naučno utvrđeno

Čini kožu zategnutom, blistavom i bez bora: Ukusno voće koje dokazano USPORAVA STARENJE i skida godine s lica

0

Ovo sočno i slatko voće vrlo brzo pokazuje na koži svoje efekte, a deluje protiv starenja i tako što jača kognitivne funkcije

foto: Look Studio/Shutterstock
foto: Look Studio/Shutterstock

Kada svoju ishranu obogatimo raznovrsnom ishranom koja sadrži antioksidanse, zdrave masnoće, vodu i esencijalne hranljive materije, telo svoju zahvalnost vrlo brzo pokazuje kroz najveći organ — kožu.


To nije iznenađujuće ako uzmete u obzir činjenicu da je koža često prvi deo tela koji pokazuje da postoji neki unutrašnji, zdravstveni problem.


Kada je reč o nezi kože, kozmetika nam može biti od ogromne pomoći, a stručnjaci ističu da i hrana igra vrlo važnu ulogu u tome kako će koža izgledati i koliko brzo se na njoj pojavljuju prvi znaci starenja.

 

Sveže voće i povrće obično su prve namirnice koje eksperti preporučuju za zdravu, sjajnu i zategnutu kožu, kao i bezbednu borbu protiv prvih bora. Ali koje je najzdravije? Ako pitate stručnjake, reč je o borovnicama.

 

Borovnice
foto: yanishevska/Shutterstock

Borovnice su voće koje se neretko naziva "kraljicom antioksidanasa", bukvalno da u znatno količini sadrži ove vatrene male borce protiv slobodnih radikala, za koje znamo da izazivaju brojna oštećenja.


Na prvom mestu je tu antocijanin, antioksidans koji se bori protiv starenja, sprečava upalne procese i koji je zaslužan za prelepu tamnoplavu boju borovnica. Tu je i obilje vitamina A i C, koji su veoma značajni za blistavost kože.


Sastav ovog voća veoma je moćan jer štiti kožu od oštećenja nastalih usled izlaganja sunčevim zracima, stresa i zagađenja, a uz sve to smanjuje gubitak kolagena, koji je neminovan i prirodan s godinama.

 

sladoled od borovnice, Borovnice
foto: Rido/Shutterstock

Više studija pokazalo je da se borovnice bore protiv starenja na više načina, pa su tako naučna istraživanja objavljena proteklih desetak godina utvrdila i da je ovo voće efikasno protiv opadanja kognitivnih funkcija, koje često dolaze sa starenjem.


Uz to, jačaju kosti, vid, zdravlje mozga i doprinose opštem zdravlju. I tako su ukusne!

 

 

makonda-tracker