naučno dokazano

Topi salo, smanjuje apetit, produžava osećaj sitosti: Napitak od semena lana koji PODSTIČE MRŠAVLJENJE (RECEPT)

0

Laneno seme pomaže pri mršavljenju i vrlo je zdravo — to već i ptice na hrani znaju. Ali kako ga najbolje upotrebiti?

foto: Michelle Lee Photography/Shutterstock
foto: Michelle Lee Photography/Shutterstock

Lan, drevna jednogodišnja li dvogodišnja zeljasta biljka, milenijumima je poznata kao pravi dragulj iz prirode kada je reč o uticaju na organizam. Koliko je široka njena primena i koliko se u različite svrhe koristi, najbolje govori njen latinski naziv Linum usitatissimum — "najupotrebljiviji".


Mnogi delovi ove biljke koriste se širom sveta, a kada je reč o zdravlju najpopularnije je seme lana.

 

  • Koliko je hranljivo laneno seme?


Kao i sve semenke koje obiluju mastima, i ono ima značajnu energetsku vrednost, pa se tako u 100 grama semena lana nalaze čak 534 kalorije. Ono obiluje i proteinima, kojih u istoj količini ima oko 18,28 grama, obično se preporučuje da se konzumira u kombinaciji s mesom jer lan ne sadrži lizin, važnu aminokiselinu.


U 100 grama semena lana nalazi se 28,88 grama ugljenih hidrata, od čega većinu čine vlakna, koja blagotvorno utiču na rad probavnog sistema. Njih sadrži čak 27,3 grama!

 

seme lana
foto: Profimedia

Kada je reč o mastima u ovim semenkama, njih ima napretek: čak 42,16 grama u pomenutoj količini, a najzastupljenije su polinezasićene omega-3 i omega-6 masne kiseline, potom alfa-linoleinske kiseline i monozasićene i zasićene masne kiseline.


Pored toga, odličan su izvor vitamina i minerala, pre svega vitamina B1, fosfora , bakra, zatim biljnih jedinjenja kao što su p-kumarinska kiselina, ferulna kiselina, cijanogene glikozidi, fitosteroli i lignani.

 

  • Za šta sve pomaže seme lana?

 

Zahvaljujući velikom udelu vlakana, laneno seme blagotvorno deluje na probavu, zdravlje creva, pogodno je za održavanje zdrave telesne težine, a uz sve to i reguliše nivo holesterola u krvi! Zbog omega-3 masnih kiselina, povoljno deluje na stanje krvnih sudova i sprečava pojavu kardiovaskularnih oboljenja.


Seme lana, takođe, ublažava upalu mišića, pomaže u detoksikaciji organizma, reguliše i povećanu želudačnu kiselinu i stanje bakterijske crevne flore, blagotvorno utiče na kosu i kožu, a koriste ga i žene koje imaju problem s miomima. Kao da sve to nije dosta, mnogi se kunu da ono povećava grudi kod žena, kao i da im je upravo ono pomoglo da se reše viška kilograma.

 

Seme lana, Lan, Laneno seme
foto: - / Digifoodstock / Profimedia
  • Seme lana za mršavljenje

 

Ove semenke najpoznatije su kao dodatak ishrani svakome ko želi brzo i na zdrav način da se reši viška kilograma. Budući da sadrže ogromnu količinu vlakana, one pomažu da se produži osećaj sitosti, odnosno efikasno smanjuju apetit.


Više studija dokazalo je da su one od velike koristi u procesu mršavljenja, pre svega jer rastvorljiva vlakna u njima usporavaju varenje i odlažu osećaj gladi, što je vrlo korisno ako želite da ograničite kalorijski unos i smanjite iznenadne napade gladi u toku dana. Štaviše, prema pisanju medicinske platforme Healthline, pregled čak 45 velikih naučnih studija koji su izveli iranski naučnici pokazao je da suplementacija lanenim semenom ima za rezultat značajno smanjenje telesne težine, pad indeksa telesne mase i manje masnih naslaga u predelu stomaka.

 

  • Kako upotrebiti seme lana za mršavljenje?

 

Postoji mnogo načina da se laneno seme iskoristi u procesu gubljenja kilograma, a stručnjaci ističu da je najvažnije konzumirati ove semenke mlevene.


Naime, seme lana ima čvrstu spoljašnju opnu, koja se ne razlaže u digestivnom traktu. Budući da je ova ljuska vrlo teška za varenje, najbolje je da se seme samelje, i to pre upotrebe. Iako je u prodavnicama dostupan već samleven lan, stručnjaci ističu da se tako daje vremena za oksidaciju, pa lan gubi svoje hranljive materije. Ukoliko pak želite da sameljete veću količinu i čuvate je za kasnije, obavezno držite mleveni lan u hermetički zatvorenoj posudi.

 

Seme lana, seme lana, Semenke lana, Laneno seme
foto: Maryna Osadcha/Shutterstock

Najpopularniji domaći napitak sa semenom lana koji za cilj ima ubrzanje metabolizma i smanjenje apetita pravi se vrlo jednostavno.

 

  • Napitak od lanenog semena (RECEPT)

 

Sastojci:

 

  • 1 kašika sveže mlevenog semena lana
  • 1 kriška limuna
  • 180-220 mililitara vruće vode

 

Priprema


Pomešajte mleveno laneno seme s vrelom vodom i dobro promešajte. Potom procedite krišku limuna kako biste "pojačali" vitamin C i ubacite krišku u ovaj napitak.


Primena


Pije se jednom dnevno dok ste na dijeti.

 

 

makonda-tracker