naučno dokazano

Tada se NAJVIŠE gojimo! U ova tri perioda u toku dana NIKAD ne smete da jedete

0

Najviše bespotrebnih i štetnih kalorija unosimo uglavnom u isto doba dana, a postoje čak tri rizična termina za jelo

foto: diignat/Shutterstock
foto: diignat/Shutterstock

Istraživanje koje je u Velikoj Britaniji sprovela jedna kompanija koja se bavi prodajom suplemenata pokazalo je da postoji satnica toga kada se najviše nagomilavaju masnoće, odnosno kada se obično prejedamo bespotrebno.


U pitanju su, konkretno, 11.01, zatim 15.14 i 21.31, kada je navodno najviši rizik za prekomeran unos kalorija.


Utvrđeno je da su ljudi na dijeti jeli i do 750 kalorija više baš u ova tri pomenuta doba dana, što se povezuje s jutarnjim odlaskom na kafu, ispijanjem čaja popodne i grickanjem posle večere. Ukoliko i sami uvek uz kaficu pregrizete nešto slatko ili se posle večere počastite kokicama, postoje načini da pobedite ove žudnje.

 

  • Glad u 11 sati


Doručak je odavno prošao, ručak je i dalje daleko, pa mnogi u ovo doba dana zaborave svoje namere da se pridržavaju zdrave ishrane i smanje unos kalorija i pre ili posle kafe uzmu koji zalogaj.


Kako su pokazala istraživanja, unos manje količine hrane izjutra samo dovodi do prejedanja u nastavku dana i iznenadnih napada gladi, pa je najvažnije da vam doručak bude kvalitetan i hranljiv.


Zato pomerite užinu bar na 10.30 jer tada i dalje nećete biti previše gladni i nećete preterati s unosom kalorija, a osećaj sitosti bi mogao da vas "drži" do ručka.

 

žudnja za hranom, slatkiši, nezdrava hrana, dijeta, savest, mršavljenje, ishrana
foto: Shutterstock
  • Glad u 15 sati


Normalno je osetiti glad dva ili tri sata posle ručka, naročito kada ste na poslu, a nivo glukoze u krvi dramatično opadne.


Da biste sprečili novi izlazak po nezdrave grickalice ili slatkiše, potrudite se da vam ručak bude bogat vlaknima i proteinima jer ćete tako sigurno ostati siti mnogo duže. Ukoliko pak žudite za užinom, radije izaberite orašaste plodove ili voće.

 

  • Glad u 21 sat


Grickanje ispred televizora je jedna od najgorih odluka koje možete da donesete, ali ako ne možete da odolite ovoj navici potrudite se makar da odmah ograničite količinu. Dakle, jedan red čokolade verovatno vam neće mnogo naškoditi, dok cela svakako hoće. Jedna do dve šake kokica sasvim je dovoljna da utolite želju, a cela činija je nešto zbog čega ćete se kajati već posle poslednjeg zalogaja.


Zato odmah odvojte količinu koja neće znatno uticati na vaš struk i zadnjicu i ni slučajno ne sipajte više.

 

 

makonda-tracker