OBRATITE PAŽNJU

OVULACIJA — sve što svaka žena MORA da zna: 10 stvari koje će vam pomoći zatrudnite ili izbegnete trudnoću

0

Najvažniji korak u tome da začnete ili da izbegnete začeće jeste da poznajete svoje telo i jedan od njegovih važnih procesa: ovulaciju.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Začeće je jedan od najvažnijih trenutaka i jedna od najvažnijih odluka u životu žene, zbog čega je ključno upoznati ovulaciju i ovulacijski ciklus, kao i sve ono što on podrazumeva.

 

  • Šta je ovulacija?


Ovulacija je deo menstrualnog ciklusa u kojem dolazi do pucanja Grafovog folikula u jajniku i oslobađanja zrele jajne ćelije. Nakon što jajna ćelija napusti jajnik, ona odlazi u infudibulum, gde čeka oplodnju, pa dalje u jajovode, ali oplodnja je moguća i prilikom putovanja jajovodima do materice, kao i u samoj materici. Ako do oplodnje ipak ne dođe, jajna ćlija odumire i zajedno sa sluzokožom materice (endometrijumom) uizlučuje se u vidu krvarenja — menstruacije.

 

 

  • Koliko često dolazi do ovulacije?


Trajanje menstrualnog ciklusa je individualna stvar: obično traje 28 dana, ali ima zdravih žena kojima je normalno da menstruaciju dobijaju na 25 ili 40 dana. U slučaju žena čiji ciklus traje prosečnih 28, do ovulacije dolazi 14. dana menstrualnog ciklusa, računajući od prvog dana poslednje menstruacije. Period između menstruacije i ovulacije je estrogenska faza, tj. faza bujanja, dok je vreme između ovulacije i naredne menstruacije profesteronska faza, odnosno faza sekrecije, i traju jednako.

 

  • Zašto dolazi do ovulacije?


Na to da li će se i kada dogoditi ovulacija utiče horomonski status. Tokom prve faze ciklusa, hormon hipofize folikulostimulirajući hormon (FSH) stimuliše rast folikula i sazrevanje jajne ćelije. Za to vreme, stvara se veća količina estrogena, koji podstiče oslobađanje luteinizirajućeg hormona (LH), koji dalje utiče na dodatno sazrevanje jajne ćelije i potom izbacivanje jajne ćelije iz folikula.

 

  • Koliko traje ovulacija?


Ovulacija se može dogoditi u roku od 28 do 36 sati nakon otpuštanja luteinizirajućeg hormona.

 

  • Koji su simptomi ovulacije?


Pred ovulaciju i tokom nje, može grliću materice da se formira providna sluz koja je rastegljiva i podseća na sirovo belance, dok nakon ovulacije sekrecija može biti pojačana, gušća i bela. Neki od simptoma su još i tačkasto krvarenje, bol u predelu jajnika, osetljive grudi, pojačan libido...

 

Ovulacija, Začešće
foto: Shutterstock
  • Može li da dođe do više ovulacija tokom ciklusa?


Da, moguće je! Jedno istraživanje sprovedeno 2013. godine pokazalo je da se ovulacija kod nekih žena može dogoditi i do tri puta tokom ciklusa! Štaviše, deset odsto učesnica studije koja je objavljena u listu New Scientist proizvelo je po dva jajašceta za mesec dana! Medicina nam je pomogla da ljudsko telo upoznamo do njegovih najsitnijih delova, ali i dalje postoje izuzeci i odstupanja od onoga što se smatra pravilom.

 

  • Može li tokom jedne ovulacije da se oslobodi više jajašaca?


Uglavnom je samo jedna dovoljno velika da izađe tokom ovulacije, ali kod nekih žena se događa da se oslobode dva jajašceta. Do toga može doći i prirodno, ali i uz pomoć reproduktivne medicine, a ako budu oplođena dolazi do višeplodne trudnoće.

 

  • Može li da se zatrudni samo tokom ovulacije?


Ne, jer iako jajna ćelija može da bude oplođena u periodu između 12 i 24 sata po oslobađanju iz folikusa, spermatozoidi u savršenim uslovima žive u telu žene i do pet dana. To znači da nezaštićeni odnosi u danima nakon ovulacije mogu rezultirati trudnoćom.

 

  • Koliko često imati odnose ako želite da zatrudnite?


Period od šest dana pre ovulacije do 24 sata nakon otpuštanja jajašceta naziva se "fertilni prozor", tj. plodni dani, a reč je o razdoblju tokom kojeg može doći do začeća. Naime, nakon nezaštićenog odnosa spermatozoidi mogu da opstanu nekoliko dana u jajovodu i čekaju jajnu ćeliju, odnosno da je oplode. Dovoljan je i samo jedan seksualni odnos bez kontracepcije tokom plodnih dana da zatrudnite, a parovi koji pokušavaju da začnu će, naravno, povećati verovatnoću da dođe do trudnoće ako odnose imaju svaki dan ili svaki drugi dan u ovom periodu.


Idealnim vremenom za začeće smatraju se dva dana pred ovulaciju i sam dan ovulacije.

 

  • Koliko često imati odnose ako ne želite da zatrudnite?


Nimalo komplikovano — ako želite da izbegnete trudnoću, za vreme "fertilnog prozora" obavezno koristite kontracepciju. Ukoliko želite da upotrebljavate oralnu kontracepciju, obavezno o tome najpre razgovarajte s ginekologom, kako biste bili sigurni da je ova opcija bezbedna za vas i vaše telo.
 

 

makonda-tracker