iznenadićete se

NEKE VAŽE ZA ZDRAVE, A ZAPRAVO... Ovih 5 namirnica ŠTO PRE izbacite iz ishrane i osećaćete se mnogo bolje

0

Iznenadiće vas dejstvo nekih od namirnica koje svakodnevno konzumiramo verujući da činimo dobro za svoje telo

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Namirnice nam obezbeđuju energiju, nutrijente, jačaju imuni sistem i pomažu nam da se odbranimo od bolesti. Ali to ne važi za sve namirnice, neke od njih nam čine baš suprotno – izazivaju zdravstvene probleme, a jako loše utiču i na organe za varenje, piše Mondo.

 

Evo o kojim namirnicama je reč.


Rafinisani ugljeni hidrati

 

Prosti ugljeni hidrati u rafinisanim žitaricama i visoko obrađenoj hrani, poput grickalica, belog hleba, soka, mogu da dovedu do nadutosti, gasova i grčeva.

Osim toga, mogu da dovedu i do zapaljenja u crevima jer bakterije obožavaju slatku hranu.

 

 

Hrana bogata natrijumom

 

Kupovne supe, šunka i drugi suhomesnati proizvodi obično sadrže dosta natrijuma.

 

Hrana bogata solju oštećuje unuštrašnju slozokožu creva, zbog čega se povećava rizik od čireva, pa čak i kancera — kaže naučnik Vilijam Li.

 

Niskomasni jogurt

 

Stručnjaci upozoravaju da se u niskomasnim varijantama različitih mlečnih proizvoda nalazi dosta šećera, što dovodi do nadutosti, konstipacije, nervoznih creva.

 

Jogurt
foto: Profimedia

Osim toga, ishrana bogata šećerom ozbiljno narušava balans dobrih bakterija u crevima, čime se oslabljuje i imunitet.

 

Ljuta hrana

 

Na zdravlje nekih ljudi može da utiče dobro, ali ukoliko se jedu u preteranim količinama i svakodnevno, može da izazove bolnu dijareju.

 

Namirnice koje sadrže kapsaicin, sastojak koji je zadužen za osećaj ljutine, može da iritira unutrašnju sluzokožu stomaka, da izazove mučnine, povraćanje, bolove u stomaku i dijareju koja peče.

 

Veštački zaslađivači

 

Veštački zaslađivači koji se nalaze u brojnim dijetalnim napicima i "zdravim" slatkišima mogu da dovedu do disbalansa bakterija u crevima.

 

Istraživanje iz 2018. godine je pokazalo da digestivni sistem postaje toksičan nakon izloženosti od samo jednog miligrama po mililitru veštačkih zaslađivača.

 

 

makonda-tracker