razlika je ogromna

Od toga zavise ukus i tekstura: Na početku ili na kraju — KADA TREBA POSOLITI JELO?

0

Ukoliko uvek sipate so na kraju pripreme mesa, pravite veliku grešku.

foto: Martin Turzak/Shutterstock
foto: Martin Turzak/Shutterstock

Pored toga što je važno znati da se sa solju nikad ne preteruje, još jedna važna stavka jeste pravo vreme za soljenje hrane.


Verovali ili ne, to u kojoj fazi pripreme obroka dodajete so utiče i na sam kvalitet obroka.

 

  • Pirinač i testenina - pre kuvanja

 

makarone, Makarone, Testenina, testenina, pečena testenina, testenina sa šunkom, makarona sa šunkom
foto: Shutterstock

Kada spremate paste ili pirinač, obavezno ih posolite pre nego što započenete kuvanje. Naime, prilikom termičke obrade u vodi ove namirnice upijaju slanu vodu i na taj način omekšavaju, pa će ovako posoljena testenina i pirinač biti savršeno mekani.

 

  • Meso - pre kuvanja

 

Frižider, Meso, Sirovo meso
foto: Andrey Armyagov/Shutterstock

Isti je slučaj i s mesom, bez obzira na to da li je u pitanju piletina, teletina, svinjetina itd. Ono se skupi prilikom termičke obrade i ukuse upija naknadno, a začini koje kasnije dodajete biće mnogo bolje apsorbovani ako meso posolite odmah.

 

 

Grašak
foto: Sea Wave/Shutterstock

U slučaju graška so se dodaje na samom kraju jer će kuvanje trajati mnogo duže ukoliko se posoli odmah.

 

 

Pečurke, Šampinjoni
foto: Profimedia

S obzirom na to da pečurke imaju veliki udeo vode, ako ih posolite odmah, one će prerano pustiti svoje sokove i biti gumenaste.

 

  • Luk - zavisi od cilja

 

Crni luk, Luk
foto: Antonova Ganna/Shutterstock

Ako želite hrskav luk u zlatnoj nijansi, stavite so na kraju prženja, a ukoliko vam je plan da luk bude mekaniji i beo, onda ga poselite na samom početku.


Krompir - zavisi od cilja

 

Krompir, Krompiri, Krompir u vodi
foto: Shutterstock

Ovo povrće spada u namirnice koje najviše upijaju so prilikom termičke obrade, zbog čega se savetuje da se jedan krompir doda u jelo za koje mislite da ste ga presolili. Na taj način on će "pokopiti" sav višak soli.


Kada pripremate jelo koje ima krompir u osnovi, preporučuje se da se planirana količina soli podeli na dva dela i da se najpre posoli na početku — da bi apsorbovao slanu vodu, a zatim i na kraju, za ukus jela.

 

 

 

makonda-tracker