Ukoliko jedete slanu hranu, sigurno znate da ne činite uslugu svom krvnom pritisku, a stručnjaci, pored toga što je obavezno ograničiti unos soli, ističu da postoji još jedno prirodno rešenje
Povišen krvni pritisak vodeći faktor rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti, zbog čega stručnjaci iznova naglašavaju da je izuzetno važno boriti se protiv ovog stanja. Jedna od ključnih vrsta "oružja" u ovoj bitki svakako je ishrana.
Među glavnim izazivačima visokog pritiska je prekomeran unos soli, a nedavno sprovedena studija pokazala je koja hrana bi mogla da pomogne protiv negativnih efekata soli.
Nova saznanja objavljena su u naučnom listu "Evropsko udruženje kardiologa", a u pitanju je istraživanje na čijem je čelu bio profesor Lifert Vogt iz Univerzitetskog medicinskog centra u Amsterdamu.
— Zdravstveni saveti koncentrišu se na ograničavanje unos soli, ali to je teško postići ukoliko konzumirate prerađenu hranu — istakao je on.
Kako je profesor Vogt istakao, kalijum pomaže telu da izluči višak natrijuma u urinu, koji se nagomala usled previše soli u ishrani.
U njegovom istraživanju učestvovalo je više od 24.000 pacijenata, starost oko 59 godina, koji su popunjavali upitnike o svojim životnim navikama. Potom im je izmeren krvni pritisak i prikupljeni su uzorci krvi kako bi se procenio unos natrijuma i kalijuma ishranom, nakon čega su učesnici podeljeni u tri grupe, na osnovu njihove konzumacije ovih minerala.
Rezultati analize pokazali su da s povećanjem unosa kalijuma dolazi do — pada krvnog pritiska!
Međutim, kada je analizirana povezanost sa unosom natrijuma, odnos između više kalijuma i pada krvnog pritiska je primećen samo kod žena koje unose i više natrijuma, odnosno mahom jedu više soli. Kod muškaraca, s druge strane, istraživači nisu došli do ovih podataka.
Dakle, ako jedete previše soli, a žena ste, od pomoći će vam biti pojačan unos kalijuma (i, naravno, da smanjite so na minimum, kao što će vam reći svaki lekar!).
Koja hrana sadrži najviše kalijuma?
- Banane
Ovo voće, koje nam je dostupno cele godine, najpoznatije je upravo po velikom udelu kalijuma, kog u 100 grama ima oko 358 mg. Odrasli bi trebalo da konzumiraju oko 3.500 mg kalijuma dnevno, savetuje britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS), a pojedini kažu da treba jesti i do 4.600 mg. Zbog toga je veoma važno konzumirati banane, imali visok pritisak ili ne, jer jedna banana u proseku ima 125 grama, što znači da sadrži oko 450 mg kalijuma!
- Spanać
Najviše kalijuma nalazi se u sirovom spanaću, gde u 100 grama imamo 558 mg ovog minerala. S druge strane, u kuvanom spanaću u istoj količini nalazi se 466 mg kalijuma, dok se u konzervisanom i/ili zamrznutom spanaću može naći 346 mg u istoj količini.
- Brokoli
Ovo kupusasto povrće smatra se jednim od najbogatijih prirodnih izvora kalijuma na svetu, a toliko je snažno dejstvo brokolija da se ljudima koji su preosetljivi na kalijum ili imaju bubrežne probleme savetuje da ga jedu u manjim količinama.
U 100 grama brokolija, nalazi se 293 mg kalijuma, a zanimljivo je da se ta količina povećava nakon termičke obrade, pa se tako u istoj količini kuvanog brokolija može naći 457 mg ovog minerala.