plus recept

Čime zameniti meso? Ova POSNA HRANA je ukusna, jeftinija, zdrava za srce i creva, a podstiče i mršavljenje

0

Ako ne jedete meso ili to činite vrlo retko, proteine možete nadomestiti čitavom jednom bogatom grupom namirnica

Ručak bez mesa može da bude i ukusan i zasitan
Ručak bez mesa može da bude i ukusan i zasitan foto: Dean Drobot, Shutterstock

Ukoliko želite da snizite unos mesa, bez obzira na to činite li to iz verskih razloga, odnosno trenutno aktuelnog Uskršnjeg posta, ili zbog generalne brige o svom zdravlju, to ne mora da znači da ćete se odreći dragocenih proteina.


Pored etičkih razloga i brige o zaštiti životinja, prekomernom konzumacijom mesa povećavaju se vrednosti holesterola i triglicerida. Zbog toga se sve više ljudi okreće biljnoj alternativi, a priroda nudi vrlo zdravu opciju kao zamenu za meso.


U pitanju su mahunarke, najpoznatiji biljni izvor proteina.


One obilju vitaminom B, zatim kalijumom, gvožđem, magnezijumom i, što je posebno važno za digestivni sistem, biljnim vlaknima, a uz to imaju značajne količine proteina.

 

Mahunarke su sjajan biljni izvor proteina
Mahunarke su sjajan biljni izvor proteinafoto: nadianb, Shutterstock

Pasulj i ostale mahunarke su hrana bogata biljnim vlaknima i odličan izvor proteina – kaže registrovana dijetetičarka Nikol Hopsekger za uglednu Klivlandsku kliniku.


Kako ona ističe, jedna porcija, odnosno oko pola šolje kuvanog pasulja obezbeđuje oko sedam grama proteina, koliko i 28 grama mesa.

 

Ova hrana nas, takođe, dugo drži sitima jer je bogata vlaknima, kojih hrana životinjskog porekla nema, a ima i velike količine antioksidanata.


Kako navodi Klivlandska klinika, jedna porcija pasulja dnevno pomaže u sniživanju LDL holesterola, koji je poznatiji kao "loš" holesterol, dok četiri porcije nedeljno snižavaju rizik od srčanih bolesti i smanjuju rizik od ponovnog pojavljivanja polipa debelog creva koji mogu postati kancerogeni.

 

Pasulj može da se koristi i kao zamena za meso
Pasulj može da se koristi i kao zamena za mesofoto: Piyaset/Shutterstock

Kako navodi Hopsekgerova, konzumiranje dovoljno biljnih proteina uopšte, uključujući grašak, pasulj, orašaste plodove, semenke, soju i stopostotne integralne žitarice, pomaže u zaštiti od hroničnih degenerativnih bolesti.


Biljni proteini su prepuni hranljivih materija i vlakana, a prirodno imaju malo holesterola i natrijuma – dodala je ova dijetetičarka za zvanični portal pomenute klinike.

 

Režimi ishrane zasnovani na biljnoj hrani podstiču gubitak težine i održavanje zdrave telesne težine i isplative su kada imate ograničen budžet. Mnogi biljni proteini su i bezglutenski – dodala je.

 

Recept za pljeskavice od pasulja

 

Pljeskavice od pasulja gotove za čas
Pljeskavice od pasulja gotove za časfoto: OnlyZoia, Shutterstock

Sastojci:

 

  • 300 grama dobro skuvanog pasulja
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 jaje
  • glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 kriške starog hleba
  • 500 ml mleka
  • so i biber po potrebi
  • pola kašičice mlevene paprike

 

Priprema

 

  1. Dobro skuvajte i ocedite pasulj, pa ga usitnite u blenderu.
  2. Zatim sitno iseckajte crni i beli luk, pa ga pomešajte s tim.
  3. Natopite hleb mlekom, ocedite, pa izmvljite u mešavinu pasulja i luka.
  4. Zatim dodajte jaje i začine, pa ubacite brašno i prašak za pecivo.
  5. Začinite paprikom i lepo promešajte i zamesite da se sjedini da može da se oblikuje.
  6. Kašikom vaditi iz mase, oblikovati pljeskavice, pa pržite u vrelom ulju s obe strane dok ne porumeni.

 

makonda-tracker