veoma je važno

Bez toga – DŽABE VITAMINI, DŽABE MINERALI: Da biste do proleća izbegli SVE viruse, ovo je PRVO što treba da uradite

0

Kako ističu stručnjaci, jedan faktor je veoma važan za to hoće li organizam uspeti da se izbori s virusima, a mnogi ne znaju za tu zanimljivu vezu

pred sezonu virusa ojačajte imunitet da biste izbegli infekcije praćene visokom temperaturom
pred sezonu virusa ojačajte imunitet da biste izbegli infekcije praćene visokom temperaturomfoto: tommaso79/Shutterstock


Ako želite da poboljšate imuni sistem pred zimu i sezonu virusa, veoma je važno da se okrenete raznovrsnoj i uravnoteženoj ishani, koja je pouzdan način da organizam dobije sve neophodne hranljive materije.


Tome, u dogovoru sa svojim izabranim lekarom, možete dodati i suplemente određenih vitamina i minerala, ali koliko ćete biti spremni da se uhvatitite u koštac s virusima zavisiće od još nečega.


Kako stručnjaci često ističu, da bi imunitet bio još jači i efikasniji, veoma je važno zdravlje creva jer su digestivni i imuni sistem usko povezani, pa sve promene u jednom mogu uticati na ovo drugo.

 

Vaša creva su dom hiljadama različitih vrsta mikroorganizama, uključujući bakterije, gljivice, viruse... Zdrav mikrobiom creva sadrži širok spektar različitih korisnih bakterija i od vitanog je značaja za sposobnost organizma da se izbori s infekcijama.

 

Za jak imunitet potrebno je da creva funkcionišu normalno
Za jak imunitet potrebno je da creva funkcionišu normalnofoto: Shutterstock / eldar nurkovic

Stručnjaci koji stoje iza britanskog istraživačkog projekta Zoe Health Study objavili su tokom epidemije virusa korona rezultate najveće studije na svetu koja je istraživala veze između ishrane i kovida. Kako je otkriveno, ljudi koji su jelu hranu prilagođenu crevima imali su 40 posto manje verovatnoće da razviju teške simptome kovida ili da im bude potrebno bolničko lečenje.

 

  • Kako su povezani imuni sistem i zdravlje creva?


Interakcije između crevnog mikrobioma i imunološkog sistema su složene i funkcionišu u oba smera. To znači da baš kao što imunitet utiče na digestivni trakt, tako i stanje u crevima može direktno da se odrazi na imuni sistem.


Pored akutne upale, koja se dešava usled modrice ili posekotine i biva praćena crvenilom, otokom i toplotom, postoji i hronična upala u organizmu – dugotrajan, kontinuiran odgovor imunološkog sistema. Ovakvo zapaljenje može negativno da se odrazi na zdravlje i poveća rizik od nastanka ozbiljnih bolesti poput dijabetesa i srčanih oboljenja.

 

Rad creva povezan je s normalnim i zdravim imunitetom
Rad creva povezan je s normalnim i zdravim imunitetomfoto: LightField Studios/Shutterstock

Konzumiranje pogrešnih vrsta hrane vremenom može da podstakne hroničnu upalu, izazivajući skokove šećera i nezdrave nivoe masti u krvi. Pomenuto istraživanje Zoe Health Study pokazalo je koji "dobri" i "loši mikrobi" žive u crevima i kakva ishrana može poboljšati stanje creva tako da se ojača imunitet.

 

Tako je tim naučnika utvrdio da su niži nivoi proinflamatornih belih krvnih zrnaca povezani s redovnim unosom velikih količina povrća, kao i da je 20 posto ove veze povezano s grupom bakterija Collinsella, koje se šire u ishrani zasnovanoj na prerađenoj hrani.

 

  • Šta jesti za zdrava creva i jak imunitet?


Kako se navodi u projektu Zoe Health Study, svako telo je drugačije i najbolji rezultati se postižu ako svako od nas razume kako organizam reaguje na određenu hranu. Ipak, postoje neki opšti saveti stručnjaka o tome šta jesti kako bismo pomogli svojim crevima da budu najzdravija moguća i održe "dobar odnos" sa imunim sistemom.

 

Jogurt će vam koristiti jer sadrži obilje probiotika, koji su veoma važni za normalan read creva i, posledično, imunitet
Jogurt će vam koristiti jer sadrži obilje probiotika, koji su veoma važni za normalan read creva i, posledično, imunitetfoto: Shutterstock / Stock-Asso

Preporučuje se da se jede mnogo hrane biljnog porekla, jer je ona odličan izvor prebiotika (odnosno "hrane" za dobre bakterije), koji se mogu naći u sledećim namirnicama:

  1. špargla
  2. luk
  3. praziluk
  4. beli luk
  5. mahunarke (grašak, boranija, sočivo, leblebija)
  6. žitarice od celog zrna

Što se tiče probiotika, odnosno korisnih bakterija, njih možete naći u fermentisanoj hrani, kao što je:

  1. jogurt
  2. kefir
  3. kiseli kupus
  4. švajcarski sirevi poput gaude
  5. švapski sir
  6. kimči

 

BONUS VIDEO

Recept za med od maslačka

 

makonda-tracker