iznenadićete se

Za zdravo telo, čelični imunitet i blistavu kožu: 11 namirnica koje imaju više vitamina C nego pomorandže i limun

0

Vitamin C se u u prirodi može naći u voću, povrću i začinskom bilju i spisak hrane koja obiluje njim je poduži, ali malo je poznato gde ga zapravo ima najviše.

Vitamin C  može se naći u brojnim namirnicama, a pomorandže i limun nisu najbogatiji izvori ovog vitamina
Vitamin C može se naći u brojnim namirnicama, a pomorandže i limun nisu najbogatiji izvori ovog vitaminafoto: Gargonia/Shutterstock

Kada pomislimo na vitamin C, prva asocijacija su limun i pomorandža, citrusne voćke poznate po visokom udelu ovog antioksidansa poznatog i kao askorbinska kiselina.


Međutim, citrusi nisu najbogatiji izvor vitamina C u prirodi – 100 g limuna sadrži 53 mg, a pomorandže 53,2 mg, odnosno neznatno više, prema podacima platforme FoodData američkog Ministarstva poljoprivrede.


Zapravo postoji mnogo namirnica koje daleko (neke i višestruko!) premašuju limun i narandžu po količini vitamina C.

Zašto je vitamin C u ishrani važan?


Kako organizam ne proizvodi vitamin C, njega je neophodno uneti spolja, najbolje kroz ishranu. Može se naći u nizu namirnica od voća i povrća do začinskog bilja, a igra niz bitnih uloga u telu, od kojih su samo neke:

 

  • učestvuje ujačanju imuniteta
  • važan je za proizvodnju kolagena
  • bitan je za metabolizam
  • učestvuje u sintezi hemoglobina
  • značajan je i u metabolizmu holesterola.

 

Vitamin C je moćan antioksidans koji ima brojne uloge u telu
Vitamin C je moćan antioksidans koji ima brojne uloge u telufoto: Purino/Shutterstock

Naučna istraživanja dokazala su da je vitamin C važan za normalan vid i da je posebno vitan za astmatičare, ima protivupalno dejstvo, učestvuje u sintezi neurotransmitera, apsorpciji hrane, a ukoliko ga je u organizmu premalo može da dođe do razvoja skorbuta.


Vitamin C ima antioksidansno svojstvo, učestvuje u razvoju i održavanju vezivnog tkiva, u čijoj je osnovi kolagen, pa doprinosi i bržem zarastanju rana, mladolikom izgledu, zdravoj koži itd. On, uz to, snižava nivo holesterola u krvi, a deluje i kao zaštitnik drugih vitamina. Na primer, ova vitamin brani vitamin A i vitamin E od negativnih efekata oksidacije.

 

Hrana koja sadrži više vitamina C nego limun i pomorandža:

(*količina vitamina C u 100 g ploda)

 

  • Jagode – 58,8 miligrama vitamina C
  • Prokelj – 85 miligrama vitamina C
  • Brokoli – 89,2 miligrama vitamina C
  • Kivi – 92,7 miligrama
  • Kelj – 120 miligrama vitamina C
  • Paprike babure – 127, miligrama vitamina C
  • Peršun – 133 mg vitamina C
  • Čili paprike – 143,7 miligrama vitamina C
  • Majčina dušica – 160 miligrama vitamina C
  • Crna ribizla – 181 mg vitamina C
  • Šipak – 426 mg vitamina C

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako piti vitamin D?

 

makonda-tracker