lepo na oko, divnog ukusa

PROTIV ALERGIJA, VIRUSA, DIJABETESA... Ovaj supermoćni začin obiluje hranljivim materijama, a evo kako ga jesti

0

Postoji najmanje pet načina da uživate u ovom azijskom blagu

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kurkuma je omiljeni azijski začin jarko žute boje koji ima povoljno delovanje na funkciju i rad mozga i srca, a pojedine naučne studije dokazuju njenu snažnu antikarcinogenu aktivnost.

 

Kurkuma, začin koji se dobija iz istoimene korenaste biljke iz porodice đumbira, svakog meseca puni stranice naučnih časopisa.

 

Nedavno objavljena studija u časopisu Molecular Nutrition & Food Research ukazala je da dijabetičari imaju veliku korist od ovog začina.

 

 

Udruženi naučnici iz Koreje i SAD-a dokazali su da pigment kurkumin, koji daje kurkumi karakterističnu žutu boju, ima povoljno delovanje na indulinsku rezistenciju. Istraživanje su sproveli na miševima, a ukoliko se slični rezultati ponove u istraživanju na ljudima, kurkuma će se ozbiljno razmatrati kao pomoć pri terapiji i prevenciji dijabetesa.


Na šta deluje kurkumin


Kurkumin poseduje snažno antioksidativno, protuvupalno, antivirusno, antibakterijsko, antimikotičko i antikarcinogeno delovanje. Stoga se razmatra kao delotvorna terapija i prevencija malignih bolesti, dijabetesa, alergija, artritisa, Alchajmerove bolesti i drugih hroničnih bolesti.

 

kurkuma
foto: Shutterstock

Naučni tim pod vođstvom profesora Mi-Kjung Lija promatrao je učinak dijete bogate kurkuminom na miševe s dijabetesom i zdrave miševe (kontrolnu grupu) tokom šest nedelja. Kod miševa s dijabetesom izmerene su niže vrednosti glukoze, nego u kontrolnoj grupi.

 

U grupi miševa dijabetičara, izmerena je veća aktivnost enzima glukokinaze u jetri. Ovaj enzim odgovoran je za pretvaranje glukoze u glikogen, osnovni ugljenihidrat, što obezbeđuje nižu vrednost glukoze u krvi nakon obroka.

Dodatak kurkume hrani za miševe ujedno je uzrokovao smanjenu aktivnost nekih drugih enzima, koji su povezani sa sintezom markera kardiovaskularnih bolesti, poput slobodnih masnih kiselina, holesterola i triglicerida. Zanimljivo je da je pozitivni učinak kurkume zabeležen samo u miševa dijabetičara, a u kontrolnoj grupi nije bilo promene u vrednostima glukoze, insulina, kao i merenih enzima.

 


Kurkuma i kari


Iako mnogim ljudima kurkuma zvuči novo i egzotično, stvari postaju puno jasnije kada povežemo kurkumu i kari. Naime, kari je mešavina 20 različitih začinskih biljaka, začina i semenki, a kurkuma je jedan od glavnih sastojaka i odgovorna je za žutu boju kari praha. Upravo je žuti pigment kurkumin najvredniji deo kurkume, korenaste biljke koja najbolje uspeva u južnoj Aziji.

Ugledate li na deklaraciji prehrambenog proizvoda u popisu sastojaka E100, ne brinite – to je oznaka za prirodno žuto bojilo kurkumin.

 

Začinski prah kurkume ima važnu ulogu u indijskoj kuhinji i ostalim kuhinjama južne Azije, a zbog saznanja o brojnim povoljnim učincima na zdravlje, sve je prisutniji i u kuhinjama zapadnog sveta.

 

Kurkuma
foto: Profimedia

Kurkumin, biljni pigment koji daje boju kurkumi, prvi put je izolovan pre dva veka, a struktura mu je određena 1910. godine. Još od vremena Ajurvede (1900. godine pre naše ere) kurkumi su pripisivana brojna terapijska delovanja na celi niz bolesti i stanja poput bolesti kože, pluća i digestivnog sistema, a koristila se za različite bolove, rane i poremećaj rada jetre. Intenzivna naučna istraživanja sprovedena tokom poslednjih 50 godina, potvrdila su da je za većinu povoljnih delovanja odgovoran upravo kurkumin.


Nutritivna vrednost kurkume


Osim apsolutnog aduta kurkumina, kurkuma sadrži i celi niz vitamina i minerala. Sadrži vitamin B6, B3, folnu kiselinu, kao i minerale kalijum, gvožđe i mangan. Takođe, smatra se izvorom prehrambenih vlakana. Budući da se obično jelu dodaje u količini od jedne kašičice, kalorijski doprinos je zanemariv.


Začin koji obećava


Naučnici sa Zapada tek su nedavno prepoznali zapanjujuća terapijska svojstva kurkume. Pre tri godine, u američkom Wall Street Journalu izašao je članak Čest indijski začin budi nadu u kojem je navedeno kako je interes naučnika za kurkuminom jednostavno eksplodirao. U posljednjih pet godina objavljeno je više od 1500 naučnih radova koji govore o kurkuminu, a Američki nacionalni institut za zdravlje sprovodi četiri klinička eksperimenta s kurkuminom – razmatra se kao terapija za karcinom gušterače, multipli mijelom, Alzheimerovu bolest i karcinom kolorektuma.


Pet načina za uživanje kurkume
Iz knjige Georgea Mateljana: Najzdravije namirnice sveta, Planetopija i Profil 2008.

 

  • Dodajte prelivu za salatu dodatnu nutritivnu vrednost i narančasto-žutu nijansu dodavanjem malo kurkume u prahu.
  • Dodajte kurkumu salati od jaja, kako bi joj dala još jaču žutu boju i dodatnu hranjivost.
  • Pomešajte smeđu rižu s grožđicama i indijskim oraščićima, te začinite kurkumom ili kari prahom.
  • Iako je kurkuma u načelu osnovni sastojak kari praha, neki ljudi vole dodati još malo ovog začina kada pripremaju kari.
  • Kurkuma ili kari u prahu su odlični začini za nadopunjavanje ukusa sočiva i karfiola.

 

 

makonda-tracker