moćni trikovi

Ni KORA MANDARINE se ne baca! Evo kako da je upotrebite za imunitet, prevenciju bolesti, negu kože, sobne biljke...

0

Kako iskoristiti koru mandarine? Odgovor je jednostavan: na bezbroj načina!

foto: Kseniia Konakova/Shutterstock
foto: Kseniia Konakova/Shutterstock

Sočne mandarine su, bile kisele ili slatke, omiljeno jesenje i zimsko voće! Čini se da ih možemo jesti bez granica jer su sitne, osvežavajuće i vrlo ukusne, a brojna naučna istraživanja pokazala su da one obiluju hranljivim materijama i čuvaju zdravlje tokom zime.


Međutim, jeste li znali da nije samo "meso" mandarine korisno već nam na mnogo načina može značiti i njena kora?


Iako je obično bacamo, kora mandarine obiluje nutrijentima! Samo 10 grama kore mandarine sadrži 3% preporučenog dnevnog unosa vlakana, 2% preporučenog dnevnog unosa vitamina C, a sadrži i gvožđe, kalcijum, obilje antioksidanasa, nema masnoće...

 

Kako iskoristiti koru mandarine?


Postoji mnogo trikova koji vam mogu ojačati organizam ili samo ulepšati svakodnevicu zahvaljujući kori mandarine, a ovo su najpopularniji.

 

  • Čaj od kore mandarine

 

mandarine, Mandarine, mandarina, Mandarina
foto: knelson20/Shutterstock

Čaj od kore mandarine navodno snižava holesterol, a dobra je prevencija hroničnih oboljenja i kancera. Uz to, jača imuni sistem, poboljšava varenje, a pozitivno utiče i na zdravlje kože, srca i mozga.


Sve što je potrebno jeste da oljuštite mandarine, stavite koru u hermetički zatvorenu teglicu i čuvate je na hladnom i mračnom mestu. Posle najmanje mesec dana, kada se korice osuše, uzmite nekoliko njih i prelijte je vrelom vodom, pa ostavite da odstoji pokriveno pet minuta. Možete da je zasladite medom, a dopušteno je i da se čaj od kore mandarine meša sa drugim čajevima, idealno sa crnim čajem.

 

  • Protiv gljivica

 

Ako ste u prošlosti imali gljivična oboljenja kože, kako biste sprečili da se stanje vrati, protrljajte po koži koru mandarine dvaput nedeljno tokom četiri sedmice.

 

Ovo je posebno popularan trik u slučaju gljivica na stopalima, a poznato je da kora mandarine ima antibakterijska svojstva, efekat blagog pilinga. Pruža i negu, božanstven miris i pomaže u regeneraciji oštećene i suve kože na petama.

 

Vitamin C, Mandarina, Klementina
foto: Purino/Shutterstock
  • Kao đubrivo i infuzija za sobne biljke

 

Kora citrusa pokazala se kao izvanredna "hrana" za kućne biljke, a ovako ćete napraviti najbolje domaće đubrivo od kore mandarine.


Staklenu teglu napunite seckanom korom, pa je prelijte ključalom vodom i ostavite da odstoji preko noći. Sutradan izvadite kore, dodajte hladnu vodu do vrha tegle i dobro promešajte. Ovaj rastvor koristite za zalivanje cveća u kući.


Ukoliko ste primetili da se na vašim biljkama nalaze lisne vaši i slični insekti koji štete cveću, napravite svojevrsnu "infuziju": prelijte 200 grama kore mandarine s jednim litrom tople vode (koja je ohlađena nakon što je dobro prokuvana), pa time pažljivo tuširajte biljku tokom nedelju dana.

 

  • U nezi kože

 

Mandarine se u kozmetologiji koriste za pripremu mnogih proizvoda, poput pilinga, tonika i losiona.

 

Mandarine
foto: Africa Studio/Shutterstock
  1. Za čišćenje pora: Iseckajte koru sitno, pa prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoji preko noći. Sutradan sipajte na vatu i dobro očistite lice, pa se umijte mlakom vodom.
  2. Za negu kože: 100 grama sitno seckane kore mandarine prelijte čašom mineralne vode i ostavite da odstoji preko noći. Sutradan tri puta sipajte na vatu da se dobro natopi, pa očistite lice i dekolte.
  3. Za piling: 100 grama sitno seckane kore mandarine stavite u blender da se dobro utisni, pa prelijte s malo vode i ostavite da "čestice" nabubre. Utrljajte dobro na lice, ostavite da odstoji nekoliko minuta, pa dobro isperite.

 

makonda-tracker