine, u kom su učestvovale 1.024 osobe, pokazalo je da je spavanje manje od osam sati tokom noći povezano s većom telesnom težinom. Кratko trajanje sna je takođe povezano s višim nivoima grelina i nižim nivoima leptina.


Zdrav doručak

 

Jaja su odličan izvor proteina, a ako ih jedete s povrćem - eto i vlakana!
Jaja su odličan izvor proteina, a ako ih jedete s povrćem - eto i vlakana!foto: Marian Weyo/Shutterstock

Kako su pokazale studije, poštovanje određenog obrasca ishrane povezano je s manjim prejedanjem, a veoma je važno šta čini prvi obrok u toku dana.

 

Na primer, istraživanje objavljeno 2006. u listu The American Journal of Clinical Nutrition otkrilo je da konzumiranje doručka s visokim sadržajem proteina smanjuje nivoe grelina, tj. hormona gladi, efikasnije od doručka s visokim sadržajem ugljenih hidrata.


Zato, ako ste se prejeli, sutradan dan počnite doručkom koji je bogat proteinima i vlaknima, a možete kombinovati vlaknasto voće, povrće, mahunarke i žitarice od punog zrna.

Navalite na povrće

 

Carska mešavina - karfiol, šargarepa i brokoli - odličan je izvor vlakana i sjajan izbor ako želite da jedete manje ovih dana
Carska mešavina - karfiol, šargarepa i brokoli - odličan je izvor vlakana i sjajan izbor ako želite da jedete manje ovih danafoto: Shutterstock / nblx

Povrće sadrži mnogo hranljivih materija koje su neophodne organizmu, uključujući važne vitamine, minerale i antioksidanse, a kako je povrće  bogato vlaknima doprinosi i osećaju sitosti.


Studije su pokazale da povećanje unosa vlakana može da pomogne u regulaciji telesne težine tako što će uticati na to da jedemo manje. Pregled više studija objavljen 2001. u časopisu Nutrition Reviews pokazao da su ljudi, kada su povećali unos vlakana za 14 g dnevno, u proseku jeli 10% kalorija manje i gubili znatno više težine.


Hidrirajte se

 

Adekvatan unos vode pomoći će vam ako ste se prejeli
Adekvatan unos vode pomoći će vam ako ste se prejelifoto: Antonio Guillem Fernandez / Panthermedia / Profimedia

Ne samo što je konzumiranje dovoljno vode ključno za opšte zdravlje, već je korisno za gubljenje viška kilograma i kontrolu apetita.


Nakon što ste se prejeli, veoma je važno da ostanete hidrirani, zaključili su stručnjaci.


Studija objavljena 2008. u časopisu Journal of the American Dietetic Association pokazala je da su ljudi koji su pre obroka pili 500 ml vode jeli 13% manje kalorija tokom jela.

 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Vežbe za stomak Danijele Dimitrovske

 

makonda-tracker