pomozite sebi

Ona je osnova zdravog organizma: 5 navika zbog kojih ćete imati REDOVNU STOLICU

0

Da biste održali normalan ritam pražnjenja creva, uvedite ove sitnice u svoju svakodnevicu i vrlo brzo ćete videti prve rezultate i osećati se lakše, lepše i energičnije.

foto: stoatphoto/Shutterstock
foto: stoatphoto/Shutterstock

 

Konstipacija, poznatija još kao zatvor, spada u najčešće gastrointestinalne probleme zapadnog sveta — prema podacima Američkog koledža gastroenterologije, čak 16 odsto odraslih osoba se suočava s njom.


Ljudi koji se hrane zdravo i piju dovoljno tečnosti vrlo retko imaju konstipaciju, ali čak i oni mogu da opterete stomak stresom, medikamentima ili povremenim lošim izborima u ishrani. Tada dolazi do konstipacije, koja dalje može da izazove nadutost, grčeve u stomaku i druge tegobe. Da sve bude još gore, samo konačno pražnjenje creva, kada do njega dođe, može da bude vrlo bolno i neprijatno jer je u pitanju sadržaj koji je dugo boravio u debelom crevu.
Kako preventivno delovati na zatvor i održati normalan ritam pražnjenja?

 

  • Ostanite hidrirani


Unos tečnosti je od ključne važnosti za zdravlje i, uopšte, normalno funkcionisanje organizma, bez obzira na to da li je stomak pun ili prazan. Voda je, naravno, najbolji izbor, kako da biste utolili žeđ, tako i da biste preventivno delovali na pojavu raznih oboljenja, ubrzali oporavak od bolesti ili samo doprineli boljem radu organskih sistema, imali lepšu i kvalitetniju kožu, brže se rešili viška kilograma itd.


Jedan sjajan način da održite normalnu stolicu jeste da čim ustanete popijete čašu vode na prazan stomak, jer ona povećava verovatnoću ćete uskoro završiti u toaletu.

 

  • Jedite biljna vlakna


Ishrana bogata vlaknima je prioritet kada je reč o održavanja redovne stolice. Gastroenterolog dr Brajan Kurtin za Huffington Post je istakao da dnevno treba jesti od 20 do 35 grama vlakana, a odlični izvori su kivi, suve šljive, banane... Imajte u vidu da bi banane koje koristite kao lek za konstipaciju trebalo da budu prezrele, odnosno tamnije i sa sameđim flekicama na kori. U ovoj razvoja voćke šećeri su u potpunosti razvijeni, pa lakše prolaze kroz digestivni trakt, a delovaće još brže ako napravite kašu s probiotskim jogurtom.

 

  • Nakon svakog jela — trk u toalet


Jelo stimuliše refleks koji gura hranu prema debelom crevu, što podstiče nakon za obavljanjem nužbe — objašanjava terapeutkinja za zdravlje žena Sara Rirdon.


To, drugim rečima, znači da možemo na neki način da "uvežbamo" telo da izbacuje stolicu posle obroka. Nakon svakog jela možete da pokušate, sve dok organizam ne pronađe ritam koji mu odgovara: ujutro, uveče, tokom dana... Isto tako, da biste povećali verovatnoću da ćete imati redovnu stolicu, važno je da imate obroke u relativno približno vreme svaki dan.

 

  • Koristite probiotike


Probiotici su od ogromne važnosti za održavanje normalne bakterijske crevne flore, pa bi, ukoliko imate bilo koji gastrointestinalni problem, trebalo da ih konzumirate redovno. Oni su poznati po svom blagotvornom dejstvu na probavu, a obavezno ih pijte ako ste na antibiotskoj terapiji.

 

  • Dodajte seme lana ishrani


Potopite supenu kašiku semenki lana u malo vode i ostavite da ostoji šest sati, sve dok ne postanu sluzave. Potom ih procedite i pojedite i vrlo brzo ćete rešiti problem sa probavom. Ukoliko jedete nepotopljene, žvaćite semenke dugo kako biste razbili opnu i dobili sve hranljive sastojke.

 

makonda-tracker