ukusno i efikasno

Hrana koja pomaže kod urinarnih infekcija: Ubrzava izbacivanje bakterija, sprečava njihov rast i olakšava tegobe

0

Ukoliko imate simptome infekcije urinarnog trakta, obavezno izbegavajte gazirana pića i hranu životinjskog porekla. Ali šta jesti u ovim slučajevima?

foto: Albina Gavrilovic/shutterstock
foto: Albina Gavrilovic/shutterstock

Hrana koja pomaže kod infekcija urinarnog trakta jeste ona koja podstiče redovno pražnjenje creva i ublažava smetnje pri protoku urina.


Izbor namirnica je pri urinarnim infekcijama izuzetno važan jer molekuli koji nastaju tokom varenja hrane utiču na rast bakterija u organizmu i, samim tim, urinarnom traktu. Zato je veoma važno da tokom infekcije prilagodite ishranu svom novom stanju.

 

Stručnjaci Medicinske škole Univerziteta u Vašingtonu istraživali su kako nastaju urinarne infekcije i zaključili da je ovaj deo tela i sam urin kod nekih ljudi otporniji na bakterije jer se hrane tako da bakterijama uskraćuju minerale zahvaljujući kojima one rastu.

 

Ishrana prilikom urinarnih infekcija


Kada postoji ovaj zdravstveni problem, najvažnije je obogatiti ishranu polifenolima, antioksidansima koji se u digestivnom traktu pretvaraju u jedinjenja koja sprečavaju rast i prekomerno razmnožavanje bakterija.

 

  • Bobičasto voće

 

borovnica, voćni jogurt, jogurt
foto: Shutterstock

Ova vrsta voća poboljšava zdravlje urinarnog trakta i pruža zaštitu od infekcije zahvaljući velikoj količini polifenola, a obično se kaže da su najbolji izbor borovnice, koje se često nazivaju "kraljicom antioksidanata".

 

  • Jogurt i kefir

 

Kefir, Jogurt, Probiotik
foto: Fascinadora/Shutterstock

Budući da jogurt i kefir obiluju fermentisanim "dobrim bakterijama", koje se još nazivaju i korisnim, ovi mlečni proizvodi su od značajne pomoći tokom urinarne infekcije.


Štaviše, istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje jogurta i kefira može da smanji rizik za nastanak infekcija začak 80 odsto!


Prilikom kupovine ovih proizvoda, obavezno obratite pažnju na to da li sadrže "žive i aktivne kulture" jer će samo one biti efikasne protiv infekcija i u jačanju imunog sistema.

 

 

  • Vlakna

 

jabuka, banane, voće
foto: Shutterstock

Ukoliko se creva ne prazne redovno, to može da izazove pritisak na urinarni trakt i blokira protok urina, što omogućava bakterijama u urinarnom traktu da rastu.


Zbog toga je veoma važno jesti hranu koja ima veliki udeo biljnih vlakana, uz koje je obavezno piti i veće količine vode.


Među najboljim izvorima su banane, jabuke, mahunarke i hleb od punog zrna.

 

  • Vitamin C

 

pomorandže
foto: Pawel Michalowski/Shutterstock

Hrana koja sadrži dosta vitamina C čini urin kiselijim, što nije po volji bakterija jer sprečava njihov razvoj u organizmu. Pored toga, ovaj vitamin pomaže u zarastanju rana, jača imunitet, poboljšava zdravlje desni, sprečava infekcije i pomaže telu da apsorbuje gvožđe iz ihrane.


Najviše ga ima u crvenoj paprici, pomorandžama i limunu, peršunu, zelenom lisnatom povrću, jagodama...

 

  • Voda

 

Voda, Čaša vode
foto: sebra/Shutterstock

Najbolje stvari su nekada (maltene) besplatne, a voda je definitivno jedna od najkorisnijih stvari koje svako treba i mora da unosi u organizam u adekvatnoj količiniti.


Ne treba previše isticati koliko je voda važna za urinarni trakt: ona će pomoći da brže i u većoj meri izbacite bakterije iz organizma, sprečiti infekciju i pomoći u normalnom funkcionisanju digestivnog sistema.


Ukoliko joj dodate kriške voća ili krastvca, bićete još hidriraniji, a ukus će biti predivan!

 

 

makonda-tracker