prži masnoću

Ako pokušavate da smršate, OBAVEZNO jedite ovu namirnicu: TOPI MASTI SA STOMAKA i uz nju nikad niste gladi

0

Zahvaljujući velikom udelu proteina, ova namirnica produžava osećaj sitosti, a ubrzava i sagorevanje masnih naslaga

foto: Vladislav Noseek/Shutterstock
foto: Vladislav Noseek/Shutterstock

Do gojenja dolazi usled prekomernog nagomilavanja masnog tkiva u organizmu, a razloga je mnogo: na prvom mestu tu je nepravilna ishrana, zatim genetska predispozicija, upotreba određenih lekova, poremećaji u ishrani, hronične bolesti, sedentarni način života...


Obično se, jer gojaznost mnogi vide kao estetski problem, polazi od toga, ali su tzv. visceralne masti često teško vidljive okom, a mogu da naprave brojne zdravstvene probleme. Ove masnoće skladište se u trbušnoj duplji, oko unutrašnjih organa poput creva i jetre, kao i u arterijama, a ona aktivno doprinosi nastanku mnogih oboljenja, poput dijabetesa, karcinoma, insulinske rezistencije, Alchajmerove bolesti, upalnih procesa...

 

Polazna tačka za rešavanje ovog problema jeste promena životnog stila i načina ishrane, a pored eliminisanja namirnica koje doprinose nakupljanju masti, bitno je u jelovnik uvesti hranu koja ih smanjuje.


Jedna od najefikasnijih za to svakako je nemasni grčki jogurt, koji se često preporučuje kao neizostavna namirnica za svakoga ko želi da smrša i hrani se zdravije.

 

Grčki jogurt
foto: Dani Vincek/Shutterstock

Grčki jogurt je mlečni proizvod za koji je dokazano da smanjuje osećaj gladi, odnosno produžava sitost, zbog čega se smanjuje unos kalorija u toku dana.


To najpre postiže zahvaljujući visokom udelu proteina – u 100 grama jogurta nalazi se oko 5,7 grama proteina, daleko više od običnog jogurta (koji ima oko 3,5 grama). Proteini su makronutrijenti neophodni za metabolizam, rast i druge funkcije u organizmu, a garantuje da neće doći do prejedanja.


Ova namirnica, uz to, ima malo ugljenih hidrata, tek oko 5 grama u 100 grama grčkog jogurta, kao i samo 117 kalorija.


Za ovu namirnicu dokazano je i da ima nizak glikemijski indeks, svega 11, što je čini pogodnom za dijabetičare, a pored toga ublažava zapaljenja, poboljšava varenje, smanjuje sezonske alergije...


Grčki jogurt obiluje korisnim hranljivim materijama, zbog čega je odlično rešenje za prirodno jačanje imunog sistema, a sadrži velike količine minerala, na prvom mestu kalcijuma. Štaviše, porcija od 170 grama grčkog jogurta zadovoljava 20 odsto dnevnih potreba za kalcijumom i time jača kosti.

 

Grčki jogurt
foto: JeniFoto/Shutterstock

Kako smršati uz pomoć grčkog jogurta?


Istraživanje čiji su nalazi objavljeni u naučnom magazinu "International Journal of Obesity" pokazali su da su gojazne osobe koje su jele tri porcije niskomasnog grčkog jogurta dnevno, uz zdravu ishranu, izgubili 22 odsto više težine i 61 odsto više telesne masti u odnosu na učesnike studije koji su bili na dijeti i nisu konzumirali kalcijum.


Oni koji jedu grčki jogurt su izgubili čak 81 posto masti u predelu stomaka više u odnosu na one koji ga nisu koristili.


Dakle, tri porcije dnevno i rezultat ne može da izostane!

 

 

makonda-tracker