nauka kaže...

Da li jabukovo sirće pomaže kod nadimanja? Neki se kunu u njega, neki ga ne bi pipnuli tokom nadutosti, a ovo je ISTINA

0

Često se može čuti da je jabukovo sirće efikasno kod bolova, gasova i zatvora, a mnogi su skeptični. Šta o njegovim efektima kažu naučna istraživanja?

Jabukovo sirće koristi se za mnogo toga u domaćinstvu
Jabukovo sirće koristi se za mnogo toga u domaćinstvufoto: mama_mia, Shutterstock

Nadimanje, odnosno nadutost stomaka, vrlo je neprijatna smetnja u funkcionisanju sistema organa za varenje i predstavlja povećanje količine gasova u crevima.


Simptomi se uglavnom razlikuju od osobe do osobe, ono što je zajedničko jeste osećaj da je stomak pun, otečen i veći nego inače. U pojedinim slučajevima nadutost je samo blag simptom, ali nekad to može biti nelagoda koja ometa obavljanje normalnih aktivnosti.


Nadutost se prepoznaje po učestalim gasovima, podrigivanju, krčanju u stomaku, pritisku u njegovom donjem delu, osećaju punoće, bolu u želucu itd.


Zbog toga koliko je ovaj problem čest, osmišljeno je mnogo "narodnih lekova", koji navodno treba da budu SOS trik za olakšavanje tegoba kod nadimanja. Jedan od njih je jabukovo sirće, a nas je interesovalo ima li istine u tvrdnji da ono pomaže kod nadutosti.

 

Jabukovo sirće često se koristi protiv nadimanja, ali šta o tome kažu stručnjaci i naučna istraživanja?
Jabukovo sirće često se koristi protiv nadimanja, ali šta o tome kažu stručnjaci i naučna istraživanja?foto: NoirChocolate/Shutterstock

Da li jabukovo sirće pomaže kod nadimanja?


Jabukovo sirće je popularan kućni metod za ublažavanje simptoma nadutosti, ali ne postoje naučni dokazi da ono zapravo pomaže.


Štaviše, postoji jedna studija koja je pokazala da bi jabukovo sirće, zapravo, moglo i da poremeti pražnjenje želuca.

 

U pitanju je mala klinička studija čiji su nalazi objavljeni u listu BMC Gastroenterology 2007. godine i u kojoj su naučnici Joana Hlebovic, Gasan Darviše, Ola Bjergel i Lars-Olof Almer sarađivali sa desetoro učesnika koji imaju dijabetes tipa 1 i dijabetičku gastroparezu.


U slučaju ovih pacijenata, konzumiranje jabukovog sirćeta dovelo je do sporijeg pražnjenja želuca umesto očekivanog ubrzanja. Kada se gastričko pražnjenje usporava, mišićima u stomaku i crevima je potrebno više vremena da "izguraju" stolicu iz organizma. Što je ona duže u telu, to se više gasova stvara, što dalje znači da bi jabukovo sirće moglo da pogorša simptome nadutosti.

 

 

Jabukovo sirće ima široku primenu
Jabukovo sirće ima široku primenufoto: Gayvoronskaya_Yana/Shutterstock

Treba, međutim, imati u vidu da je u pitanju malo istraživanje i da su u njemu učestvovali ljudi s gastroparezom, odnosno poremećajem mišićne pokretljivosti želuca.


Oni koji nemaju ovaj zdravstveni problem uglavnom tvrde da im jabukovo sirće pomaže da ublaže stomačne tegobe, piše medicinska platforma Healthline, pa tako njegovi zagovornici tvrde da ono deluje kao blagi laksativ i kod zdravih osoba ubrzava pokrete mišića želuca i podstiče varenje i izbacivanje sadržaja.

 

Kako za to nema dokaza, stručnjaci uglavnom savetuju da se za bolje varenje koriste druga sredstva.

 

Za šta je sve korisno jabukovo sirće?

 

  • Ono što jeste dokazano to je da jabukovo sirće može da snizi nivo šećera u krvi. To je utvrđeno studijom stručnjaka Odeljenja za ishranu Državnog univerziteta u Arizoni 2004. na uzorku pacijenata s dijabetesom, zatim u istraživanju naučnika Univerziteta u Milanu, Univerziteta medicinskih nauka u Ahvazu, Nacionalnog univerziteta u Singapuru...

 

Jabukovo sirće je dokazano efikasno kod mršavljenja, snižavanja šećera u krvi, ublažavanja ekcema...
Jabukovo sirće je dokazano efikasno kod mršavljenja, snižavanja šećera u krvi, ublažavanja ekcema...foto: New Africa/Shutterstock
  • Dokazano je i da jabukovo sirće može da pomogne u mršavljenju, takođe većim brojem naučnih studija. U onoj koju su u listu European Journal of Clinical Nutrition volume objavili stručnjaci sa švedskog Univerziteta u Lundu utvrđeno je da uzimanje sirćeta zajedno s obrokom koji sadrži mnogo ugljenih hidrata povećava osećaj sitosti i dovodi do toga da se tokom dana pojede 200-275 kalorija manje!

 

  • Eksperimenti nad životinjama pokazali su da jabukovo sirće može da poboljša zdravlje srca i snizi rizik od srčanih bolesti tako što smanjuje nivo holesterola i triglicerida i ostalih faktora rizika, zaključak je japanskog Centralnog istraživačkog instituta u Handi.

 

  • Istraživanja su pokazala i da jabukovo sirće može da ošteti zubnu gleđ, ali blagotvorno deluje na stanje kože i može da ublaži ekcem, suvu kožu i druge slične dermatološke probleme. Tako je u časopisu Annals of Dermatology 2016. objavljena studija korejskih naučnika koji su zaključili da primena topikalnih kiselina može da ublaži atopijski dermatitis i poboljša barijeru kože, uprkos tome odakle kiselina potiče.

 

 

makonda-tracker