olakšavajte sebi

Jedan MOĆAN ČAJ i sitne izmene u jelovniku: 5 stvari koje će vam pomoći da izbacite kamen iz bubrega

0

Bol koji prati izbacivanje kamena mnogi opisuju kao najgori koji su u životu iskusili, a pored terapije koju propisuje lekar postoje još neke sitnice kojima sebi možete olakšati da ovaj proces prođe što pre

foto:  Irina Petrakova_6767/Shutterstock
foto: Irina Petrakova_6767/Shutterstock

Kamen u bubregu, tj. nefrolitijaza, podrazumeva prisustvo kalcijumske strukture nalik kamenu u sabirnim tubulima, u čašicama i karlici bubrega. Pored toga što je reč o izuzetno bolnom stanju, ono može da ometa normalan protok urina i pospeši razvoj urinarne infekcije. U proseku, javlja se kod svake dvadesete osobe starosti od 20 do 50 godina.


U pitanju je čvrsta masa koja nastaje izdvajanjem kristala iz urina u urinarnom traktu i oblikuje se u bubregu. Jedan od najčešćih uzroka je visok nivo oksalata u organizmu (iako to ne znači da će se u telu u kojem ima mnogo oksalata nužno formirati kamen!), a istraživanja su pokazala da se čak 80 kamenova u bubregu sastojci od kalcijum-oksalata.

 

Za mnoge kamen u bubregu nije jednokratna pojava u životu — u oko pola slučajeva stvara se bar još jedan kamen u narednim godinama ukoliko se ne preduzmu preventivne mere, koje se posebno odnose na način ishrane.


Bol koji se javlja zbog kamena u bubregu mnogi opisuju kao najteži koji su u životu iskusili, a obično su simptomi sledeći:

 

  • probadajući i oštar bol u leđima koji se spušta niz bok do prepone
  • mučnina i povraćanje
  • povišena temperatura
  • prisustvo krvi u urinu
  • otežano mokrenje
  • bol u maloj karlici
  • bol u testisu
  • češću nagon za mokrenjem


Ukoliko pokušavate da izbacite kamen, pored terapije koju je propisao lekar, uvedite i sledeće.

 

bolovi, bolovi u leđima
foto: Profimedia
  • Pojačajte unos vode


Ukoliko pijete više vode lakše će se razgraditi upstance u urinu koje dovode do formiranja kamenja. Trebalo bi da popijete dovoljno vode da se izbaci oko dva litra urina, odnosno da pijete najmanje 2,5 litra dnevno.

 

  • Izbegavajte hranu bogatu oksalatima

 

Koliko god da je zdrava za opšte zdravlje, hrana poput spanaća, cvekle i badema povećava nivo oksalata u organizmu, zbog čega je vrlo važno da je izbegavate ako ste skloni kamenu u bubregu i ako se trenutno borite s njim. Namirnice poput čokolade i bobičastog voća, koja ima nešto manje količine oksalata, neće vam škoditi.

 

  • Čaj od prosa

 

Proso je žitarica koja se često preporučuje osobama koje pate od kamena u bubregu jer čisti ove organe, eliminiše sluz i pesak, pomaže da se kamenje razbije i lakše izbaci, blagotvorno deluje kod ljudi koji imaju cistitis itd.
Isperite 200 grama prosa u toploj vodi, pa u prelijte ključalom vodom, najmanje dva do tri litra. Poklopite, promešajte i ostavite da odstoji preko noći. Ujutro ponovo promešajte i pijte u toku dana, a talog slobodno pojedite, bilo odvojeno, bilo kao deo kaše za doručak.

 

  • Limun


Citrusno voće odlično je za prevenciju kamena u bubregu, a biće vam od pomoći i nakon što se on formira. Citrat, so u limunskoj kiselini, vezuje se za kalcijum i sprečava kalcifikaciju.

 

  • Svedite životinjske proteine na minimum

 

Ako se vaša inshrana pretežno bazira na namirnicama životinjskog porekla, poput jaja, živine i sl, skloniji ste povećanju nivoa mokraćne kiseline, koja može dovesti do nastanka kamena u bubregu, kao i smanjenju koncentracije urinarnog citrata, koji isprečava da se kamen formira.

 

 

makonda-tracker