snažno deluju

Visok krvni pritisak nije bauk! 3 namirnice koje "poništavaju" štetno dejstvo soli

0

Ukoliko jedete slanu hranu, sigurno znate da ne činite uslugu svom krvnom pritisku, a stručnjaci, pored toga što je obavezno ograničiti unos soli, ističu da postoji još jedno prirodno rešenje 

foto: inewsfoto/shutterstock
foto: inewsfoto/shutterstock

Povišen krvni pritisak vodeći faktor rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti, zbog čega stručnjaci iznova naglašavaju da je izuzetno važno boriti se protiv ovog stanja. Jedna od ključnih vrsta "oružja" u ovoj bitki svakako je ishrana.


Među glavnim izazivačima visokog pritiska je prekomeran unos soli, a nedavno sprovedena studija pokazala je koja hrana bi mogla da pomogne protiv negativnih efekata soli.

 

Nova saznanja objavljena su u naučnom listu "Evropsko udruženje kardiologa", a u pitanju je istraživanje na čijem je čelu bio profesor Lifert Vogt iz Univerzitetskog medicinskog centra u Amsterdamu.


Zdravstveni saveti koncentrišu se na ograničavanje unos soli, ali to je teško postići ukoliko konzumirate prerađenu hranu — istakao je on.


Kako je profesor Vogt istakao, kalijum pomaže telu da izluči višak natrijuma u urinu, koji se nagomala usled previše soli u ishrani.

 

Slana hrana
foto: Oleksandra Naumenko/Shutterstock

U njegovom istraživanju učestvovalo je više od 24.000 pacijenata, starost oko 59 godina, koji su popunjavali upitnike o svojim životnim navikama. Potom im je izmeren krvni pritisak i prikupljeni su uzorci krvi kako bi se procenio unos natrijuma i kalijuma ishranom, nakon čega su učesnici podeljeni u tri grupe, na osnovu njihove konzumacije ovih minerala.


Rezultati analize pokazali su da s povećanjem unosa kalijuma dolazi do — pada krvnog pritiska!


Međutim, kada je analizirana povezanost sa unosom natrijuma, odnos između više kalijuma i pada krvnog pritiska je primećen samo kod žena koje unose i više natrijuma, odnosno mahom jedu više soli. Kod muškaraca, s druge strane, istraživači nisu došli do ovih podataka.

 

Dakle, ako jedete previše soli, a žena ste, od pomoći će vam biti pojačan unos kalijuma (i, naravno, da smanjite so na minimum, kao što će vam reći svaki lekar!).


Koja hrana sadrži najviše kalijuma?

 

  • Banane

 

Banane
foto: Shutterstock/Paulo Vilela

Ovo voće, koje nam je dostupno cele godine, najpoznatije je upravo po velikom udelu kalijuma, kog u 100 grama ima oko 358 mg. Odrasli bi trebalo da konzumiraju oko 3.500 mg kalijuma dnevno, savetuje britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS), a pojedini kažu da treba jesti i do 4.600 mg. Zbog toga je veoma važno konzumirati banane, imali visok pritisak ili ne, jer jedna banana u proseku ima 125 grama, što znači da sadrži oko 450 mg kalijuma!

 

  • Spanać

 

spanać
foto: Shutterstock

Najviše kalijuma nalazi se u sirovom spanaću, gde u 100 grama imamo 558 mg ovog minerala. S druge strane, u kuvanom spanaću u istoj količini nalazi se 466 mg kalijuma, dok se u konzervisanom i/ili zamrznutom spanaću može naći 346 mg u istoj količini.

 

  • Brokoli

 

Brokoli
foto: Bukhta Yurii/Shutterstock

Ovo kupusasto povrće smatra se jednim od najbogatijih prirodnih izvora kalijuma na svetu, a toliko je snažno dejstvo brokolija da se ljudima koji su preosetljivi na kalijum ili imaju bubrežne probleme savetuje da ga jedu u manjim količinama.


U 100 grama brokolija, nalazi se 293 mg kalijuma, a zanimljivo je da se ta količina povećava nakon termičke obrade, pa se tako u istoj količini kuvanog brokolija može naći 457 mg ovog minerala.

 

 

makonda-tracker