Ukoliko uvek sipate so na kraju pripreme mesa, pravite veliku grešku.
![foto: Martin Turzak/Shutterstock](/data/images/2021/11/25/13/331519_supoazaimunitetshutterstock-343641326_ff.jpg?ver=1655383819)
Pored toga što je važno znati da se sa solju nikad ne preteruje, još jedna važna stavka jeste pravo vreme za soljenje hrane.
Verovali ili ne, to u kojoj fazi pripreme obroka dodajete so utiče i na sam kvalitet obroka.
- Pirinač i testenina - pre kuvanja
![makarone, Makarone, Testenina, testenina, pečena testenina, testenina sa šunkom, makarona sa šunkom](/data/images/2021/03/22/12/318527_shutterstock-27622513_ff.jpg?ver=1655383897)
Kada spremate paste ili pirinač, obavezno ih posolite pre nego što započenete kuvanje. Naime, prilikom termičke obrade u vodi ove namirnice upijaju slanu vodu i na taj način omekšavaju, pa će ovako posoljena testenina i pirinač biti savršeno mekani.
- Meso - pre kuvanja
![Frižider, Meso, Sirovo meso](/data/images/2021/12/10/12/332441_frizidersvezemesoshutterstock-552192475_ff.jpg?ver=1655383906)
Isti je slučaj i s mesom, bez obzira na to da li je u pitanju piletina, teletina, svinjetina itd. Ono se skupi prilikom termičke obrade i ukuse upija naknadno, a začini koje kasnije dodajete biće mnogo bolje apsorbovani ako meso posolite odmah.
- Grašak - na kraju kuvanja
![Grašak](/data/images/2022/06/16/14/340819_grasakshutterstock-653303845_ff.jpg?ver=1655383992)
U slučaju graška so se dodaje na samom kraju jer će kuvanje trajati mnogo duže ukoliko se posoli odmah.
- Pečurke - na kraju kuvanja
![Pečurke, Šampinjoni](/data/images/2018/01/09/10/207751_profimedia0143501445_ff.jpg?ver=1655384048)
S obzirom na to da pečurke imaju veliki udeo vode, ako ih posolite odmah, one će prerano pustiti svoje sokove i biti gumenaste.
- Luk - zavisi od cilja
![Crni luk, Luk](/data/images/2022/01/06/09/333709_crnilukshutterstock-196617731_ff.jpg?ver=1655384059)
Ako želite hrskav luk u zlatnoj nijansi, stavite so na kraju prženja, a ukoliko vam je plan da luk bude mekaniji i beo, onda ga poselite na samom početku.
Krompir - zavisi od cilja
![Krompir, Krompiri, Krompir u vodi](/data/images/2021/08/11/12/326032_krompiri-shutterstock-468670760_ff.jpg?ver=1655384069)
Ovo povrće spada u namirnice koje najviše upijaju so prilikom termičke obrade, zbog čega se savetuje da se jedan krompir doda u jelo za koje mislite da ste ga presolili. Na taj način on će "pokopiti" sav višak soli.
Kada pripremate jelo koje ima krompir u osnovi, preporučuje se da se planirana količina soli podeli na dva dela i da se najpre posoli na početku — da bi apsorbovao slanu vodu, a zatim i na kraju, za ukus jela.