priroda na dar

Kako da se rešite NADUTOSTI nakon bogate novogodišnje trpeze? Ove trikove su koristili stari Rimljani, pomoći će i vama

0

Vreme je praznika, a mnogi vole da tada bude hrane i pića u izobilju što kasnije može predstavlja problem za naš organizam 

foto: Shutterstock / voronaman
foto: Shutterstock / voronaman

Stari Rimljani su poznati po tome što su pravili velike gozbe, i na njima se često prejedali. Da bi lakše svarili hranu i da bi otklonili grčeve, koristili su zelenu salatu.

 

Poznato je da naš organizam lakše vari hranu ukoliko je prva namirnica u sirovom stanju. Kada je stomak prenatrpan hranom, lakše se dobija prehlada i imuni sistem slabi.

 

Upravo zato Marko Stevanović, travar savetuje da se težak obrok uvek završi čajem od kamilice.

 

Ukoliko se prejedete, pa nakon nekoliko sati osećate mučninu ili vam želudac "ne radi dobro" ovo su čajevi koji mogu da vam pomognu da se rešite neprijatne nadutosti. 


- Čaj od pitome nane ublažava simptome lošeg varenja. Čaj od korena anđelike ima isti učinak. Uzmite 2-3 kašičice osušene biljke na šolju kipuće vode ili do jedne kašičice tinkture - savetuje Marko. 

 

Ovi čajevi će uspostaviti ravnotežu u organizmu i pokrenuti proces varenja.

 

Kamilica u borbi protiv nadutosti
Kamilica u borbi protiv nadutosti foto: Shutterstock

 

- Karminativne biljke izbacuju gasove i ublažavaju nadimanje. Pomešajte jednake količine matičnjaka, kamilice i nane. Krčkajte jednu kašičicu u pola šolje kipuće vode. Pijte nezaslađeno i u većim gutljajima - kaže Marko.

 

Osim ovih biljaka, odličan borac u borbi protiv nadustosti je i metvica i đumbira, a evo i kako da napravite blagotvoran napitak koji će vam olakšati tegobe. 


- Pomešajte 3 dela metvice i jedan deo đumbira. Dodajte po jednu kašičicu u šolju vruće vode. Pijte samo čisti deo čaja, ostavite talog - savetuje Stevanović.

 


On napominje da isti, blagotvoran učinak ima i mešavina kamilice i drugih biljaka.

 

- Pomešajte jednake delove kamilice, anisa, kima, semena piskavice i listova matičnjaka. Krčkajte jednu kašičicu u pola šolje kipuće vode. Pijte pola do jednu šolju dnevno - kaže Marko, koji je svoje znanje pretočio i u knjigu o lekovitom bilju, ali i koji svoje znanje nesebično deli sa drugima na društvenim mrežama.

 

On navodi i da u drugo karminativno bilje spadaju: karanfilić, nana, mirođija, žalfija, majčina dušica.

 

Majčina dušica ima blagotvorno dejstvo na naš organizam
Majčina dušica ima blagotvorno dejstvo na naš organizam foto: Ulada/Shuuterstock

 

Ukoliko imate grčeve tu pomaže čaj od đumbira. 

 

- Još jedna kombinacija koja je idealna da se pije nakon prejedanja jeste i ova: З0 g hajdučice, iđirota i majčine dušice i 10 g kima. Sve dobro
isitniti, а kim u avanu istucati. Tri supene kašike smeše držati 3 sata u pola litra hladne vode, zatim kuvati u poklopljenom sudu 5 minuta. Piti 3-4 puta po 1 kašičicu pola sata pre jela - završava svoju priču on. 

 

Dakle, ako možete da se uzdržite od prekomerne konzumacije teške i masne hrane tokom praznika, to je najbolji put da do nadimanja i drugih problema ne dođe. Ipak, ukoliko se to ipak dogodi, pokušajte da primenite neke od ovih biljaka, ali ako ni one ne pomognu posle nekoliko dana posavetujete se sa lekarom.

 

 

makonda-tracker