slatkiš iz snova

Spolja hrskavi, a iznutra – taaako kremasti & nežni: Najlepši voćni kanoli spremaju se po starom italijanskom receptu

0

Italijanski kanoli su dezert koji mami osmehe već vekovima – hrskava, zlatnopečena korica ispunjena bogatim i svilenkastim kremom prava je poslastica za dušu.

foto: Youtube / Printscreen / tanja.kulinarim
foto: Youtube / Printscreen / tanja.kulinarim

Iako tradicionalno punjene rikotom i komadićima čokolade, letnje varijante ovog slatkiša donose pravo voćno osveženje koje spaja klasičnu eleganciju sa svežinom sezonskog voća.

 

Ovi kanoli odišu raskošom Italije, ali i lakoćom mediteranskog leta – idealni su za večere na terasi, rođendane, piknike ili samo kao slatki trenutak za sebe. Kremasti fil na bazi rikote i slatke pavlake obogaćen je vanilom i limunovom koricom, dok voćni dodatak – maline, borovnice i jagode – unosi savršenu kiselkastu notu.

 

Hrskava ljuska i kremasti, osvežavajući fil čine ove kanole nezaboravnim. Uz malo truda, domaće voćne kanole mogu postati i vaš omiljeni letnji dezert.

 

Sastojci za korpice (12 komada):

 

  • 200 g brašna
  • 1 kašika šećera
  • 1/2 kašičice kakao praha
  • prstohvat soli
  • 30 g putera (omekšalog)
  • 1 jaje
  • 60 ml belog vina (ili prosecca)
  • ulje za prženje
  • kalupi za kanole (ili čvrste metalne cevčice)

Za fil:

  • 250 g rikota sira (dobro oceđen)
  • 100 ml slatke pavlake
  • 2 kašike prah šećera
  • 1 kašičica vanilin ekstrakta
  • korica jednog limuna
  • 100 g mešanog bobičastog voća (maline, borovnice, jagode – sitno seckane)
  • dodatno voće i prah šećer za dekoraciju

 

Priprema:

 

  1. U većoj posudi pomešati brašno, šećer, kakao i so. Dodati puter, pa rukama utrljavati dok se ne dobije zrnasta tekstura. Umutiti jaje s vinom, dodati u mešavinu i umesiti glatko testo. Umotati u foliju i ostaviti da odmori 30 minuta u frižideru.
  2. Testo razvući tanko na pobrašnjenoj površini, pa čašom ili modlom iseći krugove. Svaki krug obmotati oko nauljenog kalupa za kanole i blago pritisnuti krajeve da se zalepe. Pržiti u dubokom ulju na 170–180°C dok ne postanu zlatno-smeđi. Ohladiti, pa pažljivo skinuti sa kalupa.
  3. Rikotu umutiti s prah šećerom, vanilom i limunovom koricom. Posebno umutiti slatku pavlaku u čvrst šlag i lagano je sjediniti s rikotom. Na kraju dodati sitno seckano voće i lagano promešati. Ostaviti krem u frižideru 15 minuta da se stegne.
  4. Ohladjene korpice puniti kremom pomoću poslastičarskog šprica. Po želji ukrasiti dodatnim bobičastim voćem, listićima mente i posuti prah šećerom.

 

Saveti:

 

  • Umesto svežeg voća, možete koristiti i lagani džem ili kandirane korice narandže.
  • Kanole se pune neposredno pre služenja, kako bi kora ostala hrskava.
  • Umesto prženja, korpice možete ispeći u rerni, ali klasičan ukus postiže se prženjem.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Evo poslastice iz najluđih snova! (VIDEO)

 

makonda-tracker