Uz sve te đakonije i gurmanluke na svakoj slavi neizostavne su i salate.
U sezoni se slava se, kad se razmišlja o trpezi, osim glavnih jela i predjela, mora se misliti i na salate.
Možda i najčešće tri salate, ako ne računamo kupus, su ruska, mimoza i krompir salata.
RUSKA SALATA - RECEPT
SASTOJCI
- krompir - oko 200 grama
- šargarepa - oko 200 grama
- grašak - oko 200 grama
- šunka - oko 100 grama
- kiseli krastavčići - 5-6 komada
- kuvana jaja - 2 komada
- majonez - oko 200 grama
- so i biber - po vašem ukusu
PRIPREMA
Za početak očistite krompir i šargarepu, a onda ih isecite na veće komade. Imajte na umu da bi trebalo da šargarepa bude malo veća, jer joj je neophodno više vremena da se skuva nego krompiru.
Krompir i šargarepu možete da kuvate u jednoj šerpi, a grašak u drugoj. Kada završite sa kuvanjem, prvo procedite povrće, a onda ga ostavite da se ohladi.
Sad iseckajte šunku, jaja i krastavčiće na male kocke. Nakon što se prohladi malo, po istom principu isecite i povrće. Pomešajte sve sastojke, pa dodajte so, biber i majonez, a onda opet lepo promešajte.
MIMOZA SALATA - RECEPT
SASTOJCI
- šunka - oko 200 grama
- tvrdi sir - oko 200 grama
- tvrdo kuvana jaja - 3 komada
- krompir - 3-4 komada
- majonez - oko 100 grama
- kisela pavlaka - oko 180 grama
- so - po vašem ukusu
PRIPREMA
Prvi korak je da skuvate neoljušten krompir. Posle ga pustite da se malo prohladi, a onda ga oljuštite i ostavite da se skroz ohladi.
U zasebnoj posudi izmešajte pavlaku i majonez, dodajte so i time ste završili preliv za vašu salatu.
Sada odvojeno izrendajte krompir, jaja, šunku i sir. Dno činije premažite prelivom, a onda redom pravite slojeve.
Prvo rendani krompir, so, četvrtina preliva, rendana šunka, opet četvrtina preliva, pa rendana jaja, opet so, pa onda opet četvrtina preliva, rendani sir. Stavite i poslednju četvrtinu preliva i još malo sira, čisto kao dekoraciju.
KROMPIR SALATA - RECEPT
SASTOJCI
- krompir - jedan kilogram
- crni luk - jedna veća ili dve manje glavice
- senf - jedna mala kašika
- maslinovo ulje - jedan dcl
- svež peršun - dve veze
- so i biber - po vašem ukusu
PRIPREMA
Prvi korak je da skuvate neoljušten krompir. Sad izmešajte maslinovo ulje, senf, so i biber.
Kad se krompir skuva, isecite ga na kolutove. Isecite i crni luk. Sad pomešajte krompir i luk, prelijte dresingom i onda vam ostaje da dodate iseckani peršun.
Bonus video: