budite pažljivi

Neke od njih SIGURNO imate: 5 svakodnevnih navika koje izazivaju GLJIVIČNU INFEKCIJU u intimnoj regiji

0

Candida normalno živi u ljudskom organizmu, ali ukoliko dođe do njenog prekomernog širenja nastaje infekcija. Malo je poznato da, pored pada imuniteta, postoji mnogo naizgled bezazlenih faktora koji tome doprinose.

foto: Kat KTM/Shutterstock
foto: Kat KTM/Shutterstock

Gljivična infekcija može da ima više uzroka, a neki od njih mogu da budu i na prvi pogled nevažne i sitne navike koje svi imamo.


Nju obično izaziva candida, koja kada je previše rasprostranjena izaziva zapaljenje, intenzivan i uporan svrab i beličastu i gustu sekreciju iz vagine, a sve to može da prati bol ili peckanje pri uriniranju ili intimnim odnosima.
U normalnim uslovima, pH nivo intimne regije je prekiseo da bi gljivice rasle, ali nije potrebno mnogo da bi se taj balans narušio. Štaviše, širenju kandide mogu da doprinesu i ove svakodnevne navike.

 

  • Previše šećera u ishrani


Prekomerni unos šećera može da izazove brojne probleme u organizmu, ali kada je reč o vaginalnoj regiji važno je to što visok šećer u krvi može da poremeti pH ravnotežu i napravi od vagine plodno tlo za širenje gljivice. Zato nije iznenađujuće što dijabetičari neretko imaju probleme s upornim gljivičnim infekcijama, a u nekim slučajevima su prva naznaka da se razvija dijabetes.

 

  • Predugo ostajete u kupaćem kostimu ili odeći za teretanu


Ako se na vreme ne presvučete i ostanete u mokroj odeći, intimna regija je izložena vlažnim uslovima koji podstiču širenje gljivica.

 

Međunožje, Gljivična infekcija, Vagina, Ginekologija, Zdravlje žene, Kandida
foto: Tutatamafilm/Shutterstock
  • Nosite preusku odeću


Ukoliko vam je odeća često pritisnuta uz samo međunožje i koža ne može da diše, a znoj da izpari, stvarate pogodnu površinu za širenje kandide, čemu su neretko skloni gojazni pojedinci.

 

  • Seks bez zaštite


Gljivične infekcije ne spadaju u seksualno prenosive bolesti, ali ih je i te kako moguće dobiti prilikom odnosa! Neobrezani muškarci imaju nešto veći rizik za prenos gljivica jer je višak kože na polnom udu još jedno pogodno tlo za razvoj i širenje kandide. U svakom slučaju, svi imaju različitu gljivičnu i bakterijsku floru, pa je svaki nezaštićen odnos s novim partnerom rizično ponašanje.

 

  • Oralna kontracepcija


Kako su pokazala istraživanja, estrogen i drugi hormoni u oralnim kontraceptivima mogu da učine ćelije u vagini još osetljivijima, odnosno mogu da utiču na to da se promene okolnosti za širenje mikroorganizama u intimnoj regiji. Ovaj rizik vremenom opada, pa žene koje godinama koriste oralnu kontracepciju uglavnom nemaju gljivične infekcije zbog ovakvog vida zaštite od neželjene trudnoće.

 

 

makonda-tracker