Italijanski kanoli su dezert koji mami osmehe već vekovima – hrskava, zlatnopečena korica ispunjena bogatim i svilenkastim kremom prava je poslastica za dušu.
Iako tradicionalno punjene rikotom i komadićima čokolade, letnje varijante ovog slatkiša donose pravo voćno osveženje koje spaja klasičnu eleganciju sa svežinom sezonskog voća.
Ovi kanoli odišu raskošom Italije, ali i lakoćom mediteranskog leta – idealni su za večere na terasi, rođendane, piknike ili samo kao slatki trenutak za sebe. Kremasti fil na bazi rikote i slatke pavlake obogaćen je vanilom i limunovom koricom, dok voćni dodatak – maline, borovnice i jagode – unosi savršenu kiselkastu notu.
Hrskava ljuska i kremasti, osvežavajući fil čine ove kanole nezaboravnim. Uz malo truda, domaće voćne kanole mogu postati i vaš omiljeni letnji dezert.
Sastojci za korpice (12 komada):
- 200 g brašna
- 1 kašika šećera
- 1/2 kašičice kakao praha
- prstohvat soli
- 30 g putera (omekšalog)
- 1 jaje
- 60 ml belog vina (ili prosecca)
- ulje za prženje
- kalupi za kanole (ili čvrste metalne cevčice)
Za fil:
- 250 g rikota sira (dobro oceđen)
- 100 ml slatke pavlake
- 2 kašike prah šećera
- 1 kašičica vanilin ekstrakta
- korica jednog limuna
- 100 g mešanog bobičastog voća (maline, borovnice, jagode – sitno seckane)
- dodatno voće i prah šećer za dekoraciju
Priprema:
- U većoj posudi pomešati brašno, šećer, kakao i so. Dodati puter, pa rukama utrljavati dok se ne dobije zrnasta tekstura. Umutiti jaje s vinom, dodati u mešavinu i umesiti glatko testo. Umotati u foliju i ostaviti da odmori 30 minuta u frižideru.
- Testo razvući tanko na pobrašnjenoj površini, pa čašom ili modlom iseći krugove. Svaki krug obmotati oko nauljenog kalupa za kanole i blago pritisnuti krajeve da se zalepe. Pržiti u dubokom ulju na 170–180°C dok ne postanu zlatno-smeđi. Ohladiti, pa pažljivo skinuti sa kalupa.
- Rikotu umutiti s prah šećerom, vanilom i limunovom koricom. Posebno umutiti slatku pavlaku u čvrst šlag i lagano je sjediniti s rikotom. Na kraju dodati sitno seckano voće i lagano promešati. Ostaviti krem u frižideru 15 minuta da se stegne.
- Ohladjene korpice puniti kremom pomoću poslastičarskog šprica. Po želji ukrasiti dodatnim bobičastim voćem, listićima mente i posuti prah šećerom.
Saveti:
- Umesto svežeg voća, možete koristiti i lagani džem ili kandirane korice narandže.
- Kanole se pune neposredno pre služenja, kako bi kora ostala hrskava.
- Umesto prženja, korpice možete ispeći u rerni, ali klasičan ukus postiže se prženjem.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Evo poslastice iz najluđih snova! (VIDEO)





