morate probati

Ublažavaju simptome i deluju PRIRODNO: 5 čajeva koji će vam pomoći kod urinarnih infekcija

2

Konzumiranje određenih čajeva jeste dobar način tretiranja urinarnog trakta kada imate infekciju, a svi znamo koliko to može biti neugodno i neprijatno.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Prirodni čajevi mogu da poboljšaju efekat lekova koji su vam prepisani  protiv urinarne infekcije i pomoći pri ublažavanju simptoma.

 

Naravno, čajevi ne treba da zamene doktora i njegove preporuke i recepte, posebno kada su vam prepisani antibiotici. Popularni čajevi za infekciju urinarnog trakta jesu oni sa antimikrobnim dejstvom, s obzirom na to da to pomaže u eliminisanju mikroorganizama koji uzrokuju infekciju, kao i diuretički čajevi, koji povećavaju kvantitet proizvedenog urina i omogućavaju urinarnom traktu da se očisti.

 

Ako uzimate ove čajeve ili druge prirodne proizvode, to treba da radite tek nakon što ste obavestili doktora ili stručno lice koje se bavi medicinskim biljkama. Takođe, trudnice, dojilje i deca mlađa od tri godine ne treba da koriste ove čajeve bez konsultacije sa ginekologom ili pedijatrom. Kako većina čajeva ima diuretički efekat, važno je da se ne unosi tokom dužeg vremenskog perioda: više od 7 dana, jer to može uzrokovati disbalans kada su u pitanju minerali.

 

1. Čaj od maslačka

 

Maslačak ima odlično diuretičko dejstvo, jer pomaže pri povećanju kvantiteta urina, a brzo se rešavate bakterija.

 

Sastojci:

 

15 g listova i korena maslačka

250 ml kipuće vode

 

Priprema:

 

Dodajte maslačak u kipuću vodu i ostavite da odstoji oko 5 do 10 minuta. Procedite i pijte 2-3 puta dnevno.

 

2. Čaj od rastavića

 

Rastavić je jedan od najpopularnijih prirodnih diuretika na svetu i odličan za tretman infekcije urinarnog trakta, jer pomaže pri eliminaciji mikroorganizama odgovornih za infekciju.

 

Efekat rastavića povezan je s prisustvom saponina.

 

Sastojci:

 

1 kašika rastavića

1 šolja ključale vode

 

Priprema:

 

Sipajte sastojke u šolju i ostavite smesu da odstoji 5 do 10 minuta. Nakon toga, procedite, ohladite i pijte 3 šolje na dan. Kako je u pitanju snažan diuretik, koji eliminiše neke važne minerale, rastavić ne treba da se konzumira duže od 7 dana.

 

Kanadski ljutić, Biljka
foto: Shutterstock

 

3. Kanadski ljutić

 

Kanadski ljutić je još jedna biljka za koju je dokazano da leči slučajeve infekcije urinarnog trakta, s obzirom na to da je bogata hidrastinom i berberinom, koje imaju antimikrobni i antiinflamatorni efekat. Uz to, berberin sprečava bakterije poput ešerihije koli da prodre unutar zidova urinarnog trakta.

 

Sastojci:

 

1 kašičica praha korena kanadskog ljutića

250 ml ključale vode

 

Priprema:

 

Stavite sastojke u šolju na 10 do 15 minuta i mešajte. Nakon što procedite miks, ostavite da se ohladi i uzimajte 2-3 puta dnevno. Alternativa za koren praha korena kanadskog ljutića je tečni ekstrakt korena kanadskog ljutića. Pratite uputstvo s pakovanja kad je u pitanju doza ili uzimajte četvrt kašičice dnevno. Još jedna alternativa su kapsule.

 

Kukuruz
foto: Shutterstock

 

4. Kukuruzna svila

 

Još jedan popularan kućni lek je čaj od kukuruzne svile, koji se koristi za tretiranje infekcija urinarnog trakta. Neke studije su pokazale da kukuruzna svila ima dobru koncentraciju tanina, terpenoida i alkaloida, što mu daje dobra antimikrobna svojstva.

 

Uz to, kukuruzna svila je i diuretik, pa pomaže pri eliminisanju mikroorganizama iz urinarnog trakta.

 

Sastojci:

 

1 šaka suve kukuruzne svile

1 šolja kipuće vode

 

Priprema:

 

Sipajte kukuruznu svilu u šolju vode i ostavite 5 do 10 minuta. Procedite i ostavite da se ohladi. Pijte 2 do 3 puta dnevno.

 

5. Čaj od šimšira

 

Šimšir ima diuretička i antimikrobna svojstva i pomaže u borbi s mikroorganizmima koji uzrokuju infekciju urinarnog trakta, a pomažu i u uvećavanju kvantiteta urina. 

 

Neke studije pokazale su da svojstva šimšira leže u esencijalnom ulju, koje se proizvodu u listovima. To ulje se apsorbuje u stomaku i otpušta do bubrega, gde se meša sa urinom i pomaže u čišćenju urinarnog trakta.

 

Sastojci:

 

1-2 kašike suvog lišća šimšira

1 šolja kipuće vode

 

Priprema:

 

Sipajte listove šimšira  u šolju vode i ostavite 5 do 10 minuta. Procedite i ostavite da se ohladi. Pijte 2 do 3 puta dnevno.

 

 

makonda-tracker