Namirnice koje uništavaju telo i spolja i iznutra nije teško izbeći, a time ćete učiniti veliku uslugu svom zdravlju
Starenje je prirodan proces tela i treba ga prihvatiti u bilo kom obliku da se ispolji.
Međutim, da bismo starili zdravo i kako ne bismo ubrzali ovaj proces i naškodili svom zdravstvenom stanju, neophodno je preduzeti određene korake koji omogućavaju da starimo vitalni i zadovoljni. U tome je, naravno, najvažnije početi od – ishrane.
- Začinjena hrana
Koliko god voleli jake začine, s njima budite veoma oprezni – ovakav način ishrane dovodi do oticanja i, čak, lomljenja krvnih sudova, pogoršanja kožnih oboljenja poput rozacee i raznih upala, povećava telesnu temperaturu, pojačava znojenje, a to dalje dovodi do širenja bakterija na koži.
- Instant-supe
Supe iz kesice su ukusne i najbrži način da pripremimo zasitnu čorbicu za hladne dane, ali one su neprijatelj zdravlja. U jednoj kesici instant-supe nalazi se i do 1.000 miligrama natrijuma, a prekomerna količina ovog minerala u organizmu može da poremeti imune ćelije i njihov normalan rad, smanji elastičnost kože i dovede do povišenog krvnog pritiska.
- Previše ugljenih hidrata
Nagomilavanjem ugljenih hidrata u organizmu dolazi do nakupljanja masnoća, čime se dalje smanjuju kolagen i elastičnost kože, pa se ranije ispoljavaju bore i prvi znaci starenja.
- Mesne prerađevine
Slanina, kobasica, šunka i slični delikatesi jesu nešto čemu je teško odoleti, ali je zbog produženja mladosti to neophodno. Ono što ih čini ukusnima ujedno je i ono što ih čini štetnim namirnicama. Natrijum i konzervansi pojačavaju upalne procese u organizmu i mogu da "istroše" telo i spolja i iznutra, a među eventualnim posledicama su i moždani udar, dijabetes i kardiovaskularna oboljenja.
- Previše voća
Izlišno je reći da su beli šećer, slatkiši i gazirana pića neprijatelj zdravlja i mladolike kože, a malo je poznato da čak i fruktoza – voćni šećer – može da bude opasan ukoliko se s njim preteruje. Povišen unos fruktoze dovodi do većeg opterećenja insulina, a uz to oštećuje i zubnu gleđ, goji i uništava kožu.
- Pomfrit
Pržen, slan i prepun skroba, pomfrit definitivno nije jelo koje čini uslugu vašem telu i koži.
Hrana pržena u ulju i na visokim temperaturama oslobađa slobodne radikale, koji izazivaju ćelijsko oštećenje kože. Izlaganje slobodnim radikalima ubrzava proces starenja zbog unakrsnog povezivanja, koje utiče na molekule DNK i slabi elastičnog kože. Uz to, previše soli može da dehidrira kožu i učini je sklonijom borama.
- Beli hleb
Kada se rafinisani ugljeni hidrati integrišu s proteinima, dolazi do formiranja krajnjih proizvoda glikacije, što ima direktan uticaj na nastanak hroničnih bolesti i brže starenje.
Namirnice s visokim glikemijskim indeksom, poput belog hleba, podstiču upalne procese u organizmu, što je povezano sa starenjem.
- Margarin, puter, maslac
Brojna starija naučna istraživanja dokazala su da oni koji konzumiraju margarin ili puter imaju manje oštećenja kože, bora i akni od ljudi koji izbegavaju ove namirnice. Glavni krivac su hidrogenizovana ulja, odnosno transmasne kiseline koje čine kožu osetljivijom na UV zračenje, a dovode i do manjka kolagena i elastičnosti kože.