Dar prirode

Bol, neprijatnost, krvarenje: Kako OTERATI URINARNU INFEKCIJU na PRIRODAN način

0

Većina nas je iskusila neprijatnost i bol tokom urinarne infekcije, koja seže čak i do krvarenja. Pored svih lekova, ove bakterije su poznate po svojoj upornosti i dovoljna je i mala prehlada da im omogući nesmetano delovanje. 

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Urinarne infekcije su jako uporne, često se vraćaju i dovoljno je da imamo i malu sklonost prema ovim bakterijama, pa da one postanu naš nezvan gost.

 

Molekuli koji se oslobađaju tokom varenja su jako značajni u odbrani od urinarnih infekcija, tako da prilagođena ishrana je važna u borbi protiv "urinarki".

Neki od upornih simptoma infekcije su: bol prilikom mokrenja, osećaj peckanja, lažni pozivi na mokrenje, pa sve do krvarenja kod najtežih upala.

 

Kako nauka kaže, polifenoli su jaki antioksidansi koji nam pomažu u borbi i sprečavaju rast bakterija, nalaze se u određenim namirnicama i zbog toga je ishrana najvažniji segment u sprečavanju infekcije.

 

Namirnice bogate polifenolima u kojima se krije spas su:

 

1. Borovnica

 

Nezaslađeni sok od sveže borovnice je pun pogodak, sprečava zadržavanje bakterija na zidovima bešike, jako je efikasan u borbi protiv ešerihije koli. Uživaćete u njegovom ukusu, a istovremeno pomoći svom organizmu. Možete ga piti svakodnevno bez ograničenja.

 

borovnica, voćni jogurt, jogurt
foto: Shutterstock

 

2. Brusnica

 

Sok od brusnice, takođe nezaslađen, uvedite u svoj ritual nakon obroka i rešite se upornih bakterija. Ima slično dejstvo kao i borovnica, pa možete kombinovati ova dva napitka.

 

Mafini, Mafini s brusnicama
foto: Shutterstock

3. Crni čaj

 

Pored brojnih balagodeti koje nam daje crni čaj, on ima važno dejstvo u detoksikaciji organizma, što utiče i na urinarni trakt. Poznat je i kao jak diuretik, pa ćete ovim napitkom sprečiti i stvaranje kamena u bubregu.

 

crni čaj
foto: Profimedia, Alena Ivochkina / Alamy

 

4. Tamna čokolada

 

Poznata po svojim hranljivim svojstvima, tamna čokolada je prebogata antioksidansima koji uništavaju bakterije i time nas štite od urinarnih infekcija. Postoje studije koje tvrde da tamna čokolada ima čak više polifenola od borovnice. Neće biti veliki problem uvesti ovaj slatkiš u svakodnevnu rutinu.

 

Čokolada
foto: Shutterstock

 

5. Jogurt

 

Unos što više tečnosti je bitan i u normalnim okolnostima, a naročito tokom infekcije. Jogurt će "isprati" naš organizam. Pijte jogurt u što većim količinama i već sedmog dana ćete primetiti rezultate.
 

Kefir, Jogurt, Probiotik
foto: Fascinadora/Shutterstock

Trudite se da u svoj život uvedete ove i slične navike i ishranom detoksikujete organizam kako biste sačuvali zdravlje.

 

 

makonda-tracker