oprez

Ko treba da pije RASOL, a ko da ga izbegava? Ova tečnost obiluje hranljivim materijama, ali može da bude i OPASNA

0

Ako ste ljubitelj turšije, verovatno vam prija i ukus rasola, a mnogima koji se rado služe zimnicom nije strano da piju ovaj kiseli sok kao vodu. Da li je to dobra ideja, zavisi od vašeg opšteg stanja.

foto: siamionau pavel, Shutterstock
foto: siamionau pavel, Shutterstock

Rasol, slana tečnost bogata sirćetom, poznat je po svojim brojnim blagodetima po organizam.


Veruje se da su još u staroj Mesopotamiji, pre više od četiri milenijuma, ljudi pravili kisele krastavce na specifičan način, a metodologija se vremenom menjala sve dok proces pravljenja ove salate nije doveden do savršenstva.

 

Šta sve sadrži 240 ml rasola?


Različiti recepti za pripremu zimnice daju različite rezultate kada je u pitanju sastav slane tečnosti u kojoj se ona fermentiše. Obično se uzima da jedna šolja od oko 240 ml rasola sadrži:

 

  • 15-200 kalorija
  • 0-1 gram proteina
  • 0-47 grama ugljenih hidrata
  • 0-01 gram vlakana


Što se tiče vitamina i minerala, i oni zavise od načina pripreme, ali u najvećoj količini su zastupljeni natrijum i kalijum, dok su tu obično i magnezijum i kalcijum.

 

Zimska salata, Carska salata, Vitaminska salata, Zimnica
foto: Wiktory/Shutterstock

Za šta treba piti rasol?

 

  • Grčevi u mišićima. Jedna manja studija pokazala je da ljudi koji imaju grčeve u nogama veće olakšanje osete kada piju rasol nego kada konzumiraju dejonizovanu vodu.
  • Kontrola šećera u krvi. Poznato je da sirće pomaže u regulaciji glukoze u krvi, a istraživanja su pokazala da povećana konzumacija rasola tokom obroka ublažava nagli skok šećera nakon jela.
  • Zdravlje creva. Rasol sadrži velike količine laktobacila, takozvane dobre bakterije, koja poboljšava stanje gastrointestinalnog trakta. Laktobacil je nadaleko poznat probiotik, koji je od velikog značaja za opšte zdravlje, a ne samo za creva.

 

Turšija
foto: Shutterstock

Ko ne sme da pije rasol?


Dok rasol nesumnjivo ima pozitivne efekte, on može uticati i negativno na zdravlje, pa je važno znati ko sme da ga konzumira.

 

  • Ljudi s visokim krvnim pritiskom. Ukoliko imate hipertenziju ili povišen rizik od nje, trebalo bi da izbegavate da pijete rasol. Razlog je natrijum, kog je ova slana tečnost prepuna i koji može dovede do dodatnog skoka pritiska.
  • Ljudi sa čirom na želucu. Konzumiranje kisele hrane neće izazvati razvoj čira na želucu, ali ako ga već imate – budite vrlo oprezni. Rasol može da izazove bol i osećaj nelagode.

 

 

makonda-tracker