pronađite problem na vreme

U Srbiji su kardiovaskularne bolesti VODEĆI UZROK SMRTI: 3 brza načina da proverite ZDRAVLJE SRCA kod kuće

1

Za godinu dana, bolesti srca i krvnih sudova u našoj zemlji odnesu više od 55.000 života, a ova stanja moguće je primetiti na vreme i držati pod kontrolom.

foto: SewCream/Shutterstock
foto: SewCream/Shutterstock

Prema nekim podacima, u svetu svakog dana od posledica neke od bolesti srca i krvnih sudova umre prosečno 49.000 ljudi, dok je Institut za javno zdrvlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u septembru 2021. saopštio da je u Srbiji tokom 2020. od oboljenja srca i krvnih sudova preminulo 55.305 оsоbа — 25.617 mušкаrаcа i 29.688 žеnа.


Kako je tada navedeno na sajtu "Batuta", "bolesti srca i krvnih sudova sa učešćem od 47,3 odsto, u svim uzrocima smrti, vodeći uzrok umiranja u Srbiji". Zbog toga je veoma važno preventivno delovati na pojavu ovih stanja i redovno posećivati lekara.

 

Postoji nekoliko kućnih "testova" koji će vam pomoći da utvrdite imate li neki problem sa srcem čak i ako do sada on nije ispoljavao simptome.

 

  • Test stepenicama

 

stepenice
foto: Shutterstock

Nedavno sprovedeno istraživanje Evropskog kardiološkog društva pokazalo je da na dobro stanje srca ukazuje sposobnost da se popnete na četvrti sprat za manje od jednog minuta.


Test stepenicama je lak način da proverite zdravlje srca — istakao je autor studije dr hesus Peteiro, kardiolog Univerzitetske bolnice u Korunji. — Ako vam treba više od jednog i po minuta da se popnete na četvrti sprat, vaše zdravlje je ispod optimalnog i dobra je ideja konsultovati se s lekarom.


Ova studija provedena je kako bi se ispitala veza između dnevnih aktivnosti (kakvo je penjanje uz stepenice) i rezultata dobijenih prilikom laboratorijskih testiranja.


Ideja je bila da se pronađe jednostavan i jeftin metod za procenu zdravlja srca — kaže Peteiro.

 

  • Aerobne vežbe

 

vežbanje, trening, fitnes
foto: Profimedia

Ovakav vid fizičke aktivnosti može da poboljša cirkulaciju i pomogne u smanjenju krvnog pritiska i usporavanju srčanog ritma.


Iako nisu specifične kao test stepenicama, aerobne vežbe mogu da budu pokazatelj zdravlja vašeg srca — ističu iz fitnes mreže Generation Iron. — Na primer, ako neočekivano izgubite dah tokom lagane aerobne vežbe, možda imate neko skriveno srčano oboljenje. Ovo može da se ispostavi i ako se osećate iscrpljeno nakon kraćeg vežbanja jer možda nemate u krvi dovoljno kiseonika koji bi dospeo do mišića.

 

  • Narukvica za praćenje krvnog pritiska

 

Narukvica za krvni pritisak, Narukvica za merenje pulsa, Merenje pritiska
foto: Pixel-Shot/Shutterstock

Ne morate svuda da nosite aparat za pritisak — nabavite laganu narukvicu za praćenje pulsa i krvnog pritiska ili je povremeno pozajmite od nekoga ko je poseduje kako biste s vremena na vreme proverili svoje stanje, umesto da to činite samo na sistematskim pregledima. Uz pomoć ovog "gedžeta" ćete moći da proverite u kakvoj ste formi u skladu sa svojim godinama, polom i telesnoj težinom.


Idealan broj otkucaja srca u mirovanju za odrasle je između 60 i 100 otkucaja u minutu, a osobe koje su u izuzetnoj formi mogu da imaju otkucaje srca i ispod 60. Ova narukvica meri i krvni pritisak, a ukoliko je on svaki put 130/80 ili više moguće je da patite od hipertenzije.

 

 

 

makonda-tracker