Ako ste ljubitelj turšije, verovatno vam prija i ukus rasola, a mnogima koji se rado služe zimnicom nije strano da piju ovaj kiseli sok kao vodu. Da li je to dobra ideja, zavisi od vašeg opšteg stanja.
![foto: siamionau pavel, Shutterstock](/data/images/2022/11/10/14/348570_rasolshutterstock-1359930176_ff.jpg?ver=1668088505)
Rasol, slana tečnost bogata sirćetom, poznat je po svojim brojnim blagodetima po organizam.
Veruje se da su još u staroj Mesopotamiji, pre više od četiri milenijuma, ljudi pravili kisele krastavce na specifičan način, a metodologija se vremenom menjala sve dok proces pravljenja ove salate nije doveden do savršenstva.
Šta sve sadrži 240 ml rasola?
Različiti recepti za pripremu zimnice daju različite rezultate kada je u pitanju sastav slane tečnosti u kojoj se ona fermentiše. Obično se uzima da jedna šolja od oko 240 ml rasola sadrži:
- 15-200 kalorija
- 0-1 gram proteina
- 0-47 grama ugljenih hidrata
- 0-01 gram vlakana
Što se tiče vitamina i minerala, i oni zavise od načina pripreme, ali u najvećoj količini su zastupljeni natrijum i kalijum, dok su tu obično i magnezijum i kalcijum.
![Zimska salata, Carska salata, Vitaminska salata, Zimnica](/data/images/2022/09/29/18/346027_zimskasalatashutterstock-470146205_ff.jpg?ver=1668088552)
Za šta treba piti rasol?
- Grčevi u mišićima. Jedna manja studija pokazala je da ljudi koji imaju grčeve u nogama veće olakšanje osete kada piju rasol nego kada konzumiraju dejonizovanu vodu.
- Kontrola šećera u krvi. Poznato je da sirće pomaže u regulaciji glukoze u krvi, a istraživanja su pokazala da povećana konzumacija rasola tokom obroka ublažava nagli skok šećera nakon jela.
- Zdravlje creva. Rasol sadrži velike količine laktobacila, takozvane dobre bakterije, koja poboljšava stanje gastrointestinalnog trakta. Laktobacil je nadaleko poznat probiotik, koji je od velikog značaja za opšte zdravlje, a ne samo za creva.
![Turšija](/data/images/2018/09/03/20/238789_167397-shutterstock179734217-ls_ff.jpg?ver=1668088563)
Ko ne sme da pije rasol?
Dok rasol nesumnjivo ima pozitivne efekte, on može uticati i negativno na zdravlje, pa je važno znati ko sme da ga konzumira.
- Ljudi s visokim krvnim pritiskom. Ukoliko imate hipertenziju ili povišen rizik od nje, trebalo bi da izbegavate da pijete rasol. Razlog je natrijum, kog je ova slana tečnost prepuna i koji može dovede do dodatnog skoka pritiska.
- Ljudi sa čirom na želucu. Konzumiranje kisele hrane neće izazvati razvoj čira na želucu, ali ako ga već imate – budite vrlo oprezni. Rasol može da izazove bol i osećaj nelagode.