deluju brzo

Izvlače tečnost, ubrzavaju oporavak: ČIR NA KOŽI brže prolazi uz ova prirodna sredstva

0

Predstavljamo vam pet najpoznatijih i najefikasnijih prirodnih rešenja za brže sazrevanje čira na koži

foto: kitsune05/Shutterstock
foto: kitsune05/Shutterstock

Čir na koži predstavlja otvorenu ranicu koja sadrži gnoj ili limfnu tečnost i obično je posledica bakterijske infekcije.


Obično može da se napipa kao mekana masa, koja je drugačije boje od ostatka kože — od svetloroze do izrazito crvene i upaljene.

 

Za zarastanje rana neophodna je dobra cirkulacija, a ako je ona loša manje povrede se teže zacele i vremenom mogu da se razviju u čir. U sredini se nakupljaju mrtve ćelije, razne tečnosti, bakterije, pa usled imunološkog odgovora ovaj delić tela počinje da raste, izazivajući upalu okolnog tkiva, zbog čega čir može da bude bolan i topao.


Jedan od čestih faktora koji dovode do razvoaja čira jeste i upala oko folikula dlake, što znači da to može da se dogodi bilo gde na telu.

 

Najčešće se čirevi pojavljuju na preponama, ispod pazuha, oko anusa i vagine, na dnu leđa ili negde na nogama, a na samom početku njihovog razvoja mnogi ih pomešaju s običnim aknama.


Ukoliko je čir previše porastao, obavezno se javite lekaru, koji će, po potrebi, propisati najbolji mogući antibiotik.


U ranim fazama čira, mnogi najpre posežu za prirodnim rešenjima, a ovo su najpoznatija.

 

  • Crni luk

 

crni luk
foto: Profimedia

Jedan od omiljenih narodnih lekova poznat je po tome što u značajnoj koncentraciji sadrži alicin, prirodno antibiotsko jedinjenje koje se pokazalo kao vrlo delotvorno u treniranju kožnih infekcija. Uz to, crni luk ima veliku moć apsorpcije i može da pomogne u neagresivnom izvlačenju gnoja i ostalih sadržaja iz čira.


Isecite luk na deblje kriške, stavite na čir i pričvrstite gazom, pa ostavite da deluje sat vremena. Radite to dva puta dnevno, ali imajte na umu da crni luk ne sme da se koristi dugo na ovaj način.

 

  • Ricinusovo ulje

 

Ricinusovo ulje, gusto i žuto, poznato je kao jedno od najefikasnijih prirodnih sredstava za negu kože. Budući da je bogato mlečnim kiselinama, ono lako probija zidove epiderma i krene ka drugom sloju kože lica, prikuplja i održava hidriranost kože, jača zaštitne barijere i pospešuje stvaranje kolagena. Zato ga mnogi koriste kao anti-age proizvod, ali zahvaljujući antiupalnom i antibakterijskom dejstvu vrlo je efikasno i u tretiranju kožnih problema.


Nanosite ga triput dnevno na čir, sve dok se ne povuče.

 

  • Aloja vera

 

Aloja vera, Sok od aloje vere, Kosa, Aloe vera, Aloja
foto: Profimedia

Ova biljka nije bez razloga jedna od najzastupljenijih u kozmetičkoj industriji proteklih decenija. Ima snažno dejstvo kako u svakodnevnoj nezi tako i kod problema s kožom, a sveža je odlična za čireve jer izvlači gnoj i ubrzava sazrevanje.


Sve što je potrebno jeste da uberete jedan list, odsečete njegov kraj, presečete ga uzduž, dobro usitnice i potom privijete na bolno mesto. Pričvrstite gazom i ponavljajte to ujutro i uveče nekoliko dana.

 

  • Ulje čajevca

 

Gotovo da nema osobe koja ima probleme s aknama koja nije makar jednom koristila ulje čajevca, sredstvo koje ima antiseptičko i antibakterijsko dejstvo.
Razblažite ga nekim drugim uljem: jednu kap ulja čajevca pomešajte s 3 kapi, recimo, ricinusovog, pa to stavite na čir i previjte gazom. Ponavljajte to dvaput dnevno sve dok se čir na zaceli.

 

  • Maslačak

 

Maslačak
foto: Shutterstock

Omiljeni prolećni cvet ima bezbroj pozitivnih efekata na zdravlje i lepotu, a jedan od njih jeste i uklanjanje čireva.


Uzmite 10 grama travnatog dela i korena maslačka, dobro ih iseckajte, pa sipajte u čašu vode. Ostavite da odstoji tri sata, pa pijte po jednu do dve kašike dnevno kako biste poboljšali cirkulaciju, očistili krv i pozitivno delovali na razmenu materija u organizmu.

 

 

makonda-tracker