nova saznanja!

Prevencija raka uz pomoć suplemenata: Ovaj mineral snižava rizik od jedne vrste karcinoma za čak 31 odsto

0

Iako je jedna ranija studija tvrdila da ovaj suplement nema uticaja za nastanak raka, američki naučnici sada su došli do vrlo zanimljivih podataka

foto: SewCream/Shutterstock
foto: SewCream/Shutterstock

Kancer je oboljenje koje može da zahvati bilo koji deo tela, pa je poznato da postoji više od 100 vrsta raka, dok pojedini izvori tvrde da je u Velikoj Britaniji utvrđeno i više od dve stotine tipova ove bolesti.


Rak se opisuje kao stanje u kome ćelije u određenom delu tela nekontrolisano rastu i razmnožavaju se, a u pitanju su mutacije prethodno zdravih ćelija. U pojedinim slučajevima, on se širi i dalje od ovog područja, što je tzv. metastaza, a to je faza bolesti u kojoj je lečenje daleko složenije i, samim tim, teže.

 

Pored toga što je rano otkrivanje raka veoma važno za uspešno lečenje, ne treba ni pominjati da je najbitnija prevencija, a mnoga istraživanja pokazala su nam šta je sve važno uneti u ishranu i životni stil kako bi se sprečio formiranje ćelija raka. Jedna od novijih studija pokazala je da je u konkretnom slučaju raka debelog creva tako moguće smanjiti rizik za nastanak bolesti uz pomoć važnog minerala – kalcijuma. I to za više od 30 odsto!

 

Rak debelog creva
foto: Shutterstock / mi_viri

Kancer creva je veoma rasprostranjen — u Srbiji je rak debelog creva drugi najčešći maligni tumor i godišnje odnese više od 3.000 života, dok oboli oko 4.500 ljudi.


Kako je pokazalo istraživanje Američkog instituta za rak, čiji su nalazi nedavno objavljeni u naučnom listu "National Cancer Institute journal", kada se kalcijum uzima u obliku suplementa on značajno može da snizi verovatnoću da će doći do ovog oboljenja.


Kada je kalcijum iz ishrane analiziran izolovano, nije pronađeno smanjenje rizika za rak debelog creva. Međutim, upotreba suplemenata kalcijuma u bilo kojoj količini je bila povezana sa sniženim rizikom. Ta veza je bila najveća (smanjenje rizika od 31%) kod ljudi koji su uzimali suplemente kalcijuma od 500 mg dnevno i više – navode autori studije.

 

Rak debelog creva
foto: Shutterstock / Suwit Rattiwan

Iako su ovi podaci obećavajući, autori priznaju da nije do kraja jasan tačan mehanizam uz pomoć kog kalcijum smanjuje ovaj rizik, kao i da nije svaka studija došla do istog zaključka.


Tako je nakon istraživanja Univerziteta u Oklandu 2013. godine utvrđeno da suplementacija kalcijumom "nije promenila rizik od karcinoma uopšte, kolorektalnog raka, raka dojke ili smrtnosti povezane s rakom". Ipak, tada je otkriveno da kalcijum može da smanji verovatnoću za nastanak raka prostate, koji je najčešći oblik ove bolesti kod muškaraca.


Iako se ove studije razlikuju po svojim zaključcima, stručnjaci ističu da je važno napomenuiti vremenski jaz između njih, kao i da su do različitih podataka mogli dovesti brojni faktori u metodologiji istraživanja.

 

 

makonda-tracker