ne bacajte je

Treba vam JEDAN SEKUND (i ni trunka šećera): Trik koji bezukusnu lubenicu pretvara u NAJSLAĐU

0

Ukoliko ste odabrali pogrešnu lubenicu i umesto slatkih zalogaja dobili sasvim bezukusne, obavezno probajte ovu caku

foto: YuliiaHolovchenko/Shutterstock
foto: YuliiaHolovchenko/Shutterstock

Jedan od najboljih načina da se hidriramo i zasladimo u letnjim mesecima stiže nam direktno iz prirode, u obliku neodoljivih lubenica.


Ukusno, slatko, osvežavajuće, ovo povrće je jedno od omiljenih tokom leta, ali ono uvek stiže sa zamkom — nikad ne možemo da budemo sigurni jesmo li odabrali dovoljno slatku. Tako često može da se desi da umesto slatko zalogaja doživimo razočarenje i da lubenica bude bezukusna.

 

Kako da lubenica bude slađa? Jednostavno je: dodajte joj so!


Ona, naime, ime tri komponente ukusa — slatku, gorku i kiselu, a gorčina može da neutrališe slatkošu. So pojačava sladak ukus lubenice "udarajući" na slano-slatki kontrast tako da čini da slatkoća više dođe do izražaja.

 

lubenica
foto: Shutterstock

Naime, sladak ukus je u slučaju drugih voćki vrlo koncentrisan i intenzivan, dok lubenica ima znatno veći udeo vode. Ukoliko se doda so, sladak ukus se biti primetniji, a izazvaće i salivaciju, tj. rad pljuvačnih žlezda, pa će vam lubenica delovati i sočnije.


Tajna je u tome da sipate samo prstohvat soli i ravnomerno ga pospete po celom parčetu. Ni slučajno nemojte da preterate jer ćete u tom slučaju sasvim suzbiti slatkoću.

 

 

makonda-tracker