Nekada je pred zimu špajz bio prepun raznih tegli i flaša, a sada sve kupujemo gotovo. Ipak, ako želite da svojoj porodici pripremite domaću zimnicu, pa i domaći kečap ovo je pravi recept za vas
![foto: Shutterstock / Christian Draghici](/data/images/2022/09/21/15/345575_shutterstock-103154060_ff.jpg?ver=1663767467)
Paradajz je mnogima omiljeno letnje povrće. On se može konzumirati svež, u vidu salate, može se pržiti, ali se od njega mogu praviti i ukusni obroci.
Ukoliko želite da ga sačuvate za zimu, to možete uraditi tako što ćete ga staviti u zamrzivač ili jop bolje od njega pripremiti ukusan kečap u kojem ćete uživati svim čulima.
Za njegovu pripremu nije potrebno mnogo znanja niti umeća, već samo malo volje i slobodnog vremena.
Evo šta je potrebno kako biste spremili najukusniji kečap koji ste ikada probali.
Sastojci:
- 15 kg paradajza
- 1 kg šećera
- 200 g soli
- 200 g sirćeta
- 250 g gustina
- 1 kesica origana
![Paradajz](/data/images/2017/07/23/20/179851_1245869-profimedia0342395400-lss_ff.jpg?ver=1663767368)
Priprema:
Paradajz dobro oprati i očistiti, pa ga samleti na mašini za meso, na što sitniji nož.
Zatim u njega dodati šećer, so i sirće i putiti da kuva. Kada je na pola skuvano dodajte gustin i kuvajte do željene gustine. Na kraju dodajte jednu kesicu origana i ostale začine po želji. Ukoliko volite ljuto, dodajte nekoliko ljutih papričica.
Kada se smesa prohladi sipajte u stalene flaše ili tegle, pa stavite na oko sat vremena na oko 90 stepeni u rernu kako bi se pasterizovalo. Kečap čuvajte u frizideru ili na hladnom mestu kako se ne bi pokvarilo, s obzirom na to da u njemu nema konzervansa.