OBRATITE PAŽNJU

VAŽNIJE JE NEGO ŠTO MISLITE: Ako veći deo dana provodite sedeći, ove namirnice MORAJU da budu deo vaše ishrane

0

Pandemija virusa korona donela nam je češći i duži boravak kod kuće, ali i još nešto — sedentarni način života.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock


Od proglašenja pandemije virusa korona i oboljenja kovid-19, maltene svako ko može prešao je na režim rada od kuće, pa tako daleko veći broj ljudi nego ranije veći deo dana provede na jednom mestu. Ako ne spadate u fizički aktivne ljude, put do posla i nazad sigurno vam je značio da se makar malo razmrdate, a život koji podrazumeva kretanje od kreveta do radnog stola nije povoljan ni za psihičko ni za fizičko zdravlje.


Brojnim drugim aspektima smo se bavili i na samom početku epidemije, ali šta je sa izborom namirnica koje unosite dok živite sedentarno?


Kako stručnjaci upozoravaju dugo sedenje je novo pušenje — ono je vrlo štetno za zdravlje, posebno kada je reč o povoljnim uslovima za nastanak upala u organizmu. Zato pored toga što bi valjalo da svakih pola sata ustanete, protegnete se i prošetate po kući ili izađete do parka čim ugrabite priliku, uvrstite u svoj jelovnik sledeće namirnice.


Orašasti plodovi

Orašasti plodovi
foto: Profimedia

Oni spadaju u jedan od najbogatijih prirodnih i najbolji biljni izvor Omega-4 masnih kiselina, kojih se najviše može pronaći u orasima. S druge strane, bademi spadaju u jedan od najizdašnijih izvora vitamina E, koji štiti ćelije od oksidacije. Koji odabrati? Vrlo jednostavno — obradujte svoj organizam mešavinom orašastog voća i najzdravijih semenki!


Kurkuma

Kurkuma
foto: Profimedia

Ovaj čuveni začin duguje svoje supermoći kurkuminu, koji ima snažno protivupalno i antioksidacijsko dejstvo, a on se pokazao i kao odličan saveznik u mršavljenju, posebno u smanjenju masnog tkiva u predelu stomaka. Pored toga, kurkuma sadrži i vitamin B6, B3, folnu kiselinu, kao i minerale kalijum, gvožđe, mangan, vlakna...


Zeleni čaj

zeleni čaj, čaj
foto: Shutterstock


Jedan od omiljenih čajeva u svetu sadrži visok nivo polifenola, koji deluje protiv upala, pa se zeleni smatra jednim od najzdravijih čajeva. On pomaže da lakše zaspimo, koristi se u prevenciji raka, smanjuje holesterol, rizik za infarkt i bolesti srca, ubrzava metabolizam i pomaže u mršavljenju...

Seme lana

seme lana
foto: Profimedia

Ono snižava nivo lošeg holesterola, reguliše hormonski disbalans i neredovan ciklus, pomaže pri mršavljenju, pozitivno utiču na zdravlje oka, preventivno deluje protiv više bolesti, a smanjuje i potrebu za slatkišima! dličan je izvor dijeteskih vlakana, linoleinske kiseline, lignana, minerala poput magenijuma, kalcijuma, gvožđa, kalijuma i mangana, zatim vitamina E i B, proteina i Omega-3 masnih kiselina.


Avokado

avokado
foto: Profimedia

Zahvaljujući oleinskoj kiselini i kalijumu, ova namirnica je odličan saveznik ukoliko želite da snizite holesterol i borite se protiv visokog pritiska. Ona sadrži i mononezasićene masti koje kontrolišu nivo triglicerida, kao i obilje folata. Avokado se zbog toga i činjenice da sadrži vitamine A, C, D, E, K i one iz grupe B smatra superhranom.

makonda-tracker