(recept)

Spada u NAJMOĆNIJE u prirodi: ČAJ OD KURKUME toliko je jak da se ne preporučuje svakome

0

Ako spadate u grupu onih koji smeju da ga piju, očekujte da ćete dobiti mnogo blagodeti moćne kurkume

foto: NADKI/Shutterstock
foto: NADKI/Shutterstock

Višegodišnja zeljasta biljka kurkuma (lat. Curcuma longa) potiče iz tropske Južne Azije, a pripada familiji đumbira.


Gde je đumbir, tu je i zdravlje, toliko smo do sada razumeli, a malo je poznato da kurkuma, koja se obično koristi kao začin, ima niz lekovitih dejstava.

 

Čega ima najviše u kurkumi?


To pre svega duguje kurkuminu, alkaloidu koji je ključni sastojak kurkume i koji daje začinu poznatom i po imenu "indijski šafran" karakterističnu žutu boju.

 

U sastav kurkume u značajnoj količini ulaze još vitamini A, C, E, vitamini iz grupe B (naročito B3 i B6), zatim minerali poput kalijuma, magnezijuma, bakra, mangana, gvožđa itd. Ona obiluje antioksidansima, a u 100 grama ovog praha nalazi se oko 60 grama ugljenih hidrata, šest grama proteina, 10 grama masti, tri grama šećera, 20 grama vlakana... U zabaženoj količini, čak 40 miligrama, sadrži natrijum.


Zbog svega toga, kurkuma ima moćno dejstvo po zdravlje.

 

Kurkuma
foto: Profimedia

Za šta je sve koristan kurkumin?

 

  • Sadrži jedinjenja koja imaju antizapaljensko dejstvo
  • Sadrži jedinjenja koja imaju antibakterijsko, antiseptično i antiviralno dejstvo
  • Više istraživanja je pokazala je da kurkumin poboljšava zdravlje srca, a jednom studijom je utvrđeno da je njegov unos kod žena nakon menopauze koristan koliko i vežbanje!
  • Stimuliše protok žuči u gastrointestinalni sistem
  • Smanjuje prevalenciju sindroma nervoznih creva i simptome poput bolova u stomaku i osećaja nelagode kod pacijenata kojima je dijagnostikovano ovo stanje
  • Ima snažno antioksidativno dejstvo, kojim neutrališe slobodne radikale i onemogućava njihovu reakciju s masnim kiselinama i proteinima
  • Istraživanja sprovedena nad životinjama pokazala su da kurkumin povećava nivo neurotrofnog moždanog faktora, sekretornog proteina čiji su niži nivoi povezani s poremećajima mozga kao što je Alchajmerova bolest
  • Smatra se odličnom prevencijom kancera jer doprinosi uništavanju ćelija raka, smanjenju angiogeneze i metastaza
  • U studiji indijskih naučnika pre nekoliko godina šezdesetoro ljudi kojima je dijagnostikovana depresija podeljeno je u tri grupe: Jedna je pila prozak, druga jedan gram kurkumina, a sreća oboje i posle šest nedelja se pokazalo da su oni koji su pili samo kurkumin pokazali napredak sličan pacijentima kojima se terapija zasnivala na prozaku, dok su najbolje rezultate imali oni koji su pili kombinaciju!

 

Međutim, kurkuma se ne preporučuje svima!

 

Ko ne sme da koristi kurkumu?


Kod nje je primećen povišen rizik za krvarenje, posebno nakon operacija, jer razrađuje krv, a pošto ima visokoupijajuće svojstvo može da dovede do nepouzdanosti nekih laboratorijskih nalaza.


Ako imate probleme s kamenom u žuči ili želudačnom kiselinom, najbolje je da izbegavate kurkumu, a isto se savetuje i trudnicama, dojiljama i dijabetičarima. Ne savetuje se da je koriste oni koji imaju manjak gvožđa, jer kurkuma može da ometa apsorpciu ovog minerala.

 

kurkuma
foto: Shutterstock

Otkriveno je da može da utiče i na nivo testosterona i pokretljivost spermatozoida, kao i da se odrazi negativno na dejstvo nekih lekova, poput onih za mršavljenje, antibiotika, antidepresiva, antihistaminika...


Ukoliko ne spadate u ove grupe, uglavnom se pretpostavlja da je dozvoljeno da uživate u svim blagodetima kurkume, koje može da se koristi na mnogo načina.


Čaj od kurkume


Sastojci:

 

  • 1 kašičica kurkume u prahu
  • 1 litar vode
  • med i limun po ukusu

 

Priprema


Ostavite vodu da proključa, pa dodajte kašičicu kurkume. Pustite da se krčka oko deset minuta, pa procedite. Dodajte po želji med i limun. Preporučuje se da se čaj od kurkume pije topao.

 

 

makonda-tracker