dokazano deluje!

Topla ili hladna voda — šta je bolje za MRŠAVLJENJE? Najjednostavniji trik za sagorevanje masti uz pomoć vode

0

Neko preporučuje toplu vodu na prazan stomak, neko isključivo hladnu, a šta je istina? Šta kaže nauka?

foto: wavebreakmedia/Shutterstock
foto: wavebreakmedia/Shutterstock

Voda je izvor života na zemlji, ali i osnova svakog zdravog organizma.


Bez obzira na to da li smo, koliko i šta jeli, unos tečnosti je od ogromne važnosti za zdravlje i, uopšte, normalno funkcionisanje tela i organskog sistema. Hidratacija je nešto bez čega je nemoguće preventivno delovati na pojavu raznih oboljenja i ubrzati oporavak od bolesti, a ona je polazna tačka svakome ko želi da se reši viška kilograma.

 

Ispijanje vode ujutro na prazan stomak običaj je koji potiče iz japanske tradicije, odnosno deo tzv. terapije vodom koja se u Japanu dugo praktikuje i podrazumevan deo je svakodnevice.


Budući da voda čisti creva, ubrzava metabolizam, pomaže u detoksikaciji organizma, sprečava glavobolju, pruža energiju i kada se pije pre doručka produžava osećaj sitosti, jasno je da je ona važan saveznik u mršavljenju.


Kako Japanci veruju, neophodno je da voda bude topla ili mlaka jer hladna opterećuje digestivni trakt i usporava varenje. Da li je to istina? Kako naučnici kažu — donekle!

 

Voda, Čaša vode
foto: sebra/Shutterstock

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u naučnom listu "Časopis za kliničku endokrinologiju i metabolizam", učesnici studije koji su pili po pola litra vode već u roku od 40 minuta imali su značajno ubrzanje metabolizma, od čak 30 procenata. Ipak, nije u pitanju bilo kakva voda već je izvedene zaključak da je tajna u tome što je ona bila sobne temperature.


Kako su objasnili naučnici koji su vodili istraživanje, ukoliko svakog dana pijemo po dva litra vode na sobnoj temperaturi, povećaćemo potrošnju kalorija i pozitivno delovati na rad probavnog trakta.


Ipak, ako vam je voda iz česme previše hladna ili previše topla u različito doba godine, ne morate da čekate da ona dođe do sobne temperature: jednostavno pomešajte toplu i hladnu dok ne dobijete optimalnu toplotu i sačekajte minut do dva.

 

 

makonda-tracker