ovo niste znali

Šargarepe su najkorisnije kad se jedu s jednom grupom hrane: Sve što niste znali o pravilnom kombinovanju namirnica

0

Iako postoji mnogo zabluda o tome koje namirnice (ne) treba jesti zajedno, naučnici kažu da se ova hrana zaista najbolje "slaže" u organizmu

Da li kombinovanje hrane stvarno deluje pozitivno na zdravlje?
Da li kombinovanje hrane stvarno deluje pozitivno na zdravlje?foto: Svitlana Sokolova/Shutterstock

Kombinovanje hrane radi mršavljenja ili poboljšanja zdravstvenog stanja je metod koji ima drevne korene, ali je vrlo popularan proteklih godina.


Zagovornici ovakvog načina ishrane veruju da nepravilno kombinovanje namirnica može da dovede do bolesti, nakupljanja toksina u oganizmu i problema s varenjem, kao i da određene tzv. pravilne kombinacije mogu da pomognu u ublažvanju ovih problema.


Ima li istine u tim tvrdnjama?

 

  • Šta je kombinovanje hrane?


Kombinovanje hrane je koncept zasnovan na ideji da se određene namirnice dobro slažu, a neke ne. To je princip koji se prvi put pominje još u ajurvedskoj medicini, a svetu je postao poznat sredinom 19. veka.


U narednom stoleću je ovaj metod ponovo bio u centru pažnje zbog Hejove dijete, koja deli hranu u alkalnu, kiselu i neutralnu grupu, a od tada je uvreženo mišljenje da je poželjno kombinovati namirnice na određeni način.

 

Paradajz i crvena paprika bi trebalo da se jedu s mastima - idealno za čorbu!
Paradajz i crvena paprika bi trebalo da se jedu s mastima - idealno za čorbu!foto: nadianb/Shutterstock
  • Šta se po teoriji o kombinovanju hrane (ne) jede zajedno?


Generalno se kombinovanje hrane odnosi na razlaganje na različite grupe: ugljene hidrate:

 

  • skrob
  • voće
  • povrće
  • proteine
  • masti.


U nekim planovima se dahrna deli kao u Hejovoj dijeti, ali ovo su osnovni principi:

  1. Jedite voće samo na prazan stomak, posebno dinje.
  2. Izbegavajte kombinovanje skroba i proteina.
  3. Izbegavajte kombinovanje skroba s kiselom hranom.
  4. Izbegavajte kombinovanje različitih vrsta proteina.
  5. Mlečne proizvode jedite samo na prazan stomak, posebno mleko.

Postoji još i verovanje da se proteini ne mešaju s mastima, da se šećer jede sam, a voće i povrće odvojeno.


Prema ovoj teoriji, kako piše medicinska platforma Healthline, hrana se vari različitom brzinom, pa kombinovanje one koja vari brzo sa onom koja se vari sporo može da dovede do "zastoja u saobraćaju" u digestivnom traktu, što navodno ima negativne efekte na zdravlje i varenje.

 

Da li sme da se kombinuje voće i povrće?
Da li sme da se kombinuje voće i povrće?foto: Vladislav Noseek, Shutterstock

Drugo je uverenje da različita hrana zahteva različite enzime za razgradnju i da oni funkcionišu na različitim pH nivoima u crevima.

 

  • Koja hrana sme (i treba) da se jede zajedno?


Mnogo je zabluda o tome koje namirnice i zašto ne bi trebalo jesti zajedno, ali to ne znači da su sve ove teorije besmislene. Tako Healthline izdvaja nekoliko kombinacija koje su zasnovane na naučnim dokazima da mogu da poboljšaju apsorpciju određene hrane.

 

  • Citrusi i gvožđe

 

Gvožđe u ishrani može biti u dva oblika: hem gvožđe iz mesa i ne-hem gvožđe iz biljnih izvora. Dok se hem gvožđe dobro apsorbuje, s ovim drugim to nije slučaj.


Međutim, studija njuzelandskih naučnika objavljena u medicinskim listu Nutrients 2014. godine pokazala je da se apsorpcija ne-hem gvožđa može povećati, a stručnjaci iz Centralnog univerziteta u Mičigenu utvrdili su da je to moguće ako se gvožđe kombinuje sa vitaminom C. To je moguće jer, prema njihovom objašnjenju, smanjuje moć fitinske kiseline da blokira apsorpciju gvožđa.

 

  • Šargarepa i masti

 

Određenim hranljivim sastojcima, kao što su vitamini i karotenoidi rastvorljivi u mastima, pterbna je masnoća da bi se apsorbovali u telu.


Karotenoidi su jedinjenja koja se nalaze u crvenom, narandžastom i tamnozelenom povrću, uključujući šargarepe, paradajz, crvenu papriku, spanać i brokoli.

 

Šargarepe je bolje jesti s mastima
Šargarepe je bolje jesti s mastimafoto: 5 second Studio/Shutterstock

Studije su pokazale da ishrana bogata karotenoidima može da snizi rizik od nekih zdravstvenih stanja, kao što su određene vrste raka, bolesti srca i problemi sa vidom, što je zaključak i istraživanja Instituta "Paster" u Teheranu iz 2017. Međutim, ako se ovo povrće jede bez ikakve masti, možda neće biti zdravstvenih prednosti.

 

  • Spanać i mlečni proizvodi

 

Hrana kao što su spanać, čokolada i čaj sadrže oksalate, antinutrijente koji mogu da se vežu za kalcijum i formiraju nerastvorljivo jedinjenje. U zavisnosti od okolnosti, to može da bude i dobro i loše.


Za ljude koji su skloni nekim vrstama kamena u bubregu konzumiranje mlečnih proizvoda u kombinaciji sa hranom bogatom oksalatima može da snizi rizik za razvoj kamena, pokazala je studija objavljena u listu nutrients 2020. godine.


S druge strane, kombinovanje oksalata i kalcijuma smanjuje apsorpciju kalcijuma, što za većinu nije problem ako brinu o uravnoteženosti ishrane, navodi Healthline, pozivajući se na studiju Univerziteta u Alabami iz 2019.

 

 

makonda-tracker