Ako ne jedete meso ili to činite vrlo retko, proteine možete nadomestiti čitavom jednom bogatom grupom namirnica
Ukoliko želite da snizite unos mesa, bez obzira na to činite li to iz verskih razloga, odnosno trenutno aktuelnog Uskršnjeg posta, ili zbog generalne brige o svom zdravlju, to ne mora da znači da ćete se odreći dragocenih proteina.
Pored etičkih razloga i brige o zaštiti životinja, prekomernom konzumacijom mesa povećavaju se vrednosti holesterola i triglicerida. Zbog toga se sve više ljudi okreće biljnoj alternativi, a priroda nudi vrlo zdravu opciju kao zamenu za meso.
U pitanju su mahunarke, najpoznatiji biljni izvor proteina.
One obilju vitaminom B, zatim kalijumom, gvožđem, magnezijumom i, što je posebno važno za digestivni sistem, biljnim vlaknima, a uz to imaju značajne količine proteina.
– Pasulj i ostale mahunarke su hrana bogata biljnim vlaknima i odličan izvor proteina – kaže registrovana dijetetičarka Nikol Hopsekger za uglednu Klivlandsku kliniku.
Kako ona ističe, jedna porcija, odnosno oko pola šolje kuvanog pasulja obezbeđuje oko sedam grama proteina, koliko i 28 grama mesa.
Ova hrana nas, takođe, dugo drži sitima jer je bogata vlaknima, kojih hrana životinjskog porekla nema, a ima i velike količine antioksidanata.
Kako navodi Klivlandska klinika, jedna porcija pasulja dnevno pomaže u sniživanju LDL holesterola, koji je poznatiji kao "loš" holesterol, dok četiri porcije nedeljno snižavaju rizik od srčanih bolesti i smanjuju rizik od ponovnog pojavljivanja polipa debelog creva koji mogu postati kancerogeni.
Kako navodi Hopsekgerova, konzumiranje dovoljno biljnih proteina uopšte, uključujući grašak, pasulj, orašaste plodove, semenke, soju i stopostotne integralne žitarice, pomaže u zaštiti od hroničnih degenerativnih bolesti.
– Biljni proteini su prepuni hranljivih materija i vlakana, a prirodno imaju malo holesterola i natrijuma – dodala je ova dijetetičarka za zvanični portal pomenute klinike.
– Režimi ishrane zasnovani na biljnoj hrani podstiču gubitak težine i održavanje zdrave telesne težine i isplative su kada imate ograničen budžet. Mnogi biljni proteini su i bezglutenski – dodala je.
Recept za pljeskavice od pasulja
Sastojci:
- 300 grama dobro skuvanog pasulja
- 2 kašike brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 jaje
- glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 kriške starog hleba
- 500 ml mleka
- so i biber po potrebi
- pola kašičice mlevene paprike
Priprema
- Dobro skuvajte i ocedite pasulj, pa ga usitnite u blenderu.
- Zatim sitno iseckajte crni i beli luk, pa ga pomešajte s tim.
- Natopite hleb mlekom, ocedite, pa izmvljite u mešavinu pasulja i luka.
- Zatim dodajte jaje i začine, pa ubacite brašno i prašak za pecivo.
- Začinite paprikom i lepo promešajte i zamesite da se sjedini da može da se oblikuje.
- Kašikom vaditi iz mase, oblikovati pljeskavice, pa pržite u vrelom ulju s obe strane dok ne porumeni.