ukusna, jeftina i moćna

Snižavaju rizik od dijabetesa i bolesti srca: Ove antizapaljenske namirnice jedite što češće i sačuvaćete zdravlje

0

Hronična upala može da dovede do razvoja hroničnih i ozbiljnih oboljenja, a jedna od najvažnijih stvari koje možete preduzeti jeste da obogatite svoj jelovnik hranom koja ima protivupalno dejstvo.

Višnje i trešnje spadaju u namirnice koje mogu da pomognu protiv upala zahvaljujući obilju antocijanina
Višnje i trešnje spadaju u namirnice koje mogu da pomognu protiv upala zahvaljujući obilju antocijaninafoto: Look Studio/Shutterstock

Zapaljenje je jedan od onih procesa u ljudskom telu koji se istovremeno smatraju i dobrim i lošim.


S jedne strane, ono pomaže organizmu da se odbrani od infekcija i povreda, ali s druge – dokazano je da hronične upale dovode do razvoja bolesti.


Ukoliko ste pod stresom, niste fizički aktivni i hranite se neadekvatno, rizik da će doći do zapaljenja u telu je još veći, pa je neophodno obratiti više pažnje na to kako živimo i na koji način se hranimo.


Više studija sugeriše da određene namirnice mogu da pomognu u ublažavanju hroničnih upala, zahvaljujući antiinflamatornim jedinjenjima.

Uglavnom su u pitanju voće i povrće, kao i neki od začina poznatih po zdravstvenim prednostima, a medicinska platforma Healthline izdvaja sledeću listu.


Hrana protiv zapaljenja:

 

  • bobičasto voće
  • masna riba
  • brokoli
  • avokado
  • zeleni čaj
  • paprike
  • pečurke
  • grožđe
  • kurkuma
  • ekstradevičansko maslinovo ulje
  • crna čokolada i kakao
  • paradajz
  • višnje i trešnje

 

Bobičasto voće, trešnje i višnje spadaju u antiinflamatornu hranu
Bobičasto voće, trešnje i višnje spadaju u antiinflamatornu hranufoto: Boule/Shutterstock

Antizapaljenska jedinjenja u hrani


U najvećem broju slučajeva, tajna je u antioksidansima, molekulima koji sprečavaju oksidaciju drugih molekula u telu, odnosno ublažavaju oksidativni stres, čime se smanjuje rizik od oštećenja i bolesti.


Recimo, kod bobičastog voća je tajna u antocijaninima, jedinjenjima poznatim po protivupalnom dejstvu, a oni su u ogromnim količinama prisutni i u višnjama i trešnjama. Višnje imaju i katehine, koji pripadaju familiji flavonoida, a ima ih u većim količinama i u zelenom čaju.


Masna riba, poput lososa, sardina, haringe i skuše, pomaže protiv zapaljenja zahvaljujući omega-3 mastima, konkretno eikozapentaenoinskoj (EPA) i dokozaheksaenoinskoj (DHA) kiselini, koje su blagotvorne i kod metaboličkog sindroma, srčanih i bubrežnih bolesti i dijabetesa.

 

Masna riba je korisna protiv upala zbog visoke koncentracije oemga-3 masnih kiselina
Masna riba je korisna protiv upala zbog visoke koncentracije oemga-3 masnih kiselinafoto: Chatham172/Shutterstock

Brokoli je veoma bogat antioksidansima, a na prvom mestu je to, kao i kod ostalog kupusastog voća, sulforafan, koji snižava nivoe citokina i NF-κB-a, molekula koji pokreću upale u telu.


Što se tiče avokada, on je koristan protiv mnogočega, pa i zapaljenja zahvaljujući karotenoidima i tokoferolima, koji su povezani i s nižim rizikom od raka i bolesti srca, dok u paprikama ima mnogo kvercetina, a ljute papričice su bogate i sinapinskom i ferulnom kiselinom.


U paprikama ćete naći mnogo fenola i drugih antioksidanasa s antiinflamatornim efektom, a grožđe, pored već pomenutih antocijanina, ima i mnogo resveratrola, koji takođe ima protivupalno dejstvo.


Kod kurkume je tajni sastojak protiv zapaljenja kurkumin, jedinjenje koje ima mnogo zdravstvenih prednosti, a u maslinovom ulju je to oleokantal, prirodno organsko jedinjenje koje studije upoređuju s lekovima protiv upala kao što je ibuprofen.


Kada je reč o crnoj čokoladi i kakaou, oni mogu pomoći zahvaljujući flavanolima, dok je u paradajzu protiv zapaljenja ključan likopen.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Zapaljenje pluća posle 65 godine je veoma opasno

 

makonda-tracker