naučno dokazano

UZBUĐENJE ĆE BITI NEUPOREDIVO VEĆE! Ove zdrave namirnice značajno pojačavaju seksualni nagon

0

Ako pitate medicinu, nešto od ovoga mora da pomogne...

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

 

Oni koji veruju u moć afrodizijaka tvrde da različita hrana, pića, lekovi, trave i arome mogu povećati seksualno uzbuđenje i samu želju. Neka od tih verovanja su samo mitovi ili pogrešna shvatanja. U moru namirnica koje nose oznaku "afrodizijak" teško je razlučiti koje zaista pomažu, a koje uzrokuju samo placebo efekat. Čokolada, kofein, ginseng i kajenski papar samo su neki od afrodizijaka koji zaista deluju, tvrdi Stetoskop.

 


Afrodizijaci seksualnu moć podstiču na više načina, a bez obzira sadrže li spojeve koji pojačavaju stvaranje polnih hormona, opuštaju ili podstiču bolje raspoloženje i cirkulaciju, njihov efekat nije zanemariv.


Naučnici i nutricionisti ispitali su svojstva brojnih namirnica za koje se veruje da pojačavaju libido i sastavili spisak onih koje su se pokazale dostojnima imena afrodizijak.


Kofein

 

kafa
foto: Shutterstock

Bez obzira da li se nalazi u kafi, čaju, gaziranim napicima ili čokoladi, kofein do određene granice pomaže u održavanju vašeg "motora". Američki naučnici su došli do zaključka da su seksualno aktivniji parovi koji imaju 60 i više godina koji su svakodnevno pili kafu od onih koji su je izbegavali. Da se nije radilo samo o nijansama, dokazuje to što su kafoljupci bili 62 posto seksualno aktivniji.


Čokolada

 

čokolada
foto: Shutterstock

Osim što sadrži kofein, u čokoladi se nalaze i sastojci za koje se veruje da poboljšavaju veštinu u krevetu. Ovaj omiljeni slatkiš sadrži i teobromin, koji pojačava proizvodnju endorfina, zbog čega se osećamo prijatno.


Med

 

Med
foto: Profimedia

Poznato je da med vrlo brzo podiže nivo energije, a šećer u medu, ne samo da podiže energiju, već hrani i ćelije sperme.


Lekovite biljke

 

Čaj, biljni čaj
foto: Shutterstock

Pomažu kod opuštanja i rešavanja teskobe, a neke od njih imaju i puno zanimljivije učinke. U prvom redu, pojačavaju požudu i dotok krvi u genitalije. Neke, poput matičnjaka, vrste metvice koja se koristi u obliku čaja, pomaže kod opuštanja nervnog sistema, a u isto vreme podstiče na akciju.

 


Začini

 

začini
foto: Profimedia

Začini poput kajenskog papra mogu vas zapaliti na više načina, jer ne samo što ubrzavaju otkucaje srca, već povećavaju i temperaturu tela. Neki su nakon korištenja tog vatrenog začina primetili znakove seksualnog uzbuđenja, poput crvenila na licu i telu, znojenja i napućenih usnica.

 

Preporučuje se da se ti začini konzumiraju u obliku kapsula, tinktura ili koncentrisanih kapi, oko pola sata pre seksa, kako bi poboljšali cirkulaciju.


Beli luk

 

beli luk
foto: Shutterstock

Sadrži aktivnu komponentu, prirodni antibiotik alicin, koji je zaslužan za bržu cirkulaciju krvi prema seksualnim organima, što svakako doprinosi boljem uspehu u krevetu.


Azijski ginseng

 

Azijski ginseng
foto: Shutterstock

Obično se koristi za lečenje seksualnih disfunkcija i ima direktne efekte na nervni sistem i genitalno tkivo. Postoje dokazi da ova kineska biljka pojačava erekciju povećanjem dotoka krvi u penis. Takođe, pojačava aktivnost neurotransmitera i hormona koji su uključeni u seksualno ponašanje. Kinezi i Korejci se zaklinju u to da ginseng pojačava izdržljivost i strast. Ponekad se javljaju nuspojave, kao što su dijareja i hipertenzija.


Alkohol

 

Koktel, Kokteli, Barmen, Mixolog, Osmeh, Piće
foto: Profimedia

Poznato je čašica-dve deluju opuštajuće i da su od pomoći kad želimo podići atmosferu. Jedno američko istraživanje pokazalo je da kod osoba koje čvrsto veruju u to da alkohol pojačava seksualnu želju on zaista deluje, a poznato je i da nam se pod njegovim uticajem druge osobe čine privlačnijima.
Posebno su zanimljiva vina koja imaju svojstva afrodizijaka, ali samo kad je miris u pitanju. Veruje se da su šampanjci, suvi rizlinzi i šardone kopija ženskih feromona.


Morski plodovi

 

ručak, trpezarijski sto, porodični ručak, tanjir, čaša, praznici, praznični ručak
foto: Shutterstock

Kamenica izgledom podseća na ženske genitalije, a mnogi je smatraju moćnim afrodizijakom.


Čak i sama reč afrodizijak dolazi od Afrodite, grčke boginje lepote i ljubavi, koja i sama dolazi iz mora. U borbi za nebeski tron Kronos je ubio i kastrirao svog oca Urana i bacio njegove genitalije u more. Okeani su se tad zapenili i rodila se Afrodita, a veruje se da se baš zbog te priče i danas za većinu hrane koja dolazi iz mora drži da deluje kao seksualni stimulans.


Kamenice su svakako najpopularnije. One sadrže i velike količine joda i fosfora, koji podstiču proizvodnju vaginalnog sekreta, pa su dobitna kombinacija za oba pola.

 


Esencijalne masne kiseline

 

Orašasti plodovi
foto: Profimedia

Nalaze se u semenkama, orašastim plodovima, lososu i maslacu od kikirikija, a pomažu u funkcionisanju seksualnih organa i polnih žlezda. Takođe pomažu kod proizvodnje seksualnih hormona i adrenalina i pojačavaju dotok krvi u genitalije.


Vitamini

 

Jaje, Jaja
foto: Shutterstock

Vitamin E poznat je kao vitamin seksa, jer se smatra velikim izvorom energije, a posebno se preporučuje kad treba poraditi na seksualnoj izdržljivosti. Važan je i za proizvodnju sperme i stvaranje hormona, a najviše se može pronaći u jajima, orasima i žitaricama.

 

 

 

makonda-tracker