(recepti)

Postaće vaše omiljeno povrće: 5 načina da omraženi BROKOLI bude SUPERUKUSAN

0

Verovali ili ne, jela s brokolijem mogu da postanu najdraža na vašem porodičnom meniju ukoliko ih pripremite uz pravu kombinaciju sastojaka i na pravi način

foto: Bukhta Yurii/Shutterstock
foto: Bukhta Yurii/Shutterstock

Gotovo da nema zdravog jelovnika bez zelenog lisnatog povrća, koje sadrži brojne korisne nutrijente, a tu je uvek neizostavno i — brokoli.


On sadrži sulforafan, biljno jedinjenje koje pozitivno deluje kod niza bolesti i moćan je antioksidans, i indol-3-karbinol, organsko jedinjenje koje pomaže u eliminaciji toksina i ima antioksidansno i antikancerogeno dejstvo.

 

Zahvaljujući njima, brokoli povećava sposobnost jetre da metabolizuje estrogen i druge hormone, a uz pomoć polifenola, ovo povrće deluje antiupalno, pomaže u detoksikaciji, varenju, obiluje vitaminima i mineralima, a ima najviše vitamina C i K, potom gvožđa, kalcijuma, fosfora, kalijuma, cinka, riboflavina, niacina...


Jasno je da je brokoli izuzetno efikasan i kao prevencija i kao pomoć u lečenju postojećih zdravstvenih problema, ali s njim je uvek problem isti: njegov ukus. Ovo povrće zbog svog jakog ukusa ne spada u omiljena i uglavnom je teško ubediti mališane da ga ne zaobilaze kad se nađe u tanjiru, a i odrasli će uvek umesto njega radije odabrati neki drugi kupusasti plod.

 

brokoli
foto: Profimedia

Kako da brokoli bude ukusniji?


Naravno, glavni saveznik u poboljšanju bilo kog ukusa jesu začini, a od pomoći će biti i mudro kombinovanje s drugim namirnicama, koje će obogatiti aromu i učiniti brokoli prijatnijim.

 

Hrskavi brokoli s belim lukom i parmezanom

 

Brokoli, Brokoli i parmezan
foto: ibrahim kavus/Shutterstock

Naseckajte brokoli na manje cvetove i pomešajte ga sa sitno seckanim čenom (do dva) belog luka. Potom prelijte jednom ili dvema kašikama maslinovog ili nekog drugog biljnog ulja, posolite i pobiberite po želji i pecite u rerni najmanje 20 minuta.


Kad izvadite, dodajte malo limunovog soka i narenajte parmezan i dobićete savršen miks kremaste i hrskave teksture, a ukus će biti izvanredan.

 

  • Brokoli sa slaninom

 

Brokoli, Slanina
foto: Chudo2307/Shutterstock

Poređajte cvetove brokolija po plehu, pa pospite rendanim kačkavaljem. Potom preko poređajte listiće slanine i narendajte vrlo malo belog luka. Sve zapecite dok ne dobijete mekoću po svojoj želji.

 

  • Prženi brokoli s belim lukom i puterom

 

Brokoli
foto: Nataliya Arzamasova/Shutterstock

Već smo pomenuli beli luk, koji odličan pratilac brokolija, a njega možete iskoristiti i na sledeći način.


Podmažite puterom tigar, pa kad se zagreje propžite na njemu brokoli sečen na cvetove. Zatim dodajte rendani beli luka, pržite još minut i na kraju sipajte jednu kašiku limunovog soka.

 

  • Umak od brokolija

 

Zeleni umak, Umak, Umak od brokolija
foto: artem evdokimov/Shutterstock

Skuvajte cvetove brokolija na pari, pa pomešajte s manje masnim jogurtom i malo vlašca. Zatim sipajte pola kašičice mlevene paprike i vrlo malo svežeg belog luka, sve lepo pomešajte, pasirajte i uživajte u niskokaloričnom umaku.

 

  • Začinjen prženi brokoli

 

Brokoli, Jusein Bolt
foto: Shutterstock

Propržite cvetiće brokolija na malo maslinovog ulja, uz dodatak soli, mlevene paprike i mlevenih semenki crvene paprike. Ako želite pikantniji ukus, dodajte jednu do dve kašike limunovog ili pomorandžinog soka i rendane kore limuna ili pomorandže. Na kraju pospite i biberom.


Ovako pripremljen brokoli odličan je dodatak uz šniclu ili piletinu.

 

 

makonda-tracker