Pokušavali da smršate ili ne, organizam će vam biti zahvalan ukoliko unosite ove ugljene hidrate, ali ako želite da se rešite masnoća – bićete oduševljeni rezultatima!
Poznate kao skrivene, visceralne masti su one koje se skladište duboko u stomaku, što znači da se često ne mogu videti. One spadaju u najopasnije u organizmu, a u pitanju su masnoće koje se nazivaju još i aktivne i unutrašnje i nakupljaju se u trbušnoj duplji, obično u blizini unutrašnjih organa kao što su jetra i creva. Ipak, vasceralna masnoća može da se skuplja i u arterijama.
Ovo su masnoće koje aktivno doprinose povećanju rizika za razvoj ranih oboljenja i zdravstvenih tegoba – povišenog krvnog pritiska, insulinske rezistencije, srčanog udara, dijabetesa, šloga, zapaljenskih procesa itd.
Istraživanja su pokazala da visceralna masnoća čini 10 odsto ukupne količine masti u telu.
Kao i u slučaju potkožnih masti, koje su vidljive, ishrana i životni stil igraju ključnu ulogu u eliminaciji visceralnih, a nutricionistkinja Natali Komova nedavno je objasnila za Express najjednostavniji način da ih se rešimo bez gladovanja – tako što ćemo birati hranu koja deluje tako što smanjuje visceralnu masnoću.
– Smanjenje abdominalne masti je među glavnim ciljevima prilikom mršavljenja, za većinu ljudi. Postoji više načina da se salo na stomaku smanji, a to podrazumeva i konzumiranje zdrave hrane – kaže Komova.
Ona preporučuje da se u tom slučaju pojača unos namirnica koje obiluju rastvorljivim vlaknima, koja će pomoći da se masti na stomaku sagore brže.
– Vlakna deluju tako što odlažu apsorpciju hranljivih materija i masti i varenje hrane. Ona pojačavaju osećaj sitosti, što dalje vodi do niskog apetita i manje želje za hranom – ističe Komova. – Vlakna regulišu vaš unos kalorija, smanjujući višak masti na stomaku.
Ona, inače, potiču iz biljaka i predstavljaju vrstu ugljenih hidrata, ali se, za razliku od ostalih iz ove grupe, ne mogu da se razlože na prostije sastojke. Različite namirnice obično sadrže i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, ali obično jednu vrstu imaju u znatnijoj količini.
Rastvorljiva vlakna mogu da apsorbuju vodu, zahvaljujući čemu se stvara masa u obliku gela, što nije slučaj s nerastvorljivima.
Vlakna se mogu naći u brojnim namirnicama, a najviše ih ima u ovsenoj kaši, orašastim plodovima, bananama, pasulju, jabukama, borovnicama...
Natali Komova, uz to, savetuje i pojačan unos proteina ukoliko vam je krajnji cilj smanjenje ukupnih masnoća u organizmu.