ne zaobilazite ga

1 kašičica košta najviše 10 dinara! Najbolji ZAČIN ZA MRŠAVLJENJE je ukusan, a ubrzava metabolizam kao mašina

0

Ovaj začin je vekovima zastupljen u istočnjačkoj narodnoj medicini, i to ne bez razloga – naučno je dokazano da utiče na organizam pozitivno na bezbroj načina, a jedan od njih je pomoć pri mršavljenju

foto: SunKids/Shutterstock
foto: SunKids/Shutterstock

Glavni preduslov za gubljenje telesne težine i viška masti iz organizma jeste ubrzanje metabolizma. Kada se ono dogodi, masnoće počinju da se tope i telo koristi sopstvene rezerve za energiju, a u tome vam mogu pomoći mnogi ukusni darovi prirode, koji deluju tako što poboljšavaju metabolizam, smanjuju indeks telesne mase i obim struka i kukova.


Jedno od najpopularnijih proteklih godina svakako je – kurkuma, moćan začin koji se može koristiti na mnogo načina.


Višegodišnja zeljasta biljka kurkuma (lat. Curcuma longa) potiče iz tropske Južne Azije, a pripada familiji đumbira.

 

Obično se ova biljka, poznata još kao "indijski šafran" upotrebljava u obliku začina, a sprovedeno je mnogo naučnih istraživanja koja su dokazala njeno blagotvorno dejstvo po zdravlje. Njen glavni aktivan sastojak je alkaloid kurkumin, koji joj daje prepoznatljivu žutu boju, a sadrži još i ugljene hidrate, minerale, proteine, esencijalna ulja i smolu, koji svi udruženi pojačavaju dejstvo kurkumina.


Pored toga što je blagotvorna za zdravlje iz niza razloga, naučno je utvrđeno da kurkuma može igrati važnu ulogu i u procesu mršaveljnja.

 

Kurkuma
foto: Profimedia

Studije vršene nad životinjama pokazala su da kurkumin može da podstakne gubitak težine, smanji rast masnog tkiva, kontroliše ponovno gojenje i poboljša osetljivost na insulin.


Štaviše, 30-dnevna studija italijanskih stručnjaka u kojoj su učestvovale 44 osobe koje u prošlosti nisu uspele da smršaju pokazala je da je suplementacija dva puta dnevno s 800 mg kurkumina i 8 mg piperina dovodi do mršavljenja, smanjenja indeksa telesne mase i manjeg obima struka i kukova.


I ne samo to – pregled 21 naučnog istraživanja, sa uzorkom od ukupno 1.600 ljudi, povezao je unos kurkumina s mršavljenjem i poboljšanjem svih parametara koji se tiču gubitka masti, a primećeno je i da posle njegove konzumacije raste nivo adiponektina, hormona koji pomaže u regulisanju metabolizma.

 

Pri tome, teglica od oko 50 grama kurkume košta od 170 do 230 dinara, što znači da je prosečna cena oko 200 dinara, a jedna kašičica ima oko 2,5 grama kurkume i ne može da iznosi više od 10 dinara. To ovaj začin čini vrlo povoljnim načinom da ubrzate gubitak kilograma.

 

Kurkuma
foto: Profimedia
  • Kako koristiti kurkumu za mršavljenje?

 

Jedan od najpopularnijih načina jeste čaj od kurkume, a sve što je potrebno jeste da sipate šolju ili dve vode u šerpu i prokuvate je, pa da dodate malo kurkume kad proključa. Možete dodati i cimet, koji je takođe efikasno prirodno sredstvo za mršavljenje, pa sve dobro promešajte i pijte toplo.


Drugi način jeste da dodate kurkumu jelima, obično od pirinča, ali je veoma ukusna i kada se koristi u pripremi dezerta, recimo u čia pudingu.


Još jedna opcija je mleko od kurkume. Sve što je potrebno jeste da zagrejete mleko na srednjoj temperaturi, oko 6-7 minuta, pa ga sipate u šolju i dodate kašičicu kurkume u prahu, pa sve dobro promešate.


Ipak, imajte u vidu da kurkuma nije čarobni prah i da vam neće biti od mnogo pomoći ako nastavite s kasnim večerama i nezdravim načinom ishrane. Ukoliko pak unesete neke promene u svoj jelovnik i životni stil, ona će vam sigurno biti od velike pomoći i ubrzati metabolizam.

 

 

makonda-tracker