oprez!

Šta ako nije NI HRANA NI PMS? 5 mogućih situacija kada NADUTOST nije nimalo bezazlena

0

Mada nadutost često nije opasne prirode, udružena s upozoravajućim simptomima može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema, zbog čega je neophodno na vreme se uputiti doktoru.

foto: Leszek Glasner/Shutterstock
foto: Leszek Glasner/Shutterstock

Nadutost stomaka je česta smetnja koja definitivno nikome ne prija. I dok je to često bezazlena tegoba, koju prepoznajemo po gasovima, osećaju punog i teškog stomaka, podrigivanju, pritisku i blagom bolu, nekada ona može biti pokazatelj ozbiljnijih zdravstvenih problema.

 

Često smo skloni tome da nadutost pripišemo hrani, što uglavnom i nije netačno, jer su njen uobičajen uzrok gazirana pića, kofein, konzumacija mahunarki, gotova hrana, ali i intolerancija na laktozu, kao i (pred)menstrualnim simptomima, obratite pažnju na potencijalne situacije koji bi mogle da vas navedu da posetite doktora. 

 

Ako vas muči stalna nadutost, pripazite na određene simptome.

 

  • Gubitak kilograma

 

Celijakija je autoimuna bolest čiji je specifični pokazatelj intolerancija na gluten. Uz nju su česti simptomi dijareja i gubitak kilograma, ali kod nekih ljudi se javljaju i anemija, glavobolja, osipi... 

 

Važno je posetiti gastroenterologa, koji će ustanoviti postoje li indikacije za celijakiju. Ukoliko se ispostavi da je to slučaj, prelazi se na striktnu ishranu bez glutena.

 

Nadimanje, Nadutost, Stomak
foto: stoatphoto/Shutterstock
  • Dijareja

 

Kada vas muči nadutost, a praćena je bolom u stomaku i čestim dijarejama, to može značiti i neku od bolesti creva, na primer, Kronova bolest ili ulcerozni kolitisOve bolesti prate i simptomi poput mućenja vida, problema s očima, umora... Takođe je neophodna poseta gastroenterologu, koji će odraditi potrebne testove kako bi utvrdio ili otklonio sumnje da su u pitanju ove hronične bolesti.

 

  • Grčevi u stomaku

 

Ukoliko se grčevi javljaju na donjoj levoj strani, moguće je da je u pitanju upaljeno debelo crevo. Obavezan je odlazak lekaru ako su grčevi jaki i praćeni groznicom. 

 

Bol u stomaku, Vaginalna infekcija, Vagina, Bol, Menstruacija
foto: Shutterstock

 

  • Bol u karlici

 

Nekada ovaj bol, mada retko, može ukazati na rak jajnika. Osećaj brze punoće tokom jela, uprkos tome što je osoba pojela malu količinu, uz potrebu za mokrenjem ili velikom nuždom odmah nakon jela, mogu biti upozoravajuć simptom. Uzrok može biti i benigne prirode, ako su u pitanju ciste. Ipak, dobro je obratiti se doktoru.

 

  • Neprijatan miris sekreta

 

Nelečena hlamidija ili gonoreja mogu imati opasne posledice na zdravlje žene. Rana faza ovog problema mogu biti i blaži bol u karlici, problemi s mokrenjem ili nepravilna krvarenja, te obratite pažnju da li se ovi simptomi kombinuju s neugodnim mirisom sekreta. Tada je poseta ginekologu neophodna, kako bi se uradili potrebni brisevi ili ultrazvuk.

 

 



 

makonda-tracker