nije uvek najbolje rešenje

Srbi su LUDI ZA NJIM, a može da bude opasno: Ovakvo povrće može da poveća rizik za nastanak RAKA ŽELUCA?

0

Rak može da pogodi bilo koga, ali je moguće uticati na visinu rizika za razvoj ćelija kancera. Novija istraživanja ukazuju, recimo, da preterivanje s određenom vrstom povrća nije dobra ideja ako pazite na prevenciju 

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Prema istraživanju čiji su nalazi objavljeni u naučnom listu Cancer Science, ishrana u kojoj je zastupljena turšija može da poveća rizik za nastanak raka želuca, što, naravno, ne znači da nju ne treba da jedete uopšte, niti da ona izaziva kancer.


Poznato je da konzumacija povrća doprinosi smanjenju rizika za razvoj kancera želuca — naglašeno je u studiji.


Međutim, istraživači su rešili da utvrde da li postoji vrsta povrća koja deluje suprotno, a utvrđeno je da je stopa raka želuca visoka u Japanu i među Korejcima visoka, u čijoj kuhinji je povrće široko zastupljeno.


Ovo može biti zbog toga što Japanci i Korejci uglavnom jedu prerađeno povrće, kuvano, usoljeno ili kiselo, više nego sveže — objasnili su naučnici.

 

Turšija
foto: Shutterstock

Kako piše Express, osam studija o potrošnji svežeg povrća i 14 studija o konzumiranju turšije u vezi s rizikom od raka želuca uključeno je u ovu metaanalizu.


Uočili smo da je visok unos svežeg povrća značajno povezan s nižim rizikom za kancer želuca, dok je visok unos kiselog povrća povezan s višim rizikom za ovu bolest — navodi se u studiji.

 

Međutim, važno je napomenuti da to ne znači da ovakva hrana izaziva rak — kao što nijedna namirnica nije lek za bilo koje oboljenje, tako ne postoji ni ona koja apsolutno i direktno dovodi do razvoja bolesti.

 

  • Kako turšija povećava rizik?


Naučnici veruju da je to slučaj zbog velike količine soli u turšiji, koja se dodaje radi očuvanja povrća i produžavanja njenog veka trajanja. Eksperimentalna istraživanja su dokazala, navodi se, da oštećuje sluznicu želuca i izaziva lezije koje, ako nastave da se razvijaju, mogu da prerastu u rak želuca.


Uz to, činjenica da je istraživanje rađeno uz pomoć podataka stanovnika Azije nije za zanemarivanje, jer je u nekim delovima ovog kontinenta helikobakterija (lat. Helicobacter pylori) relativno česta pojava, navodi Express, a ona je poznata kao jedan od faktora za nastanak kancera želuca.

 

Navedeni podaci ne moraju nužno imati veze s ovakvim namirnicama kao uzrokom bolesti bilo kog tipa.

 

Želudac, Stomak, Bolovi u želucu
foto: Cat Box/Shutterstock

S tim u vezi, Svetski fond za istraživanje raka navodi da je potrebno sprovesti još istraživanja kako bi se ispitao uticaj hrane s visokim sadržajem soli koja se obično jede na Zapadu.


Naravno, to ne znači da treba izbaciti turšiju iz ishrane — ona obiluje nutrijentima koji jačaju imunitet i opšte zdravlje, ali je važno, kao i u slučaju bilo koje druge namirnice, ne preterivati i jesti kisele krastavčiće, kupus i karfiol u okviru uravnoteženog načina ishrane.

 

 

makonda-tracker