icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

trajaće do proleća

Starinski recept za domaći kečap po receptu naših baka: Bez konzervansa i veštačkih dodataka (RECEPT)

Podeli:

Nekada je pred zimu špajz bio prepun raznih tegli i flaša, a sada sve kupujemo gotovo. Ipak, ako želite da svojoj porodici pripremite domaću zimnicu, pa i domaći kečap ovo je pravi recept za vas 

foto: Shutterstock / Christian Draghici
foto: Shutterstock / Christian Draghici

Paradajz je mnogima omiljeno letnje povrće. On se može konzumirati svež, u vidu salate, može se pržiti, ali se od njega mogu praviti i ukusni obroci.

 

Ukoliko želite da ga sačuvate za zimu, to možete uraditi tako što ćete ga staviti u zamrzivač ili jop bolje od njega pripremiti ukusan kečap u kojem ćete uživati svim čulima.

 

 

Za njegovu pripremu nije potrebno mnogo znanja niti umeća, već samo malo volje i slobodnog vremena.

 

Evo šta je potrebno kako biste spremili najukusniji kečap koji ste ikada probali.

 

Sastojci:

 

  • 15 kg paradajza
  • 1 kg šećera
  • 200 g soli
  • 200 g sirćeta
  • 250 g gustina
  • 1 kesica origana

 

Paradajz
foto: Profimedia

 

Priprema: 

 

Paradajz dobro oprati i očistiti, pa ga samleti na mašini za meso, na što sitniji nož.

 

Zatim u njega dodati šećer, so i sirće i putiti da kuva. Kada je na pola skuvano dodajte gustin i kuvajte do željene gustine. Na kraju dodajte jednu kesicu origana i ostale začine po želji. Ukoliko volite ljuto, dodajte nekoliko ljutih papričica.

 

Kada se smesa prohladi sipajte u stalene flaše ili tegle, pa stavite na oko sat vremena na oko 90 stepeni u rernu kako bi se pasterizovalo. Kečap čuvajte u frizideru ili na hladnom mestu kako se ne bi pokvarilo, s obzirom na to da u njemu nema konzervansa.